Tegnap az Xbox Live és a Playstation Network is megállt

A tegnapi karácsony sok embernek nem úgy sikerülhetett mint szerette volna, ugyanis körülbelül 6 órán keresztül állt a Microsoft Xbox Live és a Sony Playstation Network szolgáltatása is. Ennek következtében sem az új, sem a régebbi generációs konzolokkal nem lehetett csatlakozni a hálózathoz, így sok játék esetében játszani sem tudtak.

Microsoft, Sony

Az esemény pedig nem véletlen, vagy egy technikai malőr miatt történt, hanem egy támadás következménye, amit egy Lizard Squad nevű csoport indított a két cég ellen. Mint kiderült a céljuk pedig állítólag az volt, hogy így rávegyék a cégeket biztonsági rendszerük fejlesztésére és mindeközben jót nevessenek.


Eredetileg egyébként a Nintendo hálózata is a céljaik között szerepelt, de végül azt valamiért nem támadták meg. Állítólagos elmondásuk szerint a Microsoft hálózatát egyszerű volt működésképtelenné tenni, ami viszont szintén szomorú, hogy a nemrégiben biztonságilag jelentősen fejlesztett Sony hálózata sem okozott nagy nehézséget. Így a támadás segítségével sikerült teljesen megbénítani mindkét hálózatot.

The Interview

A Sony-nak ezzel igazán nehéz napjai vannak, hiszen korábban már feltörték szinte a teljes rendszerüket, amit állítólag Észak Korea tett. Ezzel hatalmas kárt okoztak a cégnek és sok információt is kiszivárogtattak. Ennek oka pedig a "The Interview" nevű film lehetett, ami finoman szóval gúnyt űz az említett államból. Egyébként ezen támadással is összefüggésbe hozták már a csoportot.

Azonban a "nemes" cselekedetet több dolog is megkérdőjelezi. Bár nem tudni milyen módon támadták a hálózatokat szolgáltató szervereket, de valószínűleg DDoS támadással, vagyis egyszerűen túlterhelték őket. Ezzel a támadással szemben pedig biztonsági szempontból nem igazán, vagy rendkívül nehezen lehet csak védekezni. A másik felmerülő kérdés, hogy miért pont egy játékkonzol szolgáltatást támadtak meg?

Szerencsére a támadásoknak már vége, aminek a pletykák szerint nem is a két cég, hanem egy magánszemély vetett véget, Kim Dotcom. Ő egyébként a MEGA tulajdonosa, aki ismerhette a csoportot és a tagjainak életre szóló tárhelyet felajánlva vetett véget a támadásnak, melynek feltétele, hogy soha többet ne támadják meg azokat. Ezzel pedig végre többek között ő és a többiek is használhassák a konzoljukat.

És itt van a dolog legnagyobb bökkenője, miképp ezzel a Lizard Squad elsősorban nem a cégeknek okozott igazán nagy kárt, hanem a magánszemélyeknek. Érthetetlen, hogy miért éppen karácsonyra kellet időzíteni a támadást, ami pedig még inkább, hogy miért a játékkonzolok hálózatát kellet megtámadni, hiszen számos egyéb fronton is megtehették volna ugyan ezt, ami már nem az egyénekre irányult volna. Így ezzel leginkább, gyűlöletet és szomorúságot sikerült hozniuk egy olyan ünnepre aminek nem erről kellet volna szólni, hiszen azoknak a gyerekek akik egy ilyen játékszert kaptak, könnyeik nem a boldogság miatt kezdtek el hullani...

Forrás: Neowin | WinBeta

Update:
A Playstation Network nálunk továbbra sem működik...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
makarikornel 3 év
Nem értem, miért a szeretet ünnepét kell tönkretenni. Eléggé gonosz dolgot tettek. Remélem ezt még a valóságban visszakapják, mert megérdemlik. Azokat a weboldalakat támadják, amik egy vírusos vackok. Na, azokat nyugodtan lehet.
vermilion 3 év
Ezek gyerekek, akik figyelemre vágynak, enyhe istenkomplexussal.
Polgárpukkasztásnak azért lássuk be, nem rossz..
A DDoS jellegű támadáshoz, nagy méretű bot hálózatokat (fertőzött gépekből álló) használnak. A "jóság" nem abban van, hogy DDoS, hanem hogy van egy nagyon nagy bot hálózatuk.
Driver 3 év
Egyébként találni több helyen is interjút is a Lizard Squad egyik (állítólagos) tagjával, és a beszélgetésekből nekem nagyon az jött le, hogy igazából ők sem tudják, hogy mi is lenne a céljuk ezzel az egésszel. Már a felhajtáson kívül...
makarikornel 3 év
Javítani, frissíteni kellene a témát: A PS4-en a Store, meg az ilyesmik még nem működnek.

https://www.facebook.com/playstation....5900384524

Admin: Kösz, hozzáadva.
WindowsFan 3 év
Wow... Én meg közbe nyugodtan játszok Super Mario-t az NES-emen, annak a tudtában, hogy nincs online funkció, nincs botrány. Grin Viccet féretéve: gondoljatok bele, hogy 20 év múlva hogyan tudtok majd PS3-azni (vagy Xbox-ozni), ha a konzolt már az élettartalma során többször feltörik ezek a patkányok. Sad És miért pont karácsonykor kellett ezt, a szeretet és a béke ünnepén? Sad

Idézet

Eredetileg egyébként a Nintendo hálózata is a céljaik között szerepelt, de végül azt valamiért nem támadták meg.

Szerintem azért, mert az már túl erős volt nekik. LOL Grin (Több teszt is bizonyítja, hogy az Nintendo Network sokkal stabilabb, mint a Live és a PSN, ráadásul sokkal kevesebb alkalommal sikerül feltörniük a hackereknek.)

Idézet

Remélem ezt még a valóságban visszakapják, mert megérdemlik.

Thumbs up Én is remélem, hogy még megkapják a magukét. Sad
vermilion 3 év
Előkerült a hekker, aki néhány társával közösen állítólag két vállra fektette a játékkonzolok mögött álló hálózatot idén karácsonykor!
Rejtett tartalom:

Idézet

szerették volna felhívni az emberek figyelmét arra, milyen nevetséges szintű védelemmel rendelkezik a Sony és a Microsoft annak ellenére, hogy emberek millióinak bankkártya-adatait kezelik

Azért ebben van igazság!!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!