Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows XP - A vállalati gépek alig 10 százalékán fut még Windows XP

Szerző: Kori
A Qualys nevű biztonsági cég közzétette - havonta frissülő - legfrissebb kutatását, melyből az derül ki, hogy a vállalati ügyfeleket tekintve már 10 százalék alá esett a Windows XP-vel telepített számítógépek aránya, mely most először fordul elő az operációs rendszer pályafutását tekintve.


A biztonsági cég közel 6700 vállalatot pásztáz folyamatosan, mely alapján biztosan állítja, hogy a cégek alig 8 százaléka használt májusban még Windows XP-ét, holott globális szintén az operációs rendszert használók aránya még most is 25 százalék körüli a NetApplications legfrissebb felmérése alapján. A vállalatoknál talán így elmondhatjuk, hogy hallgattak a Microsoftra, és amennyiben erre szükség volt, az operációs rendszerrel együtt a gépeiket is frissítették.

A vállalatok tekintetében is lehet viszont eltérés, mivel az Appsense által végzett kutatás szerint, az Egyesült Királyságban tevékenykedő cégek 77 százaléka fog április 8-a után is ragaszkodni a Windows XP-hez, melyek 68 százaléka válaszolta azt, hogy nem áll szándékában kiterjesztett támogatást sem igénybe venni a Microsofttól. Ez nagy biztonsági kockázatot jelent, hiszen javítások hiányában a felfedezett biztonsági rések is szabadon használhatóak a támadók számára.

Másrészt viszont, az Appsense-nek (Brit szoftverfejlesztő cég) válaszolók 84 százaléka mondta azt, hogy tervezik a Windows XP leváltását az év végéig, így könnyen előfordulhat, hogy esetleg a többség a következő Windows verziót is megvárja, és csak azután dönt a váltás mellett. 70 százalékuk egyértelműen kijelentette, hogy addig is a kiterjesztett támogatást nem tudják igénybe venni, mivel erre jelenleg nincs meg az anyagi fedezetük.

A vállalatok többségének viszont igencsak fontos a biztonság, mely azonban nem mondható el az otthoni felhasználókról, akik nemhogy a frissítések telepítésével nem foglalkoznak, de alapszintű biztonsági szoftvert sem telepítenek legtöbbször számítógépeikre. Hazánkat tekintve is elmondható, hogy lassan leváltják elavult operációs rendszerüket a felhasználók, viszont még mindig elég számottevő a Windows XP-vel telepített gépek száma.

A Rankings által júniusban végzett felmérés szerint, a gépek 22 százalékán fut még Windows XP, de egy másik jelentés rávilágít, hogy hazánkban nem itt van a legnagyobb probléma. A Budapest Business Journal jelentése alapján, az egészségügyben szolgálatot teljesítő gépek 90 százalékára van még mindig telepítve a Windows XP, mely közel 27 ezer gépet jelent. A Microsoft Magyarország már tárgyalásokat folytat az ügyben, de így is eltarthat egy jó ideig az ügy, mivel a gépek nagy része is elavult, így sem Windows 7, sem pedig Windows 8.1 nem telepíthető rájuk.

A cikket készítette: Kori
Hozzászólások megtekintése (eddig 15 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Phoenix · 9 év
Legalább váltanak az XP-ről...
Thawne27 · 9 év
Szép arány csökkenés, de legalább van eszük is, hogy váltanak minimum Win 7-re..Smile
FecoBig · 9 év
A lényeg a lényeg:
"gépek nagy része elavult, így sem Windows 7, sem Windows 8.1 nem telepíthető rájuk" - pénz, pénz !!!
Thawne27 · 9 év
bitboy

Idézet

pénz, pénz !!!

A Vállalatoknak van elég pénzük, manapság már lehet 20.000 FT-alatt venni egy olyan gépet, ami fut a 8.1 és a Win 7-is!
Adam · 9 év
Nem szívesen adnak pénzt a cégek új gépekre, mert akkor nem lenne 5 autójuk és nem bírnának menni nyaralni minden héten. Nem értetek ti hozzá. Wink
vermilion · 9 év
Adam::
Majd az állam bácsi besegít és akkor lesz új gép addig csak új autó!!!
Doki12 · 9 év
Vermillion: - Thumbs up

Jó látni ezt a csökkenést.Smile
furrier75 · 9 év
Azért megnéznem azt a 20ezer alatti gépet amin elfut a 8.1 vagy a win7...
Egyébként a statisztikai adatok nem szokták tükrözni a valóságot...
Nem hiszem, hogy a bevásárlóközpontok lecserélik az XP-t a pénztárgépekről például...
paradicsomleves · 9 év
Nekem van xp-és irodai gépem a házban Grin
Néha nosztalgiázni bekapcsolom.
Még 2 éve ez előtt kaptam az apám régi munkahelyéről ajándékba meg hozzá egy teljesen gyári lemezes termék kulcsal ellátott xp-ét és ezzel van telepítve.
Így néha még én is használok xp -és gépet Grin
vermilion · 9 év
furrier75:-

Idézet

Azért megnéznem azt a 20ezer alatti gépet amin elfut a 8.1 vagy a win7...

Tessék:

Ez csak egy a sok közül!!!
tothjani · 9 év
Én egy kisvállalkozásnál dolgozom 7-8 gépünk van mind XP-s, és bőven elég arra amire használjuk, vagyis számlázásra, címke nyomtatásra, és rendelés felvételre leadásra e-mailben.
Igen tudom 20 alatt lehet kapni de, már az is nagy öröm lesz ha ezt az évet kibírjuk.
Tudom állami támogatás, na igen, tudjátok azt ki veheti fel??
flaun · 9 év
Egyet értek vermilionnal,van 20ezer alatti gép és teljesen stabilan fut.Most is ezen irok,P4-es gép 3000-es proci,1,5G ram 32bit és Win7 prof.Smile
Thawne27 · 9 év
flaunThumbs up Azon még a 8.1 Core is simán elfutna!
Magyar88 · 9 év
A vállalatoknak csak egy a fontos mégpedig hogy még több pénzt tegyenek zsebre bármi áron és meg legyen a lamborginiük belőle! AZ egészségügyről pedig annyit h olyan mértékben tönkre tette ezt is a "drága" orsós zsidtorka hogy legutóbb pár napja amikor bementem mert eltört a lábam közölték hogy csak sínbe tehetik a lábamat mert nincs pénz már gipszre sem. Akkor a leírtak után hogy várjuk el hogy új gépeket vegyenek? Láttam olyan kórházi masinát is amin win 95 és Win 98 futott még sajnos. Szóval a mi személyes adataink nem privátok hanem terülj terülj asztalkámok bárki számára de a polgármesteri hivatal masinái sem kutyák itt ahol lakom a gépeken win 98 és Xp fut még mindig!
Kori · 9 év
Adam -

Idézet

Nem szívesen adnak pénzt a cégek új gépekre, mert akkor nem lenne 5 autójuk és nem bírnának menni nyaralni minden héten. Nem értetek ti hozzá.

tothjani -

Idézet

Én egy kisvállalkozásnál dolgozom 7-8 gépünk van mind XP-s, és bőven elég arra amire használjuk, vagyis számlázásra, címke nyomtatásra, és rendelés felvételre leadásra e-mailben.
Igen tudom 20 alatt lehet kapni de, már az is nagy öröm lesz ha ezt az évet kibírjuk.

Egy múltinál biztos a sportkocsi, mert van miből, s ha lehet akkor nem foglalkoznak a géppark fejlesztésével, de vannak ám felelős vállalatok is, akik azt nézik mi jó a cégnek és az alkalmazottaknak.

A gépvásárlás és a rendszerek modernizálása elsősorban a gazdasági tényezőktől és a cég pénzügyétől függ, de a haszon miatt itt sem fognak 3 évente pl. új rendszerre váltani, mivel nem az az elsődleges.

A vállalatok hosszú távra terveznek, így ha egyszer frissítenek, az a gép és az a rendszer marad évekig a birtokukban. Különösen igaz ez a kis és közepes vállalatokra.

Aki megtehette tehát 2001-et követően (XP) és 2009 után (Win7) is tudott frissíteni, korszerűsíteni, de szerintem nagy a valószínűsége, hogy legközelebb csak a "Win9"-nél gondolkodnak el ezen.

Ha a Win8 tényleg jó is lett volna, akkor sem rohantak volna korszerűsíteni, mivel arra meg kell termelni a pénzt, illetve az is fontos, hogy az előnyökkel járjon. (pl. Energiatakarékosság. Windows XP-Windows 7 esetében ezt láthattuk.)

A nagy vállatoknak persze 3 évente új rendszer nem akadály, ha van rá pénz és tényleg jó a kiadott Windows, melynél persze megvárják az első szervizcsomagot, vagy Windows 8-nál a 8.1-et...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (4)66.7 %
Nagyon jó (2)33.3 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 8 Vendég
  • 218 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 7,957 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!