Már értesít a kártevőről a Mint legújabb frissítése


Még szombaton került feltörésre a Linux Mint hivatalos oldala, amelynek következménye az lett, hogy a 17.3 Cinnamon kiadása esetén módosított telepítőkre cserélték az eredetieket. Ezen kívül fontos azt is tudni, hogy akik a hivatalos fórumon voltak beregisztrálva, azoknak minden ott megadott adatát szintén megszerezték.


A módosított telepítőket mint kiderült egy "TSUNAMI" nevezetű kártékony kóddal látták el, amely egy olyan backdoor, amely segítségével az érintett számítógépek egy botnet hálózat részéve tehetőek. Azaz, ennek eredményéül a felhasználók tudta nélkül, számítógépeik akár további hasonló oldalak, szerverek ellen tett támadások segítőivé válhatnak.

A rendszerhez most megjelent mintUpdate 4.9.9.1-es frissítésével pedig már értesülhetnek róla a felhasználók, amennyiben ők is a kártevővel eltátott változattal rendelkeznek. Ebben az esetben mindössze csak értesítés történik, magának a "TSUNAMI"-nak az eltávolítására a frissítés nem alkalmas. Annak megszabadulásához jelenleg egy teljes újratelepítésre van szükség.

Így tehát mindenképpen keressünk frissítések után ha az elmúlt időszakban telepítettük újra a Linux Mint-et, illetve amennyiben be voltunk regisztrálva a hivatalos fórumra, érdemes módosítani adatainkat. Például a jelszót, főleg ha azt több helyen is használjuk. Bár ugyan titkosítottan tárolódtak, de ha azok könnyűek és egyéb ott megadott adatokból kikövetkeztethetőek, még könnyedén feltörésre kerülhetnek.

Hirdetés

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek. Bejelentkezés vagy Regisztráció a szavazáshoz.
Felülmúlhatatlan! ()0 %
Nagyon jó ()0 %
Jó ()0 %
Átlagos ()0 %
Gyenge ()0 %
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.