FreeDOS

Verzió:
1.2
Letöltések:
117 letöltés
Dátum:
2016.12.28

Licenc:
Ingyenes
Platform:
Nem elérhető
Copyright:
Nem elérhető

Weboldal:
Meglátogatás
Változási lista:
Nem elérhető
Szerző:
Laci09Laci09

Leírás

A FreeDOS egy szabad és nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a GNU GPL licenc alatt terjesztenek. A projekt célja a Microsoft DOS-szal kompatibilis operációs rendszer létrehozása volt. A FreeDOS 1.0 2006-ban jelent meg. Az egyik letölthető lehetőség, az fbasecd.iso 1 MByte-os, és egy szűk alaprendszert tartalmaz, a másik az fdfullcd.iso (400 MByte), ami sok hasznos alkalmazást is tartalmaz, így például az Arachne nevű, egyszerű böngészőklienst, az Mpxplay multiformátumú zenelejátszót, az OpenGEM grafikus környezetet.

www.freedos.org/images/screenshots/freedos12.png
Az új FreeDOS 1.2 egyébként elsősorban a hálózati kommunikáció terén hoz komoly fejlesztéseket, aminek köszönhetően már viszonylag egyszerűen lehet a rajta futó alkalmazásokból az internetre csatlakozni. Szintén újdonság a teljesen átdolgozott installer, ami immár egy fejlett móddal is rendelkezik, amiben a korábbiaknál jobban személyre lehet szabni a rendszer telepítési folyamatát.

Ennek az operációs rendszernek a mai gyakorlati haszna például:
  • egy évtizedesen öreg PC bizonyos feladatokra hasznossá tétele (régi DOS-os alkalmazások: könyvelőprogramok, klasszikus játékprogramok, stb. futtatása).
  • Magyarországon (is) jogszabály írja elő, hogy a számítógépeket operációs rendszerrel együtt szabad csak értékesíteni. Szemben egyes tetemes árú operációs rendszerekkel a FreeDOS ingyenes, ezért a vele telepített gép eladási árát ez nem emeli.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek. Bejelentkezés vagy Regisztráció a szavazáshoz.
Felülmúlhatatlan! ()0 %
Nagyon jó ()0 %
Jó ()0 %
Átlagos ()0 %
Gyenge ()0 %
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.