Microsoft - Surface Studio és Surface Book i7

Tegnap megtörtént a Microsoft bemutatója, amelyben bejelentésre került a Windows 10 Creators Update. De nem csak ez, hanem a két szóban forgó hardver is bemutatásra került, melyből az egyik ismételten különlegesnek számít. Mint tudjuk a Surface termékcsalád mindig többet nyújt mint aminek látszik, a Surface Pro 4 több mint egy táblagép, a Surface Book több mint egy laptop, és a most bejelentett Surface Studio is sokkal több mint egy egyszerű asztali számítógép.


Vagyis a Microsoft megismételte azt amit az előbb említett két eszköz esetén, csak az asztalon. A Surface Studio egy egyszerű mozdulattal tervezőtáblává alakítható, méghozzá egy nem kis méretűvé. Az eszköz ugyanis egy 28 colos ultravékony (12.5mm), 4k-nál is nagyobb felbontású (4500x3000), 3:2-es képaranyú PixelSense kijelzővel rendelkezik, mindez teljesen valósághű színekkel és persze 10 ujjas érintésvezérléssel. Mindez még ráadásul valós méretezést is biztosít a megjelenített elemeknek, vagyis a kijelzőn egy milliméter valóságban is egy milliméternek számít, na és a 192 pixelsűrűségnek köszönhetően a kép közelről is éles lesz.

Már ebből látszik, hogy nem spórolt a hardveres kialakításon a Microsoft, és ez valóban így is van, akár a Surface Book, ez a gép szintén magnézium házzal rendelkezik, a részletekre való odafigyelés pedig bámulatos. Például a kijelzőt tartó nagyon könnyeden mozgatható "Zero Gravity" karok elsősorban azért kaptak krómozást, hogyha a gép előtt ülünk tágítsa a térérzetünk, vagyis, hogy úgy észleljük, hogy szinte lebeg a kijelző. A további hardveres rész pedig az alsó kis "dobozba" került, vagyis itt van az alaplap, processzor és miegymás.

Ezek felett sem szabad elsiklani, mert kellően erős a felhozatal. Akár egy négymagos Intel Core i7 processzor (Skylake 6-ik generációs), 32GB RAM, 2TB "rapid hybrid meghajtó" és egy Nvidia GeForce GTX 980M videokártya és elférhet ezen a kis helyen. Továbbá van még HD webkamera (ez nyilván a kijelzőnél), Audio port, SD kártyaolvasó, Mini DisplayPort, Ethernet port, 4 USB 3.0 port, valamint Sztereó hangszórók is (Dolby Audio Premium-al). Emellett persze nincs külső táp sem, vagyis ez is be van építve, és még valahogy egy beépített vezeték nélküli Xbox kontroller adatper is befért.


Mindezek mellet, vagy éppen együtt egy új periféria is bemutatásra került, amely a Surface Dial. Ez nem csak kifejezetten a Surface Studio-val, de lényegében minden egyéb Surface eszközzel is működőképes kiegészítő, amellyel akár az asztalról is elérhetünk gyors funkciókat, sőt a kijelzőre helyezve pedig már ott megjelenő, az alkalmazáshoz kapcsolódó gyors eszközöket érhetünk el. Mindez persze teljesen opcionális, de a profik biztosan hasznát fogják venni.

Na persze nem véletlen tértem ki a profikra, mivel ahogy az a bemutatásából is lejöhetett, a Surface Studio nem a "mezei" felhasználóknak szól. Ez valóban a vérprofi művészeknek, illetve mérnököknek szól, akiknek elengedhetetlen egy olyan eszköz, ahol szabadkézi bevitelre van szükség munkájuk megvalósításához. Ez pedig az ár láttán egyből egyértelmű, a kezdő i5-ös modell 8GB RAM-mal, valamint 1TB tárterülettel majdnem 3000 dollár, ami átszámítva közel 850 ezer forint. Ez valóban nem tűnik olcsónak, ugyanakkor viszonyításképp egy WACOM Cintiq 27QHD érintőkijelző pontosan ugyanebben az árkategóriában van, ami csak egy kijelző. Ezt figyelembe véve, talán már elfogadhatóbbnak tűnik ez az árazás.


Surface Book i7

Új generáció nem, viszont egy erősebb modell érkezett a tavaly bemutatott Surface Book-ból. Ez a Surface Book i7, ami pedig értelemszerűen egy új csak i7-es processzorral felszerelt kiadást jelent. De nem csak a hatodik generációs Intel Core i7 processzor számít eltérésnek, hanem az új NVIDIA GeForce GTX 965M videokártya is, valamint a jelentősen több akkumulátor. Ahogy a Surface termékek megalkotója, Panos Panay is mondta, az embereknek két dolog sosem elég, az egyik a teljesítmény, a másik az akkumulátor üzemidő. Így ez 12 óráról 16-ra nőtt ebben a modellben.

Egyéb változás azonban nincs is a tavaly megjelent verzióhoz képest, amely továbbra is kapható marad, hiszen ez csak egy kiegészítő változat. Az egyetlen vizuális változás, ha nagyon keressük, a gép alsó részén van, amely némileg vastagabb és domborúbb lett, így elfér ott egy plusz szinte észrevehetetlen hűtőnyílás amire szükség is lehet. Ami szintén eltérő az az ár, a legolcsóbb i7-es, 8GB RAM-os és 256GB-os SSD-vel rendelkező változat 2400 dollártól indul majd. Ahogy eddig egy Surface termék sem, így sem ez, sem a Studio nem valószínű, hogy mostanság Magyarországon forgalmazásba kerülne.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
grezner 11 hó
Ja, pl. tanároknak is milyen jó lenne,prezentációs eszköznek...ja, belelóg a bilibe a kezem...mit képzelek én, ilyet egy tanárnak az itthoni fizetések mellett?
Pedig 800k+ nem is olyan sok egy ilyen masináért. Egy 4k-s játékgépet is ki lehet hozni ennyiből...
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!