Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Nehéz hónapon vannak túl a Windows 7 felhasználók

Szerző: Driver
Lassacskán három hete, hogy megkezdődött az elmúlt évek egyik legnagyobb támadása a WannaCry nevű kártevő által, amely több Windows számítógépet fertőzött meg egy korábbi biztonsági rés miatt. Bár a sebezhetőség már hónapokkal a támadást megelemzően javítva lett, mégis rengeteg, mostanra 400 ezernél is több számítógép megfertőzésre került, az elhalasztott, vagy teljesen kikapcsolt automatikus frissítések miatt.


A Kaskersky Lab nem sokkal a támadás első hullámát követően előállt egy igen meglepő statisztikával, amelyből kiderült, hogy a fertőzött számítógépek több mint 98%-án Windows 7 rendszer futott. Valószínűleg a többség arra asszociált volna, hogy a leginkább érintett rendszer a már régóta nem támogatott, de még viszonylag széles körben használt Windows XP lesz. Azonban mostanra már kiderült, hogy a kártevő az XP és régebbi rendszerek esetében sem képes mindig megfelelően működni, így ez esetben annyira elenyésző számról van szó, hogy a fent látható statisztikába az bele se férhetett.


Ami pedig még inkább megnehezítheti a Windows 7-es felhasználók dolgát, hogy egy újabb eddig még javítatlan sebezhetőségre derült fény, ami képes teljesen megbénítani a rendszert. A hiba sajnos nevetségesen egyszerűen kihasználható, ugyanis elengedő egy weboldalban például egy kép elérési útjába (vagy bármilyen fájlnévbe) a "$MFT" karaktereket elhelyezni, és az teljesen lezárja az NTFS fájlrendszert, amivel olvashatatlanná válnak a meghajtón lévő adatok. Ezzel a rendszer fokozatosan, vagy azonnal inreszponzívvá válik, végül pedig ha eleget várunk, kék halállal zárulhat a jelenség.

Az egyetlen és azonnali megoldás az újraindítás, amit követően ismét használhatóvá válik a gép, persze a nem mentett munkáink árán. Ráadásul úgy tűnik a használt böngésző sem javít a helyzeten, mi az Internet Explorer 11-el, a Mozilla Firefox-al, Google Chrome-al és Chromium-al is ugyanezen kellemetlen végeredményre jutottunk 32 és 64 bites Windows 7-en egyaránt. Azonban nem csak a Windows 7, de a 8.1 és még a Vista is érintett lehet hasonló hátterű probléma miatt. Szerencsére a Windows 10-es felhasználókra ez már egyáltalán nincs hatással, semmilyen webböngészőben.

A következő javító kedd alkalmával vélhetően a hiba már ki lesz javítva, hacsak a Microsoft még azt megelőzően soron kívüli nem javítja. Annyi biztos, hogy ez a hónap összességében nem a Windows 7-es felhasználóké volt, vagy éppen az rendszergazdáké, akik a céges/vállalati környezetben némi extra munkára kényszerülhettek...

Forrás: Ars Technica | The Verge
Hozzászólások megtekintése (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Petrov12 · 6 év
Helló,

Mit csinálnak ilyenkor, fertőzés esetén a rendszergazdák? Hogy hozzák rendbe a gépet?

Formázás és újrarakás? Adatoknak viszlát?
Anonymus · 6 év
Szerintem, ha nem volt egy biztonságimentés a közelmúltban, akkor igen.
Egyszer volt dolgom egy ilyennel...a rendőrségi vírus idejében. Rendszervisszaállítás segített, ezt esetleg most is kipróbálnám (csökkentett módban indítva a gépet). Csökkentett módú vírusírtás, bootolható vírusírtás, Live CD-ről megpróbálni az adatokat leszedni, hátha van menthető..ezeket lehet megpróbálni, ha csak nem jutsz birtokába a deaktiváló/visszafejtő kulcsnak.
De ezért a legjobb egy komplett biztonsági mentés a teljes gép tartalmáról. Ugyan is a gépen nem tárolni kell az adatokat, hanem használni azokat. Tárolni külső, független helyen kell. (Bizonyos időközönként csinálni egy biztonsági mentést)
Szóval jöhet a rendszer visszaállítása egy biztonsági mentrésből (Pld.: Acronis, Macrium stb.) Majd a személyes adatok, dokumentumok, képek visszahelyezése.

Végső esetben rendszer újratelepítés és úgy a mentett állományok visszamásolása, de ha semmilyen mentés nincs...akkor sajna ez van. Lehet próbálkozni a fentebb említett megoldásokkal..de a legbiztosabb, ha van BIZTONSÁGIMENTÉS!!! Nem tudom elégszer elmondani. Sajnos ilyen világban élünk. (Persze, aki nem inge ne vegye magára és annak írtam, akiben felmerül a kérdés, hogy mit tehet az ilyen támadások ellen. Hát ezt, és a mindig FRISS rendszert!

Üdv.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

Éppen 3 felhasználó van jelen az oldalon.
  • 9 Vendég
  • 225 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 7,957 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!