Megjelent a Fedora 25, debütált a Wayland


Megjelent az egyik legnépszerűbb céges környezetben is használt Linux disztribúció, a Fedora 25. kiadása. A Red Hat által támogatott projekt új kiadása a szokásos módosításokon túl egy kifejezetten kiemelkedő újdonságot is hozott magával.

Újdonságok

Kezdve az alapoknál, a rendszerben ahogy általában minden kiadásnál számos alapvető csomag frissült. Így a Fedora szíve, a Linux kernel is, amelyből megkapta a legfrissebb 4.8-as verziót, ez új hardverek esetén kifejezetten kedvező. Továbbá frissült még az asztali környezet is, a GNOME 3.22-re, amely már csoportos fájlátnevezést, jobb billentyűzet beállítási panelt és számos grafikai fejlesztést kapott. A fejlesztők megkapták a Docker 1.22-őt, Node.js 6.5-öt, valamint a Python 2.6, 2.7, 3.3, 3.4, és 3.5 verziója is megtalálható a rendszerben. De az általános felhasználásban is történtek változások, így több beépített szoftverből, mint a Firefox, vagy a LibreOffice a legújabb verzió került be a rendszerbe.

Wayland

De ami az igazi kiemelt újdonság az a Wayland ablakkezelő rendszer, amely a Linuxos berkekben jártas személyeknek ismerős lehet. Hosszas várakozás után, ugyanis ez az első disztribúció, amelyben az alapértelmezett ablakkezelő már a Wayland, az X11 helyett. Az X11-hez képest nem csak jobb programozhatóságot (C nyelven), de jobb teljesítményt is ígér, vagyis valóban nagy lehet majd az előrelépés, a Linux asztali rendszerként való használhatóságában. Mindez persze még csak a kezdet, jelenleg kevés környezet támogatja (GNOME, KDE), de később ez természetesen változni fog.

Beszerzés

A Fedora 25, mint a legtöbb Linux disztribúció, szabadon letölthető és használható bárki számára. Három kiadásból lehet választani, az otthoni használatra is alkalmas Workstation, a szerver, valamint főképp a beágyazott (embedded) eszközöknél is alkalmazható Atom kiadás. Azoknak akik pedig ki szeretnék próbálni elérhető Live verzió is, amit egy Pendrivera helyezve telepítés nélkül is futtathatunk. Persze ez utóbbi segítségével később akár a telepítés is kezdeményezhető.

Hirdetés

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást
Oldalunk sütiket használ a megfelelő működéshez. Az oldalon történő böngészéssel ön elfogadja a sütik használatát.