Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows XP - Érdekességek a Windows XP ikonikussá vált hátteréről

Szerző: Driver
Így kevesebb, mint egy héttel a Windows XP támogatásának lejárta előtt, talán még tudhatunk meg pár érdekességet a több mint 12 éves operációs rendszerről, vagy éppen annak jellegzetes hátteréről.

Lanka
A háttér amit szinte mindenki ismer

Biztosan sokan úgy gondolják, hogy ez valójában nem is egy létező hely, pedig az. A képet Charles O'Rear fényképész készítette el, még 1996-ban. Annak megalkotása némileg a véletlennek és akkori barátnőjének is köszönhető. Ugyanis a szerző éppen hozzá, a borvidékeken át vezető autóútja során kapta lencsevégre a helyszínt. Egyébként a hölgyet később feleségül is vette, házasságuk pedig mind a mai napig tart.

A szép háttértörténet mellet talán meglepő lehet, hogy a szerző bevallása szerint, egyáltalán nem, vagy csak minimálisan lett módosítva a kép. Ez elsősorban a tökéletes körülményeknek köszönhető. A kép Kalifornia északi részén januárban készült, mely eléggé esős időszak. Az ég így gyönyörűen felhős, a csapadék hatására a fű pedig élénkzöldé vált. Visszaemlékezése szerint éppen elvonult a vihar, amikor megállt és elkészítette a képet Mamiya RZ67-es kamerájával.

Később a felvételt továbbította a Corbis kép licencelő cégnek, melyet nem más mint Bill Gates alapított 1989-ben. Így nem is csoda, hogy a Microsoft felfigyelt az alkotásra és meg is vette a fényképésztől. Bár a pontos fizetési árat nem árulhatja el, annyit leszögezett, a legnagyobb összeg, amit egyetlen képért fizettek. Ezek után már bekerülhetett évekkel később, a Windows XP-be.

Lanka 2014
A Lanka napjainkban, igencsak átalakult

A "Bliss" vagy magyarul Lanka pontos helyszíne itt található. A fent látható nem rég készült fénykép alapján az évek során igencsak átalakult, borvidékhez híven szőlőtőkéket ültettek rá. Hamarosan, ahogy a helyszínre, úgy az XP-re is nagy változás vár, - április 8-án, kedden, végleg nyugdíjba vonul, a Microsoft által támogatott rendszerek sorából.

Forrás: Cnet Australia Charles O'Rear-el készített interjúja
Hozzászólások megtekintése (eddig 6 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
WindowsFan · 9 év
Én már tudtam erről a háttérképről egy s mást, de ettől függetlenül jó a cikk. Smile
De amúgy nem ez (volt) az alap háttér?
www.muycomputer.com/wp-content/uploads/2013/12/Windows-XP-es-cada-vez-m%C3%A1s-lento-3im210mx.jpg
Pali · 9 év
Én a mai napig szeretem ezt a Lankás háttérképet (amúgy már én is tudtam, hogy valódi kép), talán ez volt sokáig alapértelmezett háttérképem (főleg kis gépemen az volt, azaz most is az mint 2. rendszerként). Örülök, hogy ez volt XP-nek az alap háttérképe, a készítőt is tisztelem.

Amúgy itt van egy élő térkép 3D-ben, ahol készült a kép pár éve (bár most nézem benne van a cikkben): Google Street LINK
Forrás: Link
Driver · 9 év
Nem, az XP-nek mindig is a Lanka volt az alapértelmezett háttere. De ez is közte van az alap háttereknek.

64 bites XP-nél használták ezt a hátteret alapértelmezetként, de ott szereplet rajta az x64-es felirat, hogy véletlenül se keverjék össze a 32 bitessel.

Amúgy érdekes tudni, hogy ott középen az a sötétebb sáv egy út. Én legalábbis sosem tudam kivenni, hogy az az lenne.
Kori · 9 év

Idézet

A szép háttértörténet mellet talán meglepő lehet, hogy a szerző bevallása szerint, egyáltalán nem, vagy csak minimálisan lett módosítva a kép. Ez elsősorban a tökéletes körülményeknek köszönhető. A kép Kalifornia északi részén januárban készült, mely eléggé esős időszak. Az ég így gyönyörűen felhős, a csapadék hatására a fű pedig élénkzöldé vált.

Eléggé meseszerű elsőre a kép (Ezért gondoltam korábban én is, hogy módosítva van rendesen.), de ha minden összejön, és minden tökéletes, akkor készülhetnek ilyen csodálatos képek. Smile
classy57 · 9 év
No igen , amikor 2002 körül az xp elindult, már léteztek a különböző képbabrálók , joggal gondolhatuk hogy ez is photoshopolt , és lám , nem az Smile
Persze ekkor nekünk leginkább az volt a problémánk , h honnan szerezzünk legalább 256MB-nyi ram-ot a P3-asunkba , a 800Mhz proci mellé Grin
Kori · 9 év
Közben egy nagyobbat esett a Windows XP népszerűsége a múlt hónapban, de még mindig 27 %... És már mindjárt Április 8.

Inkább az év végére fogjuk elérni a 13 %-os célt, de addig több millió PC-re terjed ki a hackerek vadászmezeje.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (5)71.4 %
Nagyon jó (2)28.6 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

Éppen 1 felhasználó van jelen az oldalon.
  • 4 Vendég
  • 216 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 7,957 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!