Csak az a baj, hogy piszok drága, ha géppel veszed.
Ha az asztali gépeket nézzük (pl.: Mac Pro), akkor az tényleg elég drága (kb. 940000 forint a Mac Pro), de ha laptopban (pl.: MacBook Pro), akkor már sokkal olcsóbb (kb. 380000 forint, ami már kevesebb, mint a fele).
Az igaz, hogy egy OS X-es gép egy Windows-oshoz képest nagyon drága. Viszont kárpótolja az embert a rengeteg beépített hasznos alkalmazás (erős kép- és videószerkesztő, jó böngésző, stb.) amik miatt nem csoda, hogy a második legelterjedtebb op. rendszer.
De ott van a hackintosh. Olcsóbban összeraksz egy erős gépet, mint amennyibe az apple gépei kerülnek és ráteszed, akkor szinte ugyan olyan, mint ha több pénzért megvettél volna egy mac-et.
Egy egyszerű paranccsal életre kelthető a telepitések után a MacOs bootloadere is, csak be kell irni a win bootmanager-be az elérési utat rendszergazdai parancssorban:
Mindkét gép otthoni használatra a kora ellenére is szépen teszi a dolgát,
Win10/11-en is, de mac-en kicsit gyorsabbak.
Telepitésük egyszerű, pár kext kell hozzájuk és megy minden, mint a karikacsapás,
winekkel békében megvannak, csak külön HDD/SSD legyen, mert teljesen más a lemezformátum és a particiós tábla, hibrid a BootCamp-el az meg nem az igazi.
Linux is volt nekem fent régebben, az Ubuntu, de azt már régen nem használom, nincs nagy gyakorlati jelentősége.
:)
Szinte kompromisszumok nélkül működik minden, alig kellett telepitéskor a gyári kexteken kivül mást is hozzátenni, apple-es kártyaolvasó, kép és hang, videogyorsitás is teljes (OpenGL)
(OK - : a lenovonál az intel hd<--> ati hd-ra váltás az már nem igazán működik, az csak a SnowLeopardig volt meg teljesen, mert már senki sem foglalkozik vele, hogy az újabb verziókra megirja a driver patcheket...)
Még egy dolog van: az Apple-gépek munkára lettek kitalálva, nem a játékokhoz!
Minden másra pedig ott a Windows és a MasterCard !
Módosította Rob65 2023.08.31. 17:59, 1 év
A lehetetlent azonnal megoldjuk, de a csodákra egy kicsit várni kell,
Azok számára kedvcsinálónak találtam egy virtuális gépen Windows alatt futtatható és nem túl poros, virtualboxos leirást az OsXDaily-n. Persze angol nyelven szól a leirás és nem is teszteltem még, hogy valóban jó-e, illetve legtöbbünknek le is kellene majd forditani gondolom...
Magyar mac-es fórum úgy 10 éve nincs már, tudtommal a hackli.com volt az utolsó, illetve jómagam foglalkoztam vele még a Dippy-n, tehát a legtöbb ilyen témájú fórum angol nyelvű most is!
Talán inditok egy külön témát is később, majd meglátom ...
Kóstolgassátok, aztán majd kiderül, hogy van-e érdeklődés erre is, hiszen már 2009-es az utolsó hozzászólás ide, valamikor akkoriban még a Dippyre tettem föl a legutolsó témákat, de azok teljesen eltűntek már sajnos!
Üdv.Rob65
Módosította Rob65 2023.09.01. 09:47, 1 év
Valamikor innen indultam. A lemezek már igencsak megporosodtak a fiókban. Nem tudom elindulnának e egyáltalán. 2-3 évente összetákolok egy egy rendszert , aztán mindig letörlöm a gépről. Most Sonoma, Ventura és Monterey van porondon. Már működnek csak még cizellálni kell őket . Aránylag nagyon jó irodalma van most már, csak hát nem magyarul. Lehet válogatni mivel és hogyan csinálod.
Türelemmel és kitartással meg lehet csinálni. Persze nem minden hardver alkalmas erre .
Én használom a mac-et és idegesit a win. Az agyamról ledobom az ékszijat amikor a winfos félórákat csak pörcsizik, nem kapok szikrát, amikor gyorsan kellene, de állandóan csak frissitgetni akar, magamba roskadok és mellé ülök, amikor össze-vissza kell buherálni mindent, hogy legyen valami végre rajta ami normálisan műdödik is benne.
A macos-szel ilyenek nincsenek. Teszi a dolgát szépen és jól, ha eccer fent van. Engem a verziókövetés sem csikál igazán, mert nem sokat dob rajta. Lényeg az, hogy stabil és megbizható legyen, munkára való.
Az új fejlesztésű bootloaderek közül én még mindig a CloverEFI-t használom, de nagyon nyomják az OpenCore legújabb fejlesztésű és nyilt forráskódú unixos rendszerbetöltőjét is! (Ez utóbbi link lehet, hogy csak bejelentkezett felhasználók számára elérhető).
Az OpenCore teljesen programnyelvű - még mindig nincs hozzá telepitőcsomag, de az első verzió fejlesztése szinte már a végére ért, 0,94 jelenleg -, itt minden beállitást egyelőre csak terminál parancsokkal lehet megcsinálni. Annak ellenére, hogy már évekkel ezelőtt beharangozták a cloverefi-t leváltva első és egyetlen bootloadernek, telepitőcsomagja tehát még mindig nincs, de remélhetően ennek is lesz, hogy mégszélesebb körben elérhető és használható is legyen, ne csak a GitHub-on, <@acidanthera >open source pkg és a többi egyes programrészeket fejlesztő csoport csatlakozó könyvtáraiban.
A GitHub nyilt forráskódú közösségében bárki hozzáadhatja a sajátját, illetve megnézheti a legújabb fejlesztéseket is. A csapat gőzerővel dolgozik tehát, de egyelőre csak a motorháztatő alatt.
Itt szinte minden nagy név jelen van, akik valaha is foglalkoztak és foglalkoznak ma is az osx-ek és a macos-ek fejlesztésével.
A bootloader a rendszerbetöltő menüjéből is elérhető, itt is tudunk újabb beállitásokat eszközölni, telepiteni is, illetve az UEFI Bios Boot menüjébe változtatásokat is tudunk adni, az unixos <Shell> parancssor segitségével. Ezena z unixos parancsértelmezőn keresztül elérhetjük a linuxok és a windosok bootmenüit is. Nagyon jó leirások vannak ehhez is, illetve az átiratokat is megtaláljuk egyes parancsokhoz linuxokra(GNU, Fedora etc) és a windowsokhoz is( cmd, diskpart stb). Tehát csak nagyon óvatosan, mert aki esetleg nem ért hozzájuk kellőképpen, vagy figyelmetlenül olvasta el a leirást, az itt akár el is ronthatja a teljes renszerbetöltést is.
Szerencsére a Clover és az OpenCore elég sok drivere egymással kompatibilis, hiszen az előzőt az utóbbira akarják leváltani. Ahol pedig (még) nem szeretik egymást, ott erre külön is felhivják erre a figyelmet illetve a bootmenü könyvtárak is külön vannak a rendszerbetöltő folyamathoz.
Röviden:
Idézet
" Rendszerindítás (boot): az a folyamat, amely a számítógép bekapcsolása után az operációs rendszer betöltését végzi. A ''boot'' (csizma) név egy olyan képből származik, mely szerint a számítógép ilyenkor felhúzza a csizmáját (bootstrap). Az indítás: a BIOS különféle teszteket végez annak ellenőrzésére, hogy minden rendben van-e ○ power on self test, röviden POST"
B)
Szóval ezek a bootloaderek elég sok mindent be tudnak húzni, ha értünk is hozzájuk valamelyest, de azért jó ha van egy kis linuxos-unixos ismeretünk is.
Tehát akkor, hogy Dr. Mileff Pétert idézzem, a túrabakancsokkal elő és máris indulhatunk !
Módosította Rob65 2023.09.09. 17:31, 1 év
Igen, nekem ez csak szórakozás. Azt már nem tudom, hogy mikor és hogyan kezdtem el. Egy biztos , nem most volt.
Nincs valami nagy tolongás itt a témában. Azt hiszem, hogy magyar oldal sincsen már. Bár az igazság az, hogy kell ehhez valami megszállottság. Kext ide vagy kext oda , de kevés angol tudással, teperni kell a sikerért. Én már áttértem az open core módszerre.
Most csináltam egy multi telepítőt. 11 "mek - e- lek" rendszer van rajta. Majd kipróbálom hogyan szuperál.
Aztán még azt tervezem, hogy, csinálok egy hármas rendszert egy lemezre. Linux, windows és mac. Ha tetszik majd megmaradnak. Ha nem ..... hát akkor jön a smirgli.
Eljutottam a sonomáig , talán 14.5 az utolsó béta. Megpróbálom összeszedni a segédeszközöket mert annyi van, hogy egy idő után azt se tudom melyik mire jó.
Az egyik i5-10400 és ASUS PRIME B460M-A - ez mindent megeszik.
A másik pedig i5-4460 és egy gigabyte H87-D3H ezt viszont csak Catalináig próbáltam , lehet h nem is bír többet.
Az open core? Talán egy kicsit bonyolultabb? Nen tudom igazából eldönteni. Új volt ki kellett próbálnom.
Biztosan ismered hacki jelszót : Ha nem bírsz a saját magad által kreált EFI-vel, akkor csórjál egyet! Én is szoktam.
Igen, a vezérgéped az elég jó, az biztosan mindent benyel! :)
Én is szemezgetek egy jobb, újabb és erősebb géppel, 8-10-ik generációs procival, vassal. A Dell-ek elég jók, legtöbbje teljesen oob macre, talán beújitok én is egyelőre pl. egy 3060-as dell optiplex minit a macos-ek próbálgatására.
EDIT:
Találtam egy ilyet is, teljesen mac feeling :) és elég sok mindent fel lehet rá húzni, ráadásul radeon rx7 karcsi is benne van és tök oob.
Meg kellene venni mind a négyet, aztán dual boot mac/win és eladni dupla, vagy tripla áron, két kilo környékén őket.
A 4590 az nekem is asszem a Catalináig/BigSur-ig lenne csak jó és csak pöcsölésekkel. De nekem az nem tetszett már annyira, mint a HighSierra, ez stabilabb is szvsz.
EDIT
Nézegetem a tonymac-en is, hogy milyen legújabb vasakat használnak a B760-as chipset mellett és 12xxx / 13700-as procikkal,
hát nem semmi. Még az alaplap a legolcsóbb egy-egy konfigban, de hozzá 150-170 ezer egy jobb i5/i7 proci, amit integrált grafikával nem is érdemes megvenni, mert az inteles még, illetve alapból gyárilag már úgysem támogatott a macos-ekhez, így azután kell egy jó AMD GPU is, mert az nVidiákat megint nem támogatják gyárilag, de lehet egy régebbi jól támogatott karcsi onnan is esetleg ... és akkor ezekhez a többi belevaló még nincs hozzászámolva, úgymint a ramok DDR4 vagy DDR5, egy-két SSD, esetleg egy hálókártya is etc-etc., a kijelzőről és a többiről már nem is beszélve... millió felett járunk
Épiteni kellene egy "atomerőművet" :) amolyan rendesebb powermac-et, de egyelőre más tervek fontosabbak.
Idézet
Ha nem bírsz a saját magad által kreált EFI-vel, akkor csórjál egyet!
Oksi, persze, lehet lopni is, de az nem az én műfajom, nem is tanulok sokat belőle, ha nem magam szenvedem végig a legyártását Persze láthatom belőle, hogyan van jól összerakva, milyen egy jól felépitett és működő EFI.
Az Open Core úgy látom megint nagyon ráment az ACPI tökéletes beállitására, dsdt/ssdt-k ...
Most pont egy ilyen probléma jött elő nálam is, mert valahogyan belekerült /lemaradt egy karakter a config.plist-ben( rendszerbetöltés elején a Config Validatorral látom is mi a hiba, hanyadik sor és milyen elirt karakter etc) . A többi rossz beállitást meg átugorja/skippeli és azután be sem tölt semmit sem, még a fake smc-t sem, megáll a legelején az egész bootstrap.
Tök vicces, ahogy kiírja, hogy használjam a validátort ... win alatt meg főleg. Persze vissza tudok rakni a laptop macjével az EFI-be egy jó *.plist-et, de ahhoz legegyszerűbben ki kell venni a gépből az SSD-t is egy külső dokkolóba, vagy usb-s tokba.
Most néztem viszont, hogy elvileg a diskparttal is elő lehet csalni a rejtett EFI-particiókat és akkor elvileg talán win alatt is át lehet irni az egészet.
diskpart
list disk
*a parancs után látható az összes lemezünk, megnézhetjük a particiókat is, a példába az első lemezt efijét csatoljuk fel és tesszük láthatóvá
sel disk 0
sel part 1
*1. lemez efi particiója
assign letter=b
exit
taskkill /im explorer.exe /f
explorer.exe
Megjegyzés: a csillag utáni rész nem a parancshoz tartozik !
Szoktam maos-ben a PlistEdit-tel is a *plist-eket szerkeszteni , de már megszoktam a CloverConfigurátort és ott jobban át is látom az egész rendszerbeállitást. De nem értem, hogyan iródott el a *.plist, amikor azt a clover configuratora állitja be ?!
Az OpenCore-ral mégbonyolultabb az egész, mert ott mindent csak parancssorokkal lehet egyelőre megcsinálni, ráadásul a phiton alatt javasolják azokat is futtatni, nincsenek jól átlátható szerkesztők, nem látom át még teljesen az egészet. Ott egyelőre legelején kihajit, rendszerinditásig el sem jutok. A bootlogban meg olvasgathatom, mi volt a probléma .
:) De ami késik, az nem múlik !
Most egyelőre és elsőre az volt a terv, hogy menjenek a wind(f)osok is dualboottal a macos-ek mellett és ne csak kék halál legyen a clover wines boot bejegyzéseinél!
Módosította Rob65 2023.09.09. 09:28, 1 év
*A parancsokkal csak "super user"/rendszergazda módban tudunk sikeresen dolgozni (Lásd: Tudástár >ITT!<)
OFF:
Idézet
Ha van kéznél egy másik működő macOs, szvsz még mindig egyszerűbb a lemezt abba betenni és mac alatt teljes hozzáféréssel mókolni...
Ez itt csak egy szükségmegoldás, csak óvatosan!
Módosította Rob65 2023.09.12. 09:06, 1 év
... talán csak holnapig !
Neked van jogod megtekinteni a társalgásokat a fórumon. Neked nincs jogod témát indítani a fórumon. Neked nincs jogod hozzászólni ehhez a témához. Neked nincs jogod szavazást indítani a fórumon. Neked nincs jogod csatolmányt feltölteni a fórumra. Neked nincs jogod csatolmányt letölteni a fórumról.
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Megjelenés
Auto módban az oldal operációs rendszered által preferált színsémát használ.