Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows XP - Kiterjesztett támogatás a kártevők tömegei ellen

Szerző: Kori
A Windows XP támogatása 2014. április 8.-án véglegesen megszűnik, mely időszakot a támadók várnak a leginkább, hiszen tömegesen fertőzhetik meg számítógépek millióit a foltozatlan biztonsági réseken keresztül, melyet a tehetetlen felhasználó csak elszenvedni lesz képes.


A Microsoft által havonta kiadásra kerülő biztonsági javítások nélkül, akár egy kezdő hacker is átveheti gépünk felett az irányítást, és számára fontos adatokhoz férhet hozzá. A támogatás utáni 1. hónapban lesz a legalacsonyabb a támadások és a fertőzések száma, mivel az áprilisi frissítések egy ideig védelmet tudnak nyújtani a felhasználók számára, az eddig az időpontig azonosított és kiiktatott biztonsági rések ellen.

Májusban viszont már semmilyen biztonsági és egyéb frissítés nem érkezik majd a Windows XP-ét futtató gépekhez, így a támadók a frissen felfedezett réseken, tömegesen tudnak majd támadásokat végrehajtani anélkül, hogy gépünk a Microsoft javításai által védettek lennének. Életveszélyes lesz a rendszer használata, melyet súlyosbít, hogy a telepített programjaink nagy része, sem fogja már tovább támogatni rendszerünket.

Habár a Microsoft már nem fog kiadni javításokat a Windows XP-hez, ingyenes vírusirtójához, a Security Essentials-hoz továbbra is biztosítja majd a definíciós frissítéseket, így legalább a kártevőkkel szemben védettek leszünk, míg nem frissítünk egy modernebb operációs rendszerre. A kiterjesztett támogatás 2015 július 14-ig szól, mely a System Center Endpoint Protection, a Forefront Client Security és Forefront Endpoint Protection szoftverekre is egyaránt vonatkozik.

Azonban, nem a Microsoft az egyetlen, aki még védeni próbálja a felhasználókat az "End of Support"-ot követően is, így más biztonsági cégek is bejelentették, hogy egy ideig még támogatják a 12 éves rendszert. Egyelőre, 29 biztonsági cég jelezte, hogy kiterjeszti szoftvere támogatását az XP felhasználók felé, mely alól egyelőre a Symantec kivétel, a cég ugyanis még nem nyilatkozott ez ügyben. Nézzük azokat a cégeket, melyek már döntöttek.

Az Avira és a ThreatTracker 2015 áprilisig, míg a Sophos 2015 szeptemberéig biztosít frissítéseket szoftvereihez, viszont a Bitdefender ennél tovább megy, s a fogyasztók számára 2016 januárig, míg a vállalati ügyfelek számára 2017-ig biztosít támogatást. A Trend Micro 2017-ben, míg a Kaspersky 2016 második felében vet véget a támogatásnak, mely utóbbi időpont csak a vállalati felhasználókra vonatkozik, így a fogyasztók egészen 2018-ig számíthatnak támogatásra.

A Webroot a legelszántabb támogatója a Windows XP-nek, mivel bejelentésük alapján, ők egészen 2019-ig fogják támogatni a felhasználókat, mely időpont alkalmával, a 2001-ben kiadott rendszer, betölti 18. életévét. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a kiterjesztett támogatás csak a kártevők ellen véd, a hackerek ellen nem! Aki teheti az a lehető leggyorsabban frissítsen másik rendszerre, vagy másik alternatívaként, április 8. után ne kapcsolódjon az internetre.

A cikket készítette: Kori
Hozzászólások megtekintése (eddig 9 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Kori · 9 év
Update: Az ESET jelezte, hogy 2017 áprilisig támogatja az XP-t, de az Agnitum, az AVG, az Avast, a Comodo, az F-Secure, a McAfee, és végül pedig a Panda Security egyelőre nem tervezi megszüntetni a támogatást, így várhatóan ezek a cégek még további két évet adnak az XP-nek.
classy57 · 9 év

Idézet

telepített programjaink nagy része, sem fogja már tovább támogatni rendszerünket

Ezt nem igazán értem , ha telepitve van egy program az egyszer csak megszünik müködni ??
Biztos nem igy gondoltad , azt már inkább el tudom képzelni , h egyes progik esetleg nem fognak frissülni bizonyos hiányzó kiegészitők miatt , de ez már jó ideje igy van amiota az MS megszüntette a rendszeren bellüli eszköz támogatást ./2009/
Az viszont sulyossan igaz hogy biztonsági frissitések nélkül a virusirtók hiába lesznek még esetleg évekig naprakészek , a réseket a hackerek minden további nélkül kihasználhatják. Sőt ! Sajnos már az utolsó , tehát aprilistól is megtehetik ezt , mivel az utolsó frissitések ismeretében , és az esetleg már ismert de nem javitott bizt.rések "elspejzolt" tudatában , már ekkor támadhatják ezeket a gépeket.
Ezen talán csak az segithet ha ezeket a támadható szolgáltatásokat letiltjuk , de ezzel az amugy is meglehetőssen elavult rendszert még butábbá tesszük. Persze igy bizonyos behatárolt célra még használható lehet egy ideig .
Kori · 9 év
classy57 -

Idézet

Ezt nem igazán értem, ha telepítve van egy program az egyszer csak megszűnik működni?? Biztos nem így gondoltad , azt már inkább el tudom képzelni, ha egyes progik esetleg nem fognak frissülni.

Arra értettem, hogy a programok frissebb változatai nem fogják támogatni a rendszert, persze vannak most is olyanok, amelyek még egy darabig támogatják.

Sonic -

Idézet

...lementem a másik vinyóra, amit tudok, és felrakom a Vista-t, ha már búcsúzni kell egy jó bevált stabil rendszertől...

És miért nem Windows 7?
Ha a Vista felmegy, akkor a hetesnek is fel kell, és utóbbival nincs gond. Smile

Idézet

Ezt nagyon sokan nem fogják illetve nem tudják betartani ezt a "kérést", ha nem is magáncélú felhasználókra értem, leginkább a hivatalokra (munkaügy, könyvtár, kórház...) vagy üzletekre (patika, háziorvos rendelők...) értendő, akik nap mint nap rajta vannak a világhálón, még ha csak 1-2 szoftvert használnak.

Ha adnak a biztonságra, akkor frissíteni fognak, ahogy nálunk is történt. Viszont akkor nincs gond, ha anyagiak miatt addig használják az XP-ét, ameddig a támogatás szól, majd ezután frissítenek. (Én ilyenekről is tudok.) Smile
vermilion · 9 év
Azért ez már szőrnyű amit a xp-vel művelnek ,mindenki tudta hogy örökös nem lesz ,azért eltelt már 13 év annyi idő alatt azért lehetett volna fejleszteni egy kicsit jobb gépre ,én se vagyok gazdag de már rég megoldottam volna hogy legyen olyan gépem amin minimum a hetes elmegy ,meg azért a cégek részéről se az anyagiakon múlik csak ,persze biztos vannak kivételek itt is ott is de azért ez már tényleg a vicc kategóriája kezd lenni !LOL(facepalm)
szamitogepjavitas.com/wp-content/uploads/2013/12/windows-xp-end.png
classy57 · 9 év
A cégek pl. gyógyszertárak, különböző más eladóhelyek , speciális verziót használnak ,
Windows XP Embedded, tehát ezek a felhasználok sokkal védettebbek a rendszerükből adódóan , DE célzott támadás ellen ők sem védettek . De hát erre van kitalálva már évek óta a Thin Pc ,ami win 7 alapú , és feltehetően futna minden olyan gépen amin eddig XP volt.

Szerk.
No kérem , lehet hogy mégis van kiskapu , avagy : Vannak az egyenlők között még egyenlőbbek !! Persze jó pénzért !! Sad Smile
A HWSW beszámolója szerint a Microsoft rendelkezik egy úgynevezett Custom Support programmal, amelynek keretében – megfelelő összegért cserébe – akár egy "lejárt szavatosságú" terméket is hajlandó támogatni és frissítésekkel ellátni az életciklusának végét követő három évig. Az előfizetési díj borsos: a Microsoft minden szervezettel külön állapodik meg, és egy cégre legkevesebb évi 200 ezer dollárba kerül a Custom Support szerződés megkötése.

Az amerikai Computerworldöt idéző HWSW szerint, bár felvet bizonyos problémákat, de elképzelhető, hogy a tucatnyi év után is kimagasló részesedéssel rendelkező XP-re a Microsoft kitalál majd valamit, és az otthoni felhasználók évi pár dollárért cserébe szintén megkapják majd a biztonsági frissítéseket.

Kori · 9 év
vermilion -

Idézet

Azért ez már szőrnyű amit a xp-vel művelnek ,mindenki tudta hogy örökös nem lesz ,azért eltelt már 13 év annyi idő alatt azért lehetett volna fejleszteni egy kicsit jobb gépre ,én se vagyok gazdag de már rég megoldottam volna hogy legyen olyan gépem amin minimum a hetes elmegy ,meg azért a cégek részéről se az anyagiakon múlik csak ,persze biztos vannak kivételek itt is ott is de azért ez már tényleg a vicc kategóriája kezd lenni !

Korábban én is majdnem pontosan ezt fogalmaztam meg, így egyetértek veled. Smile
paradicsomleves · 9 év
Én egy sis mirage és 468MB ramos AMD Sempron 3000+ 1,8GHz-es gépen képes vagyok futtatni a windows 7 Ultimate-et egy xp-és témával és így aero nélkül is már elbírom viselni a windows 7-et Grin.
Nagy nehezen teláltam drivert is amit sikerült felrakni a sis mirage hoz ami egy 32MB-os integrált videokártya.
Kicsit időnként belassűl és xp kicsit jobban futott rajta de hát inkább legyen lassab de legyen védett a gépem.
A laptopon meg windows 7 van arra sajnos windows 8-at nem tehetek mert naponta ki fagy és a 8.1 is sajnos.
Thawne27 · 9 év
paradicsomleves

Vegyél egy olyan gépet aminek van Full Windows 8 támogatás. Smile
sanyi228 · 9 év
egy új operációs rendszer megoldja a problémát! Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (5)83.3 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (1)16.7 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

Éppen 1 felhasználó van jelen az oldalon.
  • 4 Vendég
  • 225 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 7,957 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!