Zorin OS - A közel tökéletes Windows helyettes


Mára már tömérdek Linux disztribúcióból válogathatunk, melyek használatához közel sem kell akkora elszántság mint gondolnánk. Sőt ha a Windows világából érkezünk több olyan változat is létezik, amely megpróbálja a lehető legjobban utánozni azt, így rögtön egy olyan rendszert kaphatunk, amely azonnal kényelmes és ismerős. Ezek egyike már évek óta a Zorin OS nevezetű disztribúció, amelynek legújabb változata már egyenesen a Windows 10-től les el dolgokat, mindazt pedig elég profi módon.


Elég csak ránézni a felületre és rögtön feltűnnek a hasonlóságok: kapunk egy startmenüt, egy Windows 7 stílusú tálcát, valamint egy Windows 10 szerű letisztult dizájnt. De pár a modern Windowsban megtalálható extráról sem kell lemondanunk, az ablakokba való betekintés itt is lehetséges a tálcáról, valamint a Windows 10-es feladatnézethez és virtuális asztalokhoz hasonló felület is adott (tevékenységek). Mindezzel pedig lényegében a rendszer használatának módja alig tér el a Windowsban megszokott alapoktól, sőt a haladóbb funkciók is ott vannak ha kellenek.


De pár egyszerű testreszabási lehetőséget is biztosít a Zorin OS 12, amellyel akár a klasszikus Windows XP szerű tálca is visszahozható, valamint az alap GNOME elrendezés is kiválasztható. Variálható még a kitöltési szín is, a fehér helyett pedig van sötét ablakmód, amivel az alkalmazások teljesen sötétek lesznek. A megjelenés esetén kísérteties a részletesség, hiszen a kijelölés és keretszíneken kívül számos egyéb felhasználói elem, például a fájlkezelő a mappaszínei is alkalmazkodnak. Természetesen ennél a hozzáértők még jóval tovább is mehetnek a testreszabásban, de a legtöbb felhasználónak mindez bőven elég lehet.


Hogy egy kicsit a technikai részleteket is megemlítsem, a Zorin OS 12 egy Ubuntura építkező disztribúció, abból is a legutóbbi LTS kiadásra, a 16.04 Xenial-ra. Tehát aki már járatos az Ubuntu disztribúciókban, a Zorinnál is teljesen otthon érezheti magát. Ami a felületet érinti, ahogy az már említésre került, a GNOME 3.18-as verzióját futtatja, amelyre több kiegészítőt készített a Zorin fejlesztői csapata, hogy elérhesse a megfelelő Windows szerű kinézetet és működést. Alapból pedig megkapjuk a legtöbb szükséges alkalmazást:
 • Chromium - Webböngésző
 • Geary - Windows 10 Posta szerű email kliens
 • Nautilus - GNOME fájlkezelő
 • Terminál
 • Aktivitásfigyelő
 • Gnome Fényképek
 • Térképek - Windows 10 szerű térkép alkalmazás
 • Időjárás - Windows 10 szerű időjárás alkalmazás
 • GIMP - Képszerkesztő
 • Empathy - Üzenetküldő
 • LibreOffice - Irodai csomag
 • Brasero - CD/DVD/Blu-ray író
 • Cheese - Webkamera eszköz
 • Pitivi - Videó szerkesztő
 • Rhythmbox - Zenelejátszó
 • Totem - Videólejátszó
 • WINE és Play On Linux - Windows programok és játékok futtatása
 • Szoftverközpont - alkalmazások beszerzése, mint Firefox, Transmission, vagy VLC médialejátszó.

Amiben viszont nagyon cselesek a Zorin OS fejlesztői, hogy két kiadást is készítettek, melyből az alap Core a fentebb felsorolt alkalmazásokat tartalmazza és ingyenesen letölthető. De van egy Ultimate változat is, ami 19 euró fejében pár extrát is tartalmaz. Ehhez hozzátartozik három plusz kiválasztható asztalelrendezés (macOS, Unity, Gnome 2), 20 játék, élő videó hátterek, DJ szoftver, valamint a Kodi médiacenter is helyet kapott benne. Bár ezek némelyike utólagosan a Core verzióhoz is hozzáadható, de itt látszik, hogy a készítők gondoltak azokra, akik alapból egy készre konfigurált rendszert szerzetének kézhez kapni.

Igazából talán ez is a legjobb körülírása a Zorin OS-nek, mivel valóban egy teljesen jól használható, és legfőképp igényesen összeállított rendszert kapunk már a telepítést követően. Tökéletes azoknak is akik a Windowsról először térnek át a Linux világába, de azokat sem zárja ki, akik már tapasztaltabbak ezen a téren. A Zorin OS 12.1 Core verziója tehát ingyenesen letölthető és használható, így aki szeretné, az alább be is szerezheti azt. A rendszerrel kapcsolatos kérdéseket, tapasztalatokat és véleményeket a hozzászólásokban pedig ne felejtsétek el megosztani velünk, illetve egymással.

Zorin OS 12.1 Core letöltése:

64 Bit 32 Bit

Hirdetés

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

#1 cmhaf92228 napja
Mondjuk láttam már Linuxmint előzetes bemutatást Mate felülettel de pl. KDE Plazma-val nem. Pedig az is nagyon hasonlít... Nyugodtan lehet próbálgatni a Linuxmint KDE-t is az átállni kívánó user-eknek, az is ubuntu/debian alapú disztró.
#2 dlaczko28 napja
A Zorin-nal semmi sem hasonlit jobban a Windows-ra. A Zorint igazabol pont erre talaltak ki
#3 djbundy28 napja
Ez is futtatható pendrive-ról?
Igen.
Logitech G602 egeremhez viszont nincs linux driver. Nagyon furcsán kezeli a rendszer, kényelmetlen vele így a munka, szóval nálam az első körben elbukott sajnos. Sad
#4 Lali28 napja
@djbundy
Természetesen h lehet, használni pendrive-ról, és tudtom szerint, még telepíthető, egy 16-32 GB-os pendrive-ra is (minimum)..
#5 stefi196928 napja
Üdv,
köszönöm a cikket. Engem az érdekelne, hogy ennek az oprendszernek mennyi tárhely szükséges, swap, rendszer és Home partició?
#6 Driv3r27 napja
@stefi1969 Nálam teljes egészében úgy 7 GB-ot foglal. A swap méret ram mennyiségtől függően nyilván változó, de ha van elég memória a gépben, felesleges swap létrehozása.
#7 alex_i26 napja
En a Linux Mint-et jobban ajanlom. Smile
#8 Driv3r26 napja
A Linux Mint is egy jó disztró a kezdő felhasználóknak, de más mint a Zorin, sokkal inkább az "old school" XP-s felhasználói élményt nyújtja (alapból). Aki azt szereti inkább valóban válassza azt, de aki például a Windows 7-hez, vagy már 10-hez van szokva, annak sokkal inkább a Zorin lesz a megfelelő választás. Nyilván mindkettőt lehet untig testre szabni, itt most az alap konfigurációról beszéltem.
#9 Anonymus26 napja
Szeretem az írásaidat! Nagyon jól összeszedett cikkek és lényegre törőek!
#10 Driv3r25 napja
@Anonymus Köszönöm! Igyekszem Grin
#11 Karika23 napja
Üdv mindenkinek! Gondoltam ki próbálom a 64bi verziót de nekem a billentyű használatnál keveri a betűket pl: az y ra z ír a @ pedig nem tudom be ütni!
Kérdésem mi lehet az oka a telepítés sikeres volt! 16 gb memóriám van ezért választottam a 64 bit et.
#12 Lali23 napja
@Karika
A Billenytűkiosztás az oka, a sima "Magyar"-t kell kijelölnöd, elsődleges beviteli nyelvként, és akkor a z és az y nem fog összekavarodni..
#13 Karika21 napja
Köszönöm Lali a válaszod! Minden beállítást Magyar nyelvre jelöltem mégis így jártam, azért még egyszer köszönöm!
#14 opus2521 napja
Sziasztok!
Kérdésem aki feltette,ugye a winhez feldobom a silverlight-ot, a jawa-t, aza dobe flash playert,ennél? Vagy futnak rajta az appok,gondolok itt a tensoft könyvelőprogimra,vagy az ÁNYKadókitöltés jawa alapú appja?
Ilyenekről miért nem lehet sehol olvasni?
#15 dlaczko21 napja
Te azzal egyebkent tisztaban vagy, hogy ez linux es nem windows skin? Kb mintha azt kerdezted volna, hogy fut-e az ÁNYK OsX-en
#16 LacusBP18 napja
Magyarra nekem sem állította be a billentyűzetet. Előkotortam egy Intel Atom N450-es netbookot és feltoltam rá, egész jól el lehet rajta netezni, Youtube-ozni (360p). Smile

#Update: magyar bill. megoldódott reboot után Smile
#17 fbandy7516 napja

Idézet

Kérdésem aki feltette,ugye a winhez feldobom a silverlight-ot, a jawa-t, aza dobe flash playert,ennél? Vagy futnak rajta az appok,gondolok itt a tensoft könyvelőprogimra,vagy az ÁNYKadókitöltés jawa alapú appja?
Ilyenekről miért nem lehet sehol olvasni?


Igen, használható az ANYK (java alapú).
#18 makossuti3 napja
Nem tudom ki, hogy van vele, de én az ultimate kiadást is warezból szedem. Minden fent van továbbra is ingyen az interneten. Tudjátok mit bírnak a pénzhajhász ügyészek és maga a (velejéig korrupt) hatóság? Semmit!
#19 opus253 napja
dlaczko

Elhiheted ha tudnám nem kérdeztemvolna,azért voltam ilyen sötétfelhőn vakmerő, mert egy csomó app van win-hwz, linuxhoz, és az OS-hez is,ehhez miért ne lehetne?
Erre irányult bátor kérdésem!
Amúgy meg ha semmi app nem megy rajta mire is jó?
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.