Rekord mennyiségű újdonság a friss előzetesben (Build 15002)

A pár napja kiszivárgott Windows 10 Build 15002 előzetes hivatalosan is megérkezett a tesztelőknek a gyors frissítési gyűrűre. Ezzel együtt megjelent a változásokat tartalmazó közlemény, amely ha nem tévedünk, rekord mennyiségű újdonságot adott hozzá a rendszerhez. Ezek közül a legfontosabbakat mutatjuk be.

Micosoft Edge újdonságokLapfülek betekintése másképp: Egy új gomb kapott helyet az új fül gomb mellet, amellyel betekintést nyerhetünk a megnyitott oldalak tartalmába. Ez hasonló, mint a rámutatás előnézet, viszont így a lapok tartalma mindig látható, mindaddig még be nem csukjuk ezt az eszköztárt. Értőkijelző esetén is jelentősen megkönnyítheti a böngészést ez az új funkció.


Fülek félrerakása: Van egy szintén a nyitott oldalak lapfüleit érintő új funkció. A bal szélső gombok segítségével lehetőségünk van az éppen több megnyitott lapot félretenni. Ezzel az összes lap átkerül egy eszköztárra, ahonnan azok később teljesen visszaállíthatóak. Így könnyedén szervezhető munkánk és a teljes munkafolyamat megőrizhető és visszaállítható egyetlen kattintással.


Edge ugrólisták: Visszatért az Internet Explorernél, valamint több egyéb böngészőnél is elérhető két ugrólista menüpont, amellyel például új ablakot, vagy egyből új InPrivate ablakot nyithatunk meg.

Felület komponens fejlesztések: Az Edge kapott egy jelentősebb háttérkód módosítást, amely a felület viselkedését módosítja. Így a böngészőben jobb stabilitás tapasztalható, jobban reagálhat a lassan betöltő, vagy "nehéz" webtartalmak esetén. Ezen a téren pedig jól jöhet a visszajelzés küldés, az esetleges problémákról.


Flash letiltva: Az Edge is tiltani fogja alapból a Flash-t, mint már egyre több böngésző. Így alapból a Flash tartalmak esetén engedélyezni kell azok futtatását, amely megtehetünk, minden egyes alkalommal, vagy meg is jegyeztethető az általunk preferált beállítás a böngészővel.


Webes fizetés: Bemutatkozik egy új fizetéseket kezelni képes keretrendszer, amellyel egyszerűbbé válik a webes vásárlás. Ez a Microsoft Wallet szolgáltatással lehet összefüggésben így nem tudni, hogy ez nálunk működni fog-e.

Start menü és felhasználói felületMappák a start menüben: Sokáig kellett rá várni, de végre megérkezett a Windows Phone-ból talán ismerős funkció, amivel a start menü csempéi mappákba szervezhetőek. Ehhez csak egyszerűen egymásra kell húzni a csempéket és már meg is történik az összevonás.


Új megosztási felület: Új megjelenést kapott a megosztásra szolgáló dialógus. Az ezen megjelenő lehetőségek a használati gyakoriság szerint szerepelnek. Mindeközben azonban a Windows gomb + H-val előhozható régi megosztási felület megszűnt.

Képernyőkép metszése bárhol: A OneNote 2016-ban használt képernyőkép képmetsző már bárhol és bármikor használható. Ehhez csak le kell nyomni a Windows gomb + Shift + S kombinációt és a kijelölést követően a kép másolódik is a vágólapra, melyet így bárhova beilleszthetünk.


Jobb DPI méretezés az asztali programoknál: További DPI azaz a képernyőn megjelenő grafikus elemek méretezésért felelős fejlesztések kerültek a rendszerbe. Így magas méretezés mellet már az Erőforrás-figyelő is jobban fest. De ami sokkal fontosabb, hogy már minden programnál külön megadható, hogy milyen méretezést használjon. Ehhez annak tulajdonságain, majd a kompatibilitás fülön belül egy új beállítás segítségével férhetünk hozzá. Így a DPI méretezést nem támogató programok visszaállíthatóak eredeti méretükre, tehát az egyes grafikus elemek nem fognak elmosódottan, vagy torzítva megjelenni.

Szebb átméretezési effekt: A visszajelzésekre reagálva az átméretezési animációk sokkal folyamatosabbak. Ez sima asztali programoknál és alkalmazásoknál is tapasztalható.

Asztali ikonok rendezettségének megtartása: Akik gyakran váltanak kijelzők között, például dokkolják eszközük, vagy egy plusz kivetítőhöz, akár TV-hez csatlakoztatják, már tapasztalhatták, hogy az asztali ikonok elcsúszhatnak. Ebben történtek változások ebben az előzetesben, így már kisebb valószínűséggel fognak azok átrendeződni ilyen esetekben.

Okosabb bejelentkezési dialógus: Okosodott a Microsoft fiókba szolgáló bejelentkezési dialógus, amely az azt igénylő alkalmazásokban szokott megjelenni. Most már ez képes emlékezni több beállított, már használt, akár munkahelyi, vagy iskolai fiókra, illetve hozzáadni is egyszerűen lehet onnan új fiókokat.

Windows InkA Windows Ink eszköztár is kapott pár frissítést így mostantól az eszköztáron a toll, ceruza és kijelölő ikonjánál az éppen kiválasztott szín is megjelenik. Továbbá már több radír módszer is választható, amivel akár vonalakat, vagy azok egy részét is törölhetjük. Maga az értesítési területen lévő ikon is okosodott, amely ha több monitort használunk mindegyiken megjelenik. Továbbá az azon a monitoron is fog megnyílni, amin rákattintottunk.

Kisegítő lehetőségekÚj OOBE képernyő: A rendszer új OOBE beállítási képernyőt kapott. Mivel erről már korábban beszámoltunk, nem tennénk meg ezt újra. A részletekért olvassátok el az erről szóló hírünk.

Narrátor fejlesztések: A narrátor bekapcsolásához szolgáló billentyűzetkombináció Windows gomb + Enterről Ctrl + Windows + Enterre változott meg. Továbbá a Windows telepítése során a kezdetektől használhatjuk a narrátort, ehhez azonban olyan hangeszköz szükséges, ami alapból támogatott (hiszen nem lesz hang). A narrátor barangolási módja is változott.

Windows Defender


További fejlesztések az új Windows Defender felületben, így egyszerűen indíthatóak gyors, haladó, valamint teljes keresések. Az eszköz teljesítményének, állapotára irányuló felmérő eszközzel egy jelentést is kapunk. A családi opciók rész felülete megújult és további fejlesztéseket kapott. Továbbá már a Defender felületén keresztül is van lehetőség a Windows alaphelyzetbe állítására. Mindezen túl persze több háttérkód is módosult.

Gépház


Általános módosítások: A gépház kapott pár általános újítást kapott, így az egyes beállítási oldalakon a jobb oldalon, vagy kisebb kijelzőkön alul pár hasonló beállításra mutató hivatkozást és segédletet láthatunk. A Rendszer menüpontból külön menübe kerültek az alkalmazásokra vonatkozó beállítások is.


Új eszközök oldal: Egy frissítést kapott az eszközök oldal, ahol az első lapon már a Bluetooth-on is csatlakoztatott eszköz is meg fog jelenni. Itt már olyan dolgok is egyszerűen megtalálhatók, mint a dokkolók, vezeték nélküli Xbox kontrollerek, billentyűzetek stb. és innen könnyedén leválaszthatjuk, vagy párosíthatjuk azokat.


Új képernyő-beállítások oldal: Az asztal jobb klikkes menüjéből is elérhető képernyő-beállítások lap módosult. A visszajelzésnek eleget téve így például a felbontás beállítás is rögtön elérhető, nem kell almenübe navigálni érte.


Alacsonyabb kék fény: Akár a legtöbb mobil rendszernél, a Windows már hasonlóan képes a kijelző színhőmérsékletén automatikusan állítani. Így az esti órákban csökkentheti a kék fényt, helyette pedig egy sárgás árnyalatba válthat át, amely a szemnek és az agynak is megnyugtatóbb.


Legutóbbi témaszínek: Már volt róla szó, hogy a témára vonatkozó beállítások a gépházba kerültek, valamint már be is szerezhetünk pár témát az áruházból. A mostani előzetesben bekerült a színek közé egy legutóbbi rész, ahonnan az 5 legutóbb használt színünket választhatjuk ki. Egy érdekesség itt, hogy a fenti képen szerepel egy "Custom color", vagyis egyedi szín gomb is. Ez viszont az előzetesben nem jelenik meg. Tehát ez egy jelenleg rejtett funkció lehet, és jelentheti azt, hogy a következő verziókban végre tudunk majd egyedi színeket kikeverni.

Fizetős Ethernet kapcsolat: A visszajelzésekben kérték a felhasználók, hogy az Ethernet kapcsolat is legyen beállítható fizetősre, akár a Wi-Fi kapcsolatok. Így már mostantól, ezeknél is megadható ez a beállítás, tehát ilyenkor korlátozódnak a háttér-folyamatok és kisebb lesz az adatforgalom.

Windows Update


Már olvashattatok tőlünk róla, hogy a frissítések telepítése szüneteltethető lett. Továbbá ami érdekesség, hogy az illesztő programok frissítéseinek telepítése is kikapcsolható lesz, valószínűleg sokak örömére (Pro, Education és Enterprise). Kicsit az Update lap felülete is változott, valamint működési logikája, például ha észleli, hogy éppen külső kijelzőre kivetítünk (pl. bemutató tartás), biztosan nem fogja magát automatikusan újraindítani. Jó hír, hogy a Home kiadás felhasználói is képesek lesznek akár 18 órás aktív órák beállítására.

És még sok egyéb apróság...

Mindezeken kívül még fejlesztéseket kaptak a munkahelyi mappák, az új Surface Dial eszközre vonatkozó beállítások is testreszabhatóbbak lettek a gépházban, valamint néhány Insider gép esetén egy új energiagazdálkodási móddal is kísérleteznek. Továbbá rengeteg újítást kaptak a Kínai, valamint Japán nyelvi bevitelben a felhasználók. A részletekért érdemes felkeresni a Microsoft hivatalos blogbejegyzését.

Forrás: Microsoft

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
semmiii99 9 hó
Jók ezek az újítások, de a beígért színkeverő a témákhoz remélem érkezni fog.
Zsombi33 9 hó
Ezek nekem is nagyon tetszenek főleg a start menü ikonok egymásra húzása , de a saját egyedi színkeverést már régóta várom !
De leginkább hogy stabilabb legyen , ezt a wu meglepiktől kezdve mindenre értem . Smile Csak nem jár a sok újítás sok problémával ,
legalábbis mire kész lesz az RTM már remélem hogy kiszűrik ! Smile
makossuti 9 hó
Nekem csak ez jut eszembe: Hogy lehet ennyi bug egy operációs rendszerben Smile ? Tennék inkább nyílt forrásúvá, akkor tényleg a felhasználót tartanák szem előtt, nem csak prédikálnának. Az exploitokról is be kellene számolni. Juj, egyelőre Isten ments Windowst használni. Ez a lebutított kinézet meg... hát... vicc a négyzeten Smile
g0302 9 hó
makossuti
Nem fáraszt még a Windows ócsárolása és a Linux istenítése? Olyan a Windows amilyen,nem kötelező használni. Grin
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!