Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Megjelent a Linux Mint 19 "Tara"

Szerző: Driver
Az Ubuntu 18.04 LTS megjelenését követően várható volt, hogy több arra építkező disztribúció is érkezni fog, ilyen a Linux Mint 19 "Tara" is, amely az Ubuntu disztrók legnépszerűbbik darabja. Ez nem is véletlen, hiszen a Linux világába csöppenőknek is ismerős élményt képes nyújtani; ugyanakkor a haladóbb felhasználóknak is meg tud felelni. Ráadásul hosszú távra is lehet a Mint 19-el tervezni, hiszen 2023-ig támogatott lesz.


A Linux Mint 19 Cinnamon kiadása az új Ubuntu alapon és frissített szoftvercsomagokon túl több újdonsággal is rendelkezik:
 • Timeshift: A Timeshift, vagy pillanatfelvételek segítségével már rendszer-visszaállítás hajtható végre, az esetlegesen félresikerült frissítések esetén. Már a korábbi Mint kiadásoknál is jelen volt a Timeshift, de a Mint 19-nél már abszolút központi szerepet tölt be, amely miatt a frissítéskezelő is megvalózott.
 • Frissítéskezelő: A frissítő legfőbb változása a Timeshift-nek köszönhető, ugyanis már nincsenek szintek által elkülönített frissítések, mint korábban a rendszer érintő (pl. kernel) frissítések esetén. Mindezen túl már teljesen automatikus napi frissítések is lehetségesek, amit a Frissítéskezelő beállításaiban kapcsolhatunk be (Szerkesztés → Beállítások)
 • Üdvözlőképernyő: Egy új üdvözlőképernyő is helyet kapott, ahol a rendszerrel először találkozó felhasználók sok hasznos műveletet is elérhetnek (Első lépések).
 • Szoftverkezelő: A szoftverek beszerzésére szolgáló szoftverkezelő több újítást kapott. Némileg megváltozott a felület, gyorsabb lett a kereső, illetve az indítási idő és a Flatpak támogatás is jobbá vált, mint korábban.
 • Cinnamon asztali környezet: A rendszerbe a Cinnamon 3.8-as verziója került, ez észrevehetően gyorsabb működést biztosít a nehéz munkafolyamatoknál. A Nemo fájlkezelő szintén gyorsabb lett, főképp a könyvtárak betöltésekor, illetve abban a keresési élmény is némiképp leegyszerűsödött. Több animáció és az értesítések működése is változott, így egy sokkal gördülékenyebb hatást keltve. Továbbá a hangerő beállításainál már lehetőség van arra is, hogy a maximum hangerőn változtassunk, - azaz szoftveresen erősíthetjük a hangot, maximum 150%-ig.
 • További fejlesztések:
  • Alapból a rendszer a linux-firmware 1.173 és a Linux kernel 4.15.0-20-al érkezik.
  • A Pendrive formázó eszköz már támogatja az exFAT fájlrendszert is.
  • A szoftverforrások eszköz már képes a PPA csomagok megjelenítésére.
  • A bejelentkezési képernyő már képes a több kijelzős számítógépek támogatására.
  • A Firefox 61-től kezdve már a tálcán/panelen is megjelenhet a letöltési folyamatjelző.
  • A GNOME Naptár lett az alapértelmezett naptárprogram.
  • A multimédia codec csomag már a Microsoft betűtípusokat is tartalmazza.
  • Új háttérkép kollekció.

A Linux Mint 19 teljesen ingyenesen letölthető és használható. A fő, modernebb számítógéphez készült Cinnamon asztali környezet mellet a Linux Mint megszokott módon elérhető még a kevésbé erőforrás igényes MATE, illetve az abszolút minimális erőforrás igényű XFCE környezettel is. Időközben pedig már a korábbi Linux Mint 17 és 18-at futtató felhasználók is frissíthetnek az új kiadásra, a rendszerben lévő Frissítéskezelő segítségével.

Linux Mint 19 (Cinnamon, 32 bit):

Letöltés

Linux Mint 19 (Cinnamon, 64 bit):

Letöltés
További változatok letöltése


Forrás: Linux Mint
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 4 Vendég
 • 207 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 21,387 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!