Project Spartan - Egy új renderelési motor születése

Már tavaly év végén tudni lehetett, hogy a Microsoft egy új böngészőn kezd el dolgozni, amit "Project Spartan" kódnév alatt fejleszt. Ez pedig majd a Windows 10-el fog érkezni, és már mint univerzális alkalmazás, azaz képes lesz telefonoktól egészen az asztali számítógépekig futni.


Most az Internet Explorer Blog oldalán közöttetek egy részletes beszámolót arról, hogyan is jutottak el oda, hogy egy új motort alkossanak. Ha magára az Internet Explorer-re tekintünk vissza, már 20 éve van jelen, és ezalatt meg kellet küzdenie a folyamatosan változó Web-el. A legutóbbi nagy változásra pedig csak 2009-ben került sor a 9-es verzióval, amikor is az alapoktól belenyúltak abba, és olyan képességeket adtak a motornak, mint a kifejezetten jó GPU rendéréles, Multi-touch támogatás, fejlesztői eszközök, vagy új JavaScript motor.

Az idő és az újabb verziók előrehaladtával azonban előfordulhatott az, hogy néhány weboldal nem megfelelően jelent meg. Ez némileg pedig a fejlesztési szemlélet miatt is lehetett, mivel a böngészőt leginkább a világ leggyakrabban látogatott 9000 oldalára optimalizálták, és az ebben nem szereplők esetén esetleg probléma adódhatott.

Ezen hibákból okulva, az új rendérélési motornál más nézőpontokat választottak a fejlesztők. Egyrészt teljesen szakítottak az elmúlt 20 évből származó IE kódokkal és kompatibilitási motorokkal, így tiszta lappal indítva. Másrészt a Spartan megalkotásánál már a fő szempont a Web szabványok követésén, illetve a HTML5-ös funkció eltérésének megoldása a böngészők között. E mellet adaptív videó stream-elés és jobb 3D-s WebGL rendérélési képességek is fontos szerepet játszanak, melyekről majd a GDC 2015-ön többet hallhatunk.

Saját bevallásuk szerint valóban gondolkodtak a Webkit-re való váltáson, de annak teljes kiismerési ideje, és korlátai miatt végül elvetették azt. E helyett pedig megszületett az új renderelési motor, amit már nem Trident-nek hívnak, hanem Edge-nek. Ezen kívül pedig már eltérő user agent string-et is használ, ami annyit jelent, hogy a weboldalak szemében is teljesen megkülönböztetésre kerül.

Ami pedig a hibásan megjelenő vagy nem megfelelően működő weboldalakat illeti, a fejlesztőcsapat itt is nagy előrelépést tett. Ugyanis az új megközelítésben már nem a weboldalakat, hanem azok felépítési mintája alapján optimalizálják a böngészőt, amelyben a Bing segédkezik, napi szinten több trillió mintát gyűjtve. Ez pedig abban is megmutatkozik, hogy eddig több mint 40 új webes szabványt és 3000 együttműködési hibajavítást eszközöltek.

Maga az Internet Explorer sem fog azonban megszűnni, főképp a céges felhasználás és régi motorok miatt sem. Részben az is képes lesz majd ezt az új motort használni, de nem olyan hatékonyan mint a Spartan. Aki pedig nem volt oda azért, ezeket figyelembe véve a Spartan egy szerethető és jobban használható böngészőnek tűnik, amelyet remélhetőleg rövidesen valamelyik Windows 10 előzetesben ki is próbálhatunk.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
DrFantastiK 3 év
Smile
cinematrix 3 év
Hát jó lenne már kibrobálni,mert egy böngésző váltás nem akármi,ha már valami jól bevált.
Mesant 3 év
Abban a pillanatban, amikor kiválasztható lesz a Spartan mindennapos használata a Windows rendszerekben és eltávolítható lesz az Internet Explorer, a Microsoft szembesülni fog azzal, hogy a felhasználók mennyire nem szerették, illetve mennyire utálták az IE-t. Az IE piaci részesedése ebben a kérdésben sem mérvadó, hiszen minden rendszerben ott csücsült, ha kellett, ha nem és nem volt eltávolítható, csak az alapértelmezettsége letiltható.

A magyar piac vezető böngészője 2013 óta a Google Chrome és a Mozilla Firefox.

Rejtett tartalom:
imgur.com/1fYxsDS.jpg
vermilion 3 év
Igazad van Mesant és ez nem csak Magyarországra igaz!!
IE The End végre.......Grin
WindowsFan 3 év
I CAN'T WAIT TO USE IT!! Grin Grin (Nem tudom kivárni, hogy használhassam!!)

Idézet

A legutóbbi nagy változásra pedig csak 2009-ben került sor a 9-es verzióval,

Bugfix: Az IE9 2011-ben jelent meg és azóta évenként jönnek az újak (kivéve 2014-ben)

Viszont a neve nekem nem túl szimpatikus. Remélem ez a Spartan megmarad kódnévnek és véglegesig előáll a Microsoft egy jobb névvel.
Victoryus 3 év
"hiszen minden rendszerben ott csücsült, ha kellett, ha nem és nem volt eltávolítható, csak az alapértelmezettsége letiltható. "

Az Internet Explorert -bár kitörölni valóban nem egyszerű, és hibákhoz vezet- de ki lehet kapcsolni a Programok és szolgáltatások menüben, a "Windows szolgáltatások be- és kikapcsolása"-nál.

A teszteknél pedig:
a.) azt nézik, hogy egy adott, népszerű weboldalt milyen böngészőkkel látogatnak
b.) saját bevallás szerint ki-melyik böngészőt használja.
cinematrix 3 év
Na pedig én IE 11 óta csak ezt használom,no problem at all.Grin
Mesant 3 év
Victoryus, köszönöm hogy kiegészítettél, nyilván azért nem tanácsos eltávolítani, mert hibát generál. Végül is mindent el lehet távolítani, csak nincs sok értelme.
Deadman 3 év
ÉN még mindig azt érzem, hogy "divat" utálni az IE-t..Pedig az IE11 egy igen szerethetö gyors és jó böngészö..Plusz élvezi az összes biztonsági megoldást / smart screen, követésvédelem / plusz nem kell külön adblocker mert a követésvédelmi listák megoldják..Van benne kompatibilis mód ha egy weboldal nem jelenik meg helyesen.
Viszon egy rohadt nagy hibája van az pedig a kiegészítök telepíthetetlensége
Remélhetöleg a Spartan ezen is orvosol valamit, meg lesz egy normális nagyítási lehetőség mint ahogy a Firefoxban meg van oldva...
Összeségében Én Kíváncsian várom a Spartant vagy bármi lesz a neve de az IE-t is jó lenne felfrissíteni ..Mert alapjában semmi gond sincs vele..
vermilion 3 év
Az lehet hogy most túl sok baj nincs az IE-el de azért emlékszünk az elmúlt 15 évre micsoda sz@rt toltak az emberek képébe böngésző gyanánt, na már most, ha nekem valaki 15 évig sz@r munkát végez úgy elhajtom hogy sosem jön vissza!!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)75 %
Nagyon jó (1)25 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!