Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows XP - Hét ok, hogy miért ne maradjon az XP a gépeden

Szerző: Kori
Mert például a Windows 8 kb. 21-szer biztonságosabb, mint a Windows XP. De a biztonság nem az egyetlen ok, amiért a Windows XP felhasználóknak lépni kell. Egy elavult operációs rendszer hiányosságainak különböző aspektusai vannak a számítástechnikában.


Többek között nem támogatja a legújabb Microsoft Office, a Windows Media Player, Internet Explorer és más Microsoft-szoftverek legújabb verzióit!

1. Az Internet Explorer 11 csak Windows 8-on vagy Windows 7-en működik, de a Microsoft által biztosított támogatás már nem illeti meg a Windows XP-t vagy a Windows Vista-t.

2. A Microsoft Office 2013-at nem tudja futtatni a Windows XP rendszerű számítógép. Tehát, ha csak Windows XP van a gépen, akkor csak az Office 2010-et tudod futtatni, nyilvánvalóan a sok új funkcióval rendelkező idei verziót nem...

3. Az alapértelmezett médialejátszót, a Windows Media Player-t nem lehet frissíteni a legújabb verzióra. A 12-es verzió csak a Windows 7 vagy az újabb operációs rendszereken fut.

4. A modern alaplapok nem támogatják a Windows XP-t. Mivel egy évtizedes operációs rendszerről van szó, feltehetően a hardver is nagyon régi. Két probléma van ezzel, az egyik az, hogy a technológia rengeteget fejlődött, új szoftverek és minden igényt kielégítő erős processzorok jelentek meg a piacon, tehát olyan operációs rendszerre van szükség, amely képes működtetni a hardvert és kihasználni a teljesítményüket.

5. A másik tényező, hogy fontold meg a biztonság szempontjából. Két fajta védelem lehet, az egyik a szoftveres védelem, a másik a hardver szintű védelem. Például az UEFI - Secure boot. A komplett rendszer integritásának védelme az eszköz és az adatvédelem. Ez a funkció természetesen növeli a rendszer biztonságát.

6. Az új számítógépek jobb kijelzőt, nagy teljesítményű processzort, több tárolót, vagy egész napos akkumulátor-élettartamot és kompakt kialakítást kínálnak.

7. A legtöbb beépített eszköz már elavult. Legtöbbjük nem frissíthető, vagy ami még rosszabb, helyébe egy harmadik féltől származó, esetleg gyengébb minőségű eszköz kerül. Míg a böngészők gyakran és rendszeresen frissülnek, az elavult operációs rendszer mellett ez úgyszólván lehetetlen.

Összefoglalva:

Mert a lejárati idő után semmilyen frissítés, hibajavítás a Microsofttól nem érkezik! Ezért potenciális veszélynek van kitéve a Windows XP-t használók számítógépe! Most kell körülnézni, keresni például a Windows Thin PC rendszert, vagy a Windows 7 Startert, ha nagyon öreg a vas.

A másik dolog, ami engem például nagyon zavar: a szájtépés. Közel 13 évvel ezelőtt kaptál egy operációs rendszert. Ki vette, ki alkudott, vagy más lehetőségekkel szerezte meg. Ha a ruhád elszakad, veszel másikat. 13 évig minden hónapban (Összesen kb. 166) frissíthetted a rendszeredet. Vége. Váltanod kell.

A cikket készítette: Mesant

Forrás: WindowsMix
Hozzászólások megtekintése (eddig 12 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mikeee · 9 év
Ma már egy 20asért lehet windows 7 képes gépet szerezni, tényleg ősrégi már az XP, görbebot kéne már neki Smile
Janó66 · 9 év
Szép kis összefoglaló.Hát igen.Az is csoda hogy eddig támogatva volt a rendszer.Aki tépi a száját azt én sem értem.13 év!Az nem semmi.
Driver · 9 év
PlayOnLinux nevű programot próbáltad már? Lényegében az is a Wine-on alapszik, csak ott van egy telepítési varázsló amivel könnyen fel lehet rakni a Windowsos programokat, főleg játékokat.
Kori · 9 év
Végül is, a régebbi gépeken is használható marad 2014. Áprilisa után is a rendszer, csak ne kapcsolódjunk az intenetre, mert akkor leshetünk. Útóljára még akkor egy integrált változat is érkezik.
Fan · 9 év
A Windows XP-t még lehetne használni a támogatás megszűnése után egy erősen korlátozott fiókkal és semmi rendszergazdai joggal.
Csak így korlátozottan az alkalmazások se működnek jól, de többnyire megvéd a veszélytől.

Vége van az XP-nek... Most már lehet mindenkinek Windows 8-ra váltania, még Windows 7-ről is. Smile

A Windows 8-ban rengeteg HASZNOS újítás van. És a probléma ott van, hogy sokan nem képesek befogadni és megszokni az új dolgokat egy rendszernél.
powerteka · 9 év
Hát azért ez a 7 ok nem mindenkinek ugyan annyi ;-)
1. Céges Firefox, magán Maxthon
2. OpenOffice
3. VLC
4. Ez igaz, viszont régebbi VGA-kat meg az új oprendszer nem támogat (Na jó, nVidiákat fel lehet tenni win7re xp driverrel, ha winrarral kicsomagolod a telepítőjüket és úgy tallózod be a drivert. teszteltem gf4 mx4000 64 Mb-n, gf fx 5600 128 Mb-n és gf 6ezer akárhányassal.)
5. Biztonság szempontjából a feltelepített programok több sebezhetőséget rejtenek, mint az xp (lásd Java)

Amúgy win7-em van (itthon home prof, cégnél ultimate).

Amúgy meglátásom szerint rengeteg xp fog még futni később is, méghozzá céges környezetben.
Egyedi hardverek és szoftverek miatt. Ugyebár a zenegépek legtöbbjén is még most is csak a win98 fut ;-)
Ráadásul a cégek nem fognak új gépre és szoftra költeni csak azért, hogy pl. e-mailezni tudjanak
Niagara · 9 év
Remek összefoglaló, 13 év a számítástechnikában nagy idő! Azonban az említett programoknak számos alternatívája van, így az lehet neccesebb, ha pl. a Mozilla dönt úgy, hogy a Firefox nem fogja támogatni az XP-t.
Ezzel párhuzamosan érdekes lesz látni, hogy esetlegesen milyen lesz a linux térnyerése, hiszen rengeteg linux disztribúció létezik, amelyik alkalmas lehet az XP kiváltására.
Amit Fan írt, azzal pedig csak részben tudok egyetérteni, mert nem a hasznos újításokkal van a baj, hanem a drasztikusan megváltozott kezelői felülettel a Win8-ban, ami össze akarja mosni a PC, laptop, tablet, mobil használatot, ami nekem nem tetszik. Az Ubuntu is szenved a Unity-vel (mármint hasonló okok miatt ott is elég erős az ellentábor).
Nálam a Win7 valószínűleg marad még jó darabig (köszi Kori!), de erősen ismerkedem a linux világával, a VirtualBox egy szuper program, ajánlom mindenkinek oprendszerek kipróbálására! Wink
TheKornel · 9 év
Szerintem is ideje váltani! Smile Biztos, hogy a vállalatokat nem érdeklik, hogy vége! Nincs mától XP támogatás! Aztán csodálkoznak, ha ellopták a felhasználók felhasználóneveit és jelszavait! Aztán akkor: Security Közlemény!!!: ELLOPTÁK a felhasználók f.neveit és jelszavait!!!! Azonnal változtassák meg őket!!!!

Javaslom nekik:

1) Nézzen a neten egy Windows7-8-8.1 -et, és töltse le és telepítse

2) Ha olyan vas, akkor vegyen egy új PC-t! (Mert szerintem az a gép nem 2-3 éves) Ha meg nincs rá, akkor meg Linux!

3) Ha alkatrészek miatt vannak, akkor CSERÉLJEN alkatrészet! (Ha van rá pénze)

Okok a cserélés miatt:

1) Elavult rendszer. Ha nem szeretné az illető, lehetőleg minnél hamarabb cserélje le az XP-t, mert teli lesz mindennel a PC-je!

2) Az új alkatrészek, driverek nem támogatják a Windows XP-t.

3) Nem támogatja az IE 11-et, az Office 2013-at és a WMP 12-őt.

Tudom, nem könnyű váltani, de egyszer át kell!
TT · 9 év
Ezek az érvek biztos meggyőzték a cégvezetőket, hogy költsenek százezreket akár (sok)milliókat teljes gépparkuk lecserélésére, hogy aztán a napi néhány mailt meg a munkabeosztást el tudják készíteni... A leggyengébb láncszem egy rendszerben soha nem az OS hanem az üzemeltető/felhasználó!
powerteka · 9 év
Hát nálunk is a cégnél csak azért lett win7, mert már a főnök is lassúnak találta a régi gépet (ami már hardverilag is toldozott-foldozott volt) és amit rendeltem a neten 50 ropiért, win7-tel érkezett.
Itt nekem csak egy gép volt, de így, előretelepített oprencerrel is több mint 4 órát vett igénybe a különböző adatok, doksik átvitele.
A különböző szoftverek külön feltelepítéséről már ne is beszéljünk...
Na most ezt több tucat gépen eljátszani nem kis idő és persze pénz.
A winXP szvsz a szgép elromlásával fog csak kihalni, amikor is már mindenképpen új masinát kell venni és ahhoz meg már csak vesznek új liszenszet (kivéve ha mint fentebb írtam, speckó, xp-re írt alkalmazás van, mert azt újra megíratni win8 alá már biztos nem adnak ki pénzt (mint nálunk a kamerarendszert felügyelő gépre, amit ugyan javítottak, de xp ment vissza rá)).
TT · 9 év
Az ilyen résekről nem is beszélve:
http://itcafe.hu/hir/microsoft_window...i_tpm.html
Ezt az otthoni gépemre nem kérném, céges rendszerre meg főleg nem.
makossuti · 9 év
Röviden:
Egy jó kis Kali Linuxal, meg egy gyenge metasploit framework tudással már szét lehet barmolni bőségesen a W8 at is. Tehát nekem ne magyarázzon senki hogy hány X-szer biztonságosabb(Koribarát).

1. IE szintén MS termék=bug a bug hátán, ugyanígy sebezhető is.
2.Office 2010 is orbitálisan elég mindenre.
3.Alapértelmezett f*sokat kár használni annyira lemaradiak egy VLC, XnView stb. mellett.
4. Moderna appokat nem a szükség szülte+rondák+buták+használhatatlanok.
5.UEFI is csak arra való, hogy nezezebben lehessen törni a renszereket. Korrupt kapitalista eszme a háttérben!
6.Egy full intall XP 5 GB partíción is megállja a helyét. Próbálja ki valaki ezt W7, W8 -al. Akkut is jobban pazarol az újabb rendszer mindegyike. Én mértem ki amperfogóval, és fogyasznásmérővel.
7. Egyszerűen minek frissíteni, a régebbi cuccok is ugyanolyan jól működnek mint hw mint sw területen.

Gól.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)20 %
Nagyon jó (3)60 %
Jó (1)20 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 4

Éppen 4 felhasználó van jelen az oldalon.
  • 4 Vendég
  • 220 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 7,957 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!