Forgó hűtőborda mint processzorhűtő


Ha a neves számítógéphűtéssel foglalkozó cégek bejelentik legújabb megoldásaikat, az informatikában jártas embereknek egyből a hatalmas, rézcsövekkel keresztülszőtt hűtőborda és nagy méretű ventilátor kombinációja ugrik be elsőként. Az idei Consumer Electronics Show-n a Cooler Master és a CoolChip Technologies bemutatta a közösen fejlesztett, legújabb processzorhűtőjének prototípusát, ami gyökeresen megreformálhatja a számítógép hűtők piacát.

Az új koncepció alapja az, hogy minek kellenek óriási ventillátorok és öklömnyi hűtőbordák, ha a hűtést relatíve egyszerűbben is meg lehet oldani. 2011 nyarán egy amerikai kutatócég elgondolkozott azon mi lenne, ha keresztezné a hűtőbordát és a ventilátort, amivel így kisebb méret mellett is elérhető lenne azonos hűtőteljesítmény, mint a hagyományos megoldásnál. Az új ötletre mindenki felkapta a fejét, azonban e bejelentést hosszas csend követette.

KCE
A hűtőborda és a ventilátor házassága. Forrás: Techspot

Az elgondolás jó volt, mert a Cooler Master, amelyik az egyik legnevesebb cég a piacon, bemutatta az első működő prototípusokat az újfajta processzorhűtőből. A Kinetic Cooling Engine névre hallgató megoldás esetén a ventilátor egyben a hűtőborda szerepét is betölti, így jóval kisebb helyet foglal, csökken a forgás közben fellépő szélzaj is, és akár másfélszer akkora lehet a hűtésteljesítmény, a régi megoldással szemben.

Az amerikai elektronikai kiállításon működés közben is megtekinthető az újfajta légkavaró. A gyártó képviselői egy sima laptop hűtővel hasonlították össze, a források szerint jelentősen halkabb volt az új trónkövetelő. Többféle típusban is létezik már, van egy az asztali számítógépekhez készített megoldás is, aminél a forgó bordát, kör alakú lamellák veszik körbe, ezzel is növelve a hőleadó felületet.

Arról még nincs hír, hogy milyen áron és mikor jelenhetnek meg a boltok polcain a Cooler Master újfajta processzorhűtői, de talán már nem kell olyan sokat várni rájuk. Végezetül nézzetek meg egy rövidke videót, ami felfed még néhány technikai információt és működés közben is bemutatja a Kinetic Cooling Engine-t.Forrás: TechSpot

Hirdetés

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

#1 Zsombi332 éve
Jó ötletnek tünik de attol még ez is egy por mágnes, laptopba elönyös de pc be inkáb a ventis hütés mert ha ot zörög a tengely nem az egészet kell cserélni csak egy ehez képest filéres collert.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek. Bejelentkezés vagy Regisztráció a szavazáshoz.
Felülmúlhatatlan! (3)50 %
Nagyon jó (3)50 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.