Megjelent a Linux Mint 18.2 "Sonya"

Letölthetővé vált a Linux Mint legújabb, a 18.2 "Sonya" névre keresztelt kiadása. A felhasználók körében nagyon kedvelt Linux disztribúció több apróbb újítást hozott magával, ugyanakkor jelentős technikai változás nem történt. A Mint 18.2 már szabadon letölthető, rövidesen pedig a 18 és 18.1-es felhasználóknak is elérhető lesz a frissítéskezelőben.

A Debian 9 újdonságai

A hónap közepén megjelent a Linux rendszerek egyik legnépszerűbb és legtöbb leszármazottal rendelkező kiadásának legújabb 9-ig kiadása. A Debian 9 "Stretch" bár nem hoz magával jelentős újdonságokat, ennek ellenére mégis egy jelentőségteljes kiadás, amit biztosan sokan fognak használni, rengeteg különböző módon.

Zorin OS - A közel tökéletes Windows helyettes

Számos Windowst mimikázó Linux disztribúció közül válogathatunk, melyek közül egy és a legjobbak közé sorolható, a Zorin OS. Ez a rendszer ugyanis valóban megpróbálja utánozni a Windowst, ráadásul még abból is a lehető legfrissebbet, de úgy, hogy mindeközben egy kis egyediséget is visz a dologba. Az így kapott összkép, pedig nagyon jól sikerült.

Bemutatkozik a GNOME 3.24: Portland

A GNOME 3.24 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javításokat és továbbfejlesztéseket. A kiadás összesen 28459 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 753 hozzájáruló készített.

Megjelent a Fedora 25, debütált a Wayland

Megjelent a Fedora Project legújabb, huszonötödik Linux disztribúciója, a Fedora 25. De nem csak a nagy számozás miatt érdekes ez az új verzió, hanem egy sokkal jelentősebb újdonságot is hordoz magában, ugyanis alapértelmezetten a Linux érában már nagyon régóta várt Wayland ablakkezelőt használja.

Megjelent a Linux 4.7-es kernelverziója

Megjelent a Linux kernel legfrissebb stabil verziója, a Linux 4.7. Az új verzió túl jelentős változásokat nem hozott, ugyanakkor amit igen, azt biztosan nagy örömmel fogadja a kernelre építkező közösség. Ezek java pedig főképp jobb támogatást ígér több új és népszerű hardverelemhez.

Kipróbálható a Linux Mint 18 bétája

Megjelent és már kipróbálható a Linux Mint 18 első béta verziója. A Mint 18 "Sarah" a 17-es verzió után egy újabb hosszú támogatást élvező főverzió lesz majd, amely az Ubuntu 16.04 -re építkezik majd. A rendszer bétájából, akárcsak majd a végleges kiadás esetén, továbbra is a Cinnamon és MATE felületek közül választhatunk.

Már értesít a kártevőről a Mint legújabb frissítése

Egy olyan új frissítést kaptak a Linux Mint felhasználók, amely képes értesíteni arról, ha rendszerük fertőzött. A még szombaton feltört oldalról ugyanis többen olyan módosított telepítőket tölthettek le, amelyek a TSUNAMI elnevezésű kártékony kódot tartalmazták. Ezzel a frissítéssel pedig egyértelművé válik, hogy érintettek vagyunk-e, avagy sem.

Feltörték a Linux Mint oldalát, fertőzött képfájlok voltak letölthetőek

Azoknak a Linux Mint felhasználóknak akik február 20-án, szombaton töltöttek le telepítőképfájlokat a hivatalos weboldalról nagyon fontos közeledőnk van, ugyanis az oldalt feltörték és fertőzött képfájlokat helyeztek el a támadók. Időközben az oldal helyreállt, de akik ekkor töltötték le a telepítőt, mindenképpen töröljék azt.

A hónap végén lejár a Debian 6 támogatása

Körülbelül éppen 5 éve, hogy megjelent a Debian 6-os főverziója, amelynek a támogatása ebben a hónapban a végéhez ér. Így akik még ezt a verziót futtatják akár otthoni számítógépükön, vagy éppen valamely szerverükön, azoknak mindenképpen fontos gondoskodni arról, hogy még idő előtt átálljanak valamely újabb kiadásra.

Elhunyt a Debian alapítója

Elhunyt Ian Murdock, az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt Linux disztribúció, a Debian atyja. Halála mindenképpen tragikus, mivel mindössze 42 éves volt, ami még inkább aggasztó az annak körülménye, amely mindeddig tisztázatlan.

NeoKylin - Avagy a kínai Windows XP

A kínai kormány az utóbbi időben erőteljesen dolgozik azon, hogy valahogy lecserélje a Windows XP-t. Már számos saját készítő rendszerrel próbálkozott, azonban ezek közül egyik sem volt képes helyt állni. Talán a NeoKylin-nek sikerülhet az ami a korábbiaknak nem, ugyanis jelenleg ez az egyik ilyen legnépszerűbb alternatíva.
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.