NeoKylin - Avagy a kínai Windows XP


Kína mint ismert hagyomány tisztelő ország, és lassacskán az évek során talán már a Windows XP használata is azzá vált. Nem csoda, hogy még máig elég domináns helyen áll náluk, így annak lecserélése is nagyon nehézkesen megy. Ennek megoldásán már jó ideje fáradozik a kormány, és rengeteg alternatívával állt elő az elmúlt időszakban. Most itt egy újabb, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb közülük.


Ez pedig a "NeoKylin" nevezetű rendszer, amely nem takargatja azt, amit lecserélni hivatott, ugyanis szégyentelenül hasonló megjelenéssel rendelkezik mint a már kamaszodó XP. A bejelentkezési képernyő, maga az asztal, a tálca és még a start menü is pontos mása az eredetinek. De megtalálhatóak még benne az XP-s alap játékok és kellékek alternatívái is. Ha mindez még nem lenne elég, a Microsoft Office újabb verzióira is igen hasonló irodai csomagot is kapott a rendszer.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ezt most egy módosított Windows XP, vagy egy teljesen saját kezdeményezésű fejlesztés? A válasz erre az, hogy egyik sem, valójában a színfalak mögött Linux kernel tevékenykedik, de itt sem egy teljesen saját disztribúció, hanem amennyire tudni lehet, a Fedora valamely változata. Így igaz ez a szoftverekre is, az Office esetén is csak az OpenOffice/LibreOffice-ra ráhúzott új felületről van szó.


Talán egy kicsit így furcsa elképzelni a rendszer létjogosultságát, hiszen amúgy is számos már létező disztribúcióból lehetett volna választani, amely valamelyest hasonló a Windows felületéhez, mint például a Zorin OS, vagy a legnépszerűbbek egyike, a Linux Mint. Azonban úgy tűnik, egy valódi klón megalkotását látták a legkézenfekvőbbnek.

Amennyire tudni lehet, Siping-ban a munkahelyek nagy része már áttért NeoKylin használatára. Illetve a rendszer már a kereskedelmi forgalomban is kapható gépekre előretelepítve, a Dell gépek mint egy 40%-a kerül eladásra ezzel a rendszerrel. Ugyanakkor utóbbiak alapból egy kicsit eltérő felülettel érkeznek. Mindenképpen érdekes lesz látni, hogy mennyire lesz képes helyt állni a NeoKylin, és képes lesz-e vajon végre a Windows XP-t nyugdíjazni.

Forrás: Quartz

Hirdetés

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

vermilion
#1 vermilion2015.09.24
Azért érdekes nép ez a Kínai ,ezek mindent össze tudnak rakni és le tudnak másolni lehet hogy eredetileg MacGyver is Kínai volt!?Grin
Clash
#2 Clash2015.09.24
Vicces lesz látni ahogy kiábrándulnak az első internetről letöltött exe instalálás hibája kapcsán...
WindowsFan
#3 WindowsFan2015.09.24
Jézusom! Grin Én inkább a majdnem 15 éves Windows XP-t használnám e helyett. Grin Csoda, hogy a Microsoft még nem perelte be őket plágium gyanújával. Smile
tomburger
#4 tomburger2015.09.24
Elég szar, már bocs... Ettől jobban is leutánozhatták volna, ha lúd, legyen kövér, bár lehet, hogy nem ez volt a cél, hanem a továbbfejlesztése a felületnek...?
Egyébként érdekes, köszi Driv3r Thumbs up

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek. Bejelentkezés vagy Regisztráció a szavazáshoz.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.

Online tagok: 9

hardtechnofan, nyufi, bumerang, kisbencze, mondeo6, ifotep, Anubis-Andromeda, rajmond87, Kraffel

  • Vendég:25
  • Szülinapos:6
  • Mai aktív tag:290
  • Összes tag:12,433
  • Legújabb tag:peti71

Szavazás

Hogy tetszik az útóbbi időben megjelenő cikkek változatossága?

Kifejezetten teszik az új stílus! Továbbra is várom a friss és különböző szegmensből érkező híreket!95 %
95% [138 szavazat]

A régebbi cikkek párosítása jobban tetszett! Azzal is tökéletesen elégedett voltam!5 %
5% [8 szavazat]

Szavazatok: 146
Szavazáshoz be kell jelentkezni.
Elindult: 2016.12.25

Archívum

MegaDance