Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows XP - Eljött a búcsú ideje... Isten veled Windows XP! (R.I.P)

Szerző: Driver
2001. október 25. - Egy ikonikus rendszer megjelenésének ideje. Ennek már több mint 13 éve, mégis máig jelen van az operációs rendszerek között, nem is szerény mértékben. Már ez önmagában elég lenne arra, hogy érződjön fontossága, de a szerepe meghatározóbb volt mint azt gondolnánk.

Üdvözlő képernyő
Az üdvözlőképernyő, XP-ben találkozhattunk vele először.

Előzmények

Ahogy még Bill Gates fogalmazott 2001-ben a Windows XP megjelenésekor: "Ez egy korszak vége". Melyet nem véletlenül mondott, - A Windows XP végett vetett a korábbi Windowsok korszakának. Egészen 2001-ig ugyanis két jelentős ág létezett a Windowsok között: a Windows 9x ág és az NT ág. A Windows 9x ága egészen 1985-ig nyúlik vissza és beletartozik a Windows 1.0, 2.0, 3.0, 95, 98 és ME is. Mind MS-DOS alapú rendszerek és főképp otthoni felhasználóknak szólt. Az NT ág már önálló lábakon állt és az üzleti élet igényeit elégítette ki. Az NT ág tagjai a 3.1, 3.5, 4.0 és a Windows 2000 voltak.

Bill Gates

2001-ben ezt a két ágat egyesítette egyetlen operációs rendszer, ami nem csak az otthoni felhasználásban de az üzletiben is tökéletesen helyt tudott állni, a Windows XP. A névválasztás sem véletlen, az eXPerience azaz tapasztalat szóból ered, ami a két ág tapasztalatát egyesítette.

Windows XP reklám

Az XP ugyanakkor szakított az MS-DOS és a 9x ággal, hiszen elsősorban NT alapokon nyugszik. Fejlesztése "Whistler" kódnév alatt kezdődött, körülbelül 2000 elején. Hivatalosan ebben az évben megrendezett PDC rendezvényen került bejelentésre, miszerint 2001 második felében egy új operációs rendszer érkezik.

Windows Whistler Beta

2000. október 31-én megjelent a Whistler Beta 1 build 2296, később a build 2410 is amiben az Internet Explorer 6 is bemutatkozott. A további buildek is számos újdonságot hoztak, mint a fájlok és beállítások átvitelét szolgáló varázsló, illetve már a rendszer megjelenését illetően is történtek változások.

Windows XP Beta 2

2001. február 5-én hivatalosan is bejelentették az XP nevet, február 13-án pedig lehullt a lepel a Luna felhasználói felületről. Nem sokkal később, március 25-én megjelent a második béta, de már az új felülettel.

A végleges verzió előtt még két előzetes érkezett, az RC1 (build 2505) július 5-én, az RC2 (build 2526) pedig július 27-én. Mindkettő esetén elsősorban a hibajavítások voltak szem előtt, a felhasználói visszajelzések alapján.

Bill Gates az XP RTM-el
Bill Gates az XP RTM lemezzel, a publikus megjelenésig visszaszámláló tábla mellett.

Végül 2001. augusztus 24-én elkészült a gyártásra kész verzió. A Microsoft Redmondi kampuszában megrendezett eseményen több másolatot osztottak szét a gyártok képviselői között, akik Windows XP-vel díszített helikopterekkel távoztak. A nyilvános megjelenésre október 25-én került sor. Ekkor két változatban volt megvásárolható: Home vagyis otthoni és Professional, mely pár extra üzleti funkciót is tartalmazott.

Újdonságok

A grafika terén rengeteg jelentős újdonságot hozott a Windows XP, melyet a GDI+ alkalmazás programozási felületnek köszönhet. Ennek segítségével jóval szebb felületet tudtak a felhasználók szeme elé tárni. Például ilyen az asztali ikonok szövegének árnyékolása, vagy a menük által vetett árnyékok. A Windows XP-vel érkezett a DirectX 8.1 is, ami jelentős alapvető új funkciókat hozott.

Startmenü és Intéző

A felhasználói felület terén is rengeteg dolog változott. Az új Luna téma és a Bliss háttér sokkal szebb megjelenést kölcsönzött a rendszernek. A Windows XP-ben jelent meg először a kétoszlopos startmenü, ahol már szerepeltek a dokumentumok, képek, zenék és egyéb elemek. A tálca már zárolható lett, így az eszköztárak véletlenül sem lehetett elhúzni és a nem használt értesítési ikonok is elrejthetőek lettek. Valamint a futó programok csoportosításra kerültek, ha már nem volt elég hely. A Windows intéző is rengeteg apróbb változáson ment keresztül.

Felhasználó váltás

Nagyon hasznos újítások közé tartozott a gyors felhasználóváltást biztosító bejelentkezési képernyő. A felhasználói fiókok jóval barátságosabban lettek így elérhetőek, valamint a rendszer is sokkal jobban elkülönítette őket, például korábban, a lomtár elemeit a felhasználói fióktól függetlenül volt csak képes kezelni a Windows. Az üdvözlőpékernyő is az XP-ben jelent meg először.

A teljesítmény terén sem szerénykedett az újításokat tekintve. Jóval gyorsabb rendszer indítási és leállási időt sikerült elérniük, illetve az alkalmazások is gyorsabban indulhattak. A rendszerindítás terén a cél a fél perces indulás volt, amit többé-kevésbé sikerült is elérniük. A memóriakezelés is fejlődött, nagyobb virtuális memória kezelésére lett képes.

Néhány további újítás:
 • Internet Explorer 6
 • Outlook Express 6
 • Windows Media Player 8 (SP2 - v9)
 • Windows Movie Maker
 • Windows Messenger
 • Távoli Asztal
 • Távsegítség
 • Windows fax és képnézegető
 • Windows Intéző
  • Oldalsó feladatsáv
  • Navigációs sáv
  • Csoportosítás és rendezés
  • Keresés
  • Képek előnézete
  • Automatikus lejátszás
 • ClearType - Szövegsimítás TFT kijelzők számára
 • NTFS 3.1
 • Egyszerű fájlmegosztás
 • Offilne fájlok - változott viselkedés, helyi titkosítás.
 • Mappa átirányítás
 • Rendszer visszaállítás - Jelentős fejlesztések a Windows ME-hez képest.
 • Automatikus rendszer-helyreállítás - A teljes rendszer és alkalmazások mentése és visszaállítása.
 • Kernel fejlesztések és energiagazdálkodási javítások

Változatok


Home és Professional

A Windows XP eredetileg két változatban érkezett: Home és a Professional Edition. Ezek a változatok számos nyelven jelentek meg, köztük magyarul is. Mindkettő dobozos kiadásban (akár mint frissítés) és számítógépre előretelepítve is elérhető volt. Az otthoni kiadás jó néhány vállalati funkciót nem tartalmazott, így ára ennek megfelelően alacsonyabb alakult.

Media Center Edition 2005

Később 2002-ben érkezett a Windows XP Media Center Edition, mely fejeltebb médialejátszási képességeket kapott a Media Center személyében, amit elsősorban TV műsorok lejátszására és rögzítésére készítettek. Az elkövetkező években számos további frissített változat érkezett, a legutóbbi 2005-ben, ahol némi esztétikai változást is kapott a rendszer, a Luna-t váltotta a Royale téma és például a háttér is frissült.

Tablet PC Edition

Szintén 2002-ben jött ki a Tablet PC Edition, ami érintésvezérlet eszközökre készült. Így sok érintéssel kapcsolatos funkció került be a rendszerbe, például kompatibilitást nyújtott a tollal vezérelhető képernyők számára. 2005-ben ebből is megjelent egy frissített kiadás.

Starter

A fejlődő országok számára 2004-ben készítették el a Windows XP Starter Edition-t, ami elsősorban a Home Edition-re épült és kis teljesítményű számítógépekre optimalizáltak. Ezeket a kiadásokat erősen a helyi nyelvre igazították, olyannyira, hogy még a térségről is tartalmazott háttereket.

x64 Edition

A Windows XP több 64 bites kiadással is rendelkezett. Az első nagyjából egy időben az eredeti megjelenéssel, 2002-ben került kiadásra, speciálisan Itanium processzorral rendelkező gépekhez. 2003-ban a Windows Server 2003 forráskódjára alapozva megjelent a második kiadás, ami már Itanium 2-őt igényelt. 2005-ben végül megjelent az amd64-es szabványra épülő, x86 és x64 kompatibilitású Windows XP Professional x64 Edition. Bár sajnos érdeklődés hiányában elég rövid életű lett.

A Windows XP-re alapozva számos beágyazott rendszer jelent meg. Az első az eredeti indulás idejében Windows XP for Embedded Systems néven, később a Windows XP Embedded, illetve 2009-ben Windows Embedded Standard/POSReady.

Szervizcsomagok


SP1

Service Pack 1 - 2002. szeptember 9-én jelent meg és 300 jelentős post-RTM hibát javított. Az SP1-el USB 2.0 támogatás, Microsoft Java Virtual Machine és .NET Framework támogatás is érkezett. Az egyik legnagyobb újítás a "Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései" funkció volt. Később 2003 februárjában megjelent az SP1a, ahol eltávolításra került a Microsoft Java Virtual Machine, a Sun Microsystems miatt.

SP2

Service Pack 2 - 2004. szeptember 22-én jelent meg magyarul, az addigi és további számos hibajavításon túl, olyan funkciókkal bővítve a rendszert mint a WPA titkosítás támogatása, fejlesztett Wi-Fi támogatás, a felugró tiltóblokk Internet Explorer 6-hoz és a részleges Bluetooth támogatás. Az SP2 rengeteg biztonsági funkciót is tartalmazott, mint az újratervezett Windows tűzfal, az adatvégrehajtás megakadályozásának hardveres támogatása (NX bit által). A biztonsági központ is a második szervizcsomaggal érkezett.

SP3

Service Pack 3 - 2008. május 6-án került nyilvánosságra. Tartalmazta az összes korábbi javítást és szervizcsomagok tartalmát. Összesen több mint ezer hibát javított és néhány Vista funkció is vissza portolásra került bele, azonban igazán jelentős újítást már nem hozott. Érdekes módon, sem az Internet Explorer 7-et vagy 8-at nem tartalmazza.

Megjelenésekor az alábbi rendszerkövetelményeknek kellet megfelelni:
 • Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor (300 MHz javasolt)
 • Legalább 64 MB memória (128 MB javasolt)
 • Legalább 1,5 GB rendelkezésre álló merevlemez-terület
 • CD-ROM- vagy DVD-ROM-meghajtó
 • Billentyűzet és Microsoft egér vagy azzal kompatibilis mutatóeszköz
 • Super VGA (800 x 600) vagy nagyobb felbontású videokártya és monitor
 • Hangkártya
 • Hangszóró vagy fejhallgató

Utóbbiak bár számos gépnek problémásak voltak a megjelenéskor, de az évek előrehaladtával elég átlagossá, sőt bőven az átlagos alá csökkent, a gyors fejlődésnek köszönhetően. Később elsősorban ezért is maradt olyan népszerű és sok ember maradt XP-n, a Vista megjelenésekor, hiszen sokkal gyorsabban futott számítógépükön.

Ennek is köszönhető, hogy az XP fő terméktámogatása egészen 2009. április 14-éig tolódott ki, ami rendkívül sok. Ezt követően funkcióbeli bővítéseket a rendszer már nem kapott, csak biztonsági jellegű frissítéseket.

Most

Ezután a kisebb időutazás után térjünk vissza a jelenbe, pontosabban erre a napra, 2014. április 8-ára. Ezen a napon ugyanis lejár a Windows XP bővített terméktámogatása is, ami annyit jelent, hogy semmilyen frissítést nem fog kapni, biztonsági rések és így kártevők ezreinek kitéve a számítógépet. Ezért lenne fontos, hogy a felhasználók megváljanak a Windows XP-től, de jelenleg is elég elképesztő, hogy a számítógépek több mint negyedén még mindig Windows XP fut.

A Windows leáll
Ez a Windows most valóban leáll...

Bár az kétségtelen, hogy az idő eljárt az XP felett, jóval gyorsabb, szebb, biztonságosabb és több funkciót kínáló rendszerek léteznek már rajta kívül. Kicsit pont olyan ez ami az emberrel is történik, megöregszik, talán kicsit megkopik tudása és egyre többet betegeskedik is, majd egyszer csak szembe kell néznie az elkerülhetetlennel. Az XP-nek is eljött az idő. De ettől függetlenül megérdemli azt a tiszteletet, ami jár neki. A Windows XP pedig kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb operációs rendszere volt a közelmúltnak...

Forrás: Wikipédia
Hozzászólások megtekintése (eddig 17 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Andras · 9 év
nekem is eleg sokaig ez volt
meg 2002 ben eloszor wind 98 volt az elso gepemen Smile
van vagy 2 Pentium 4em azon meg marad de ugyse kotom ra halozatra
idonkent be inditom maradt rajta zenem meg 1 par film is
vermilion · 9 év
Hála isten !
Végre oda kerül ahová való a temetőbe!
-

Idézet

tökéletesen helyt tudott állni

Na azért ez erős túlzás!
Egyébként a cikk jó!
Amelyik rendszerről szól az viszont nem lehet ezzel egyet nem érteni ,mindenki olvasson utána hogy az XP mennyi hibát rejtett magában amit sosem javítottak ki!
Azért még mert az XP megszűnik nem jön el az apokaliXPis!Grin
PREDATOR · 9 év
Na ez szép búcsu az XP-nek,szép hosszú cikk és szép búcsu is,de én is aszt mondom hogy már eljött az ideje neki hogy elbucsúzunk tőlle,szép vázolt cikk volt tőled Kori mester,köszönjük.Wink
gabesz1 · 9 év
Na,ez a cikk bármelyik szaklapban is megjelenhetett volna,profi munka..Thumbs up Aminek el kell jönni,elöbb-utóbb el is jön,haladni kell a korral..Smile
Kori · 9 év
Tetszik ez a kép! Wink Látom házon kívül voltam ekkor. Grin
Tökéletes, részletekbe menü cikk lett! Elismerésem! Valószínűleg, volt vele bőven - többórás - munkád. Thumbs up
oprend.hu/images/news/winxp-user-switch.jpg


Idézet

Az SP2 rengeteg biztonsági funkciót is tartalmazott, mint az újratervezett Windows tűzfal, az adatvégrehajtás megakadályozásának hardveres támogatása (NX bit által).

És pont ez az egyik, amiért most problémában vannak (Nem támogatja a processzoruk az újabb Windowst.) azok, akik váltani szeretnének Windows 8-ra, holott már a Windows XP SP2 is támogatta az NX bit-et. Érdekes nem? 2004-ről van szó, csak halkan jegyzem meg.
PREDATOR · 9 év
Ja bocsi akkor elnéztem,szép vázolt cikk volt tőled Driv3r mester.Smile Köszönjük.
Thawne27 · 9 év
Hát ez a nap is eljött megszűnt egy frankó Windows Rendszer Shockedde sajna ez van! Amúgy Zseniális cikket készítettél Driv3r az XP-búcsúztatására Ügyes Wink!
Kori · 9 év

Idézet

Azért én is kíváncsi leszek, hogy Kínán kívül az év végére mennyit fog vissza esni az XP (talán 10%-ra?).

A cél 13-14 % lett volna Április 8-ig, de ez valószínűleg csak az év végére fog bekövetkezni.

Idézet

Most ha megbocsátotok, utoljára bekapcsolom a kisgépemet XP-re (mint másodlagos rendszer) letölteni az utolsó frissítéseket (már HA talál... úgy nézem még semmi, akkor majd este...)

Este 19 óra után érkeznek majd a frissítések, ahogy szokás, bár egyes esetekben kicsivel hamarabb (18 óra körül) is kiadhatják őket.
cubeix · 9 év
Gratulálok Driv3r a cikkhez!
WindowsFan · 9 év
Szerény véleményem szerint az eddigi legjobb cikk az Oprenden! Gratula, Driv3r! Smile
Egy legendás rendszer, amiknek most leáldozott. Sokan (közülünk is) a Windows XP-n keresztül ismerték meg, hogy mire képes egy számítógép. (bár én már Commodore 64-el meg késöbb a Windows 95-el tettem ugyanezt)
Ezek után már csak a népszerűségén kéne csökkenteni. (Hajrá, Kína és hajrá ATM-es bankok!)

Idézet

Érdekes módon, sem az Internet Explorer 7-et vagy 8-at nem tartalmazza.

Mert azok működő internetkapcsolat esetén automatikusan feltelepültek.

Idézet

A rendszerindítás terén a cél a fél perces indulás volt, amit többé-kevésbé sikerült is elérniük.

Idézet

Megjelenésekor az alábbi rendszerkövetelményeknek kellet megfelelni:•Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor (300 MHz javasolt)
•Legalább 64 MB memória (128 MB javasolt)
•Legalább 1,5 GB rendelkezésre álló merevlemez-terület
•CD-ROM- vagy DVD-ROM-meghajtó
•Billentyűzet és Microsoft egér vagy azzal kompatibilis mutatóeszköz
•Super VGA (800 x 600) vagy nagyobb felbontású videokártya és monitor
•Hangkártya
•Hangszóró vagy fejhallgató

Ezen a konfigon jó, hogy ha 5 perc alatt feláll az XP. Grin Egy Intel Core 2-esen is kb. 1 perc.
A Windows Whistler és Windows XP Beta verziók ebben a videóban szépen fel vannak sorolva:

Összeségében szerintem a Microsoft történelmének legnagyobb sikere a Windows XP, (Az Office 2003-at, a Windows 7-et, de még az Xbox 360-at is odaveri) mert akkora felhasználói tábort szerzett, hogy szerintem az 10 év múlva sem fog teljesen feloszlani. De ez a normális.


Kijelentkezés
Beállítások mentése
A Windows leáll...
vgyula12 · 9 év
Jó velős cikk,gratula hozzá.....Thumbs up
BRLCode · 9 év
Remek cikk, benne van minden Thumbs up
Gabee8 · 9 év
Jó lett a cikk az Xp-nek!
De ha hiányozna virtuálisan én is elindítom az XP-t. Smile
Évekig használtam és alakítgattam (plusz vistás appok stb..) jó volt.
sanyi228 · 9 év
Hiányozni fog az XP kár,hogy le kell cserélni!
Kecske007 · 9 év
Jó cikk, grat hozzá Thumbs up Smile
Szegény xp, szerintem a legjobb windows (volt). Azon nőttem fel, suliban is az volt (egészen 2013-ig, most már fölrakták a win7-et, 2,8-as cerkára, mondom, ezek hülyék). Én most is xp előtt ülök és fogok is, amíg nem lesz új gépem, de akkor is föl fogom rakni Virtualboxban. Xp-n ismertem meg a számítóget, a kékhalált, soha nem fogom elfelejteni, megyek és megsiratom xp-t. Szeretlek xp, úgy ahogy vagy Cry
zolee1974 · 9 év
Microsoft úgy döntött, hogy 2015 júliusáig meghosszabbítja az XP biztonsági támogatását.

http://www.opont.hu/hirek3.php?k_hirAzn=37284&k_hirFl=201404&k_hirKat=9
Driver · 9 év
zolee1974,- Ez egy kamu hír, nem hosszabbítják meg a támogatást. Eddig is egyértelmű volt mennyien használják az XP-t, ezen az alapon már eleve meghosszabbították volna...

A Microsoft részéről pedig szó sincs ilyesmiről, úgyhogy nem tudom milyen forrásból vették ezt, de már nem az első (kisebb) oldal ami bevette...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (13)86.7 %
Nagyon jó (2)13.3 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!