Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Megjelent az Ubuntu 18.10 "Cosmic Cuttlefish"

Szerző: Driver
Október közepétől elérhetővé vált az Ubuntu legújabb kiadása, a 18.10 "Cosmic Cuttlefish". Ahogy az lenni szokott, ez a kiadás a 18.04-gyel ellentétben mindössze 9 hónapon át tartó támogatást élvez majd, viszont ezért cserébe a Canonical érezhetően több újdonságot mert ebbe a kiadásba beletenni. S bár nincs semmi jelentős, de ami bekerült, arra már régóta szükség volt.

Új vizuális és ikontéma


Borzasztóan ráfért már az Ubuntu alapmegjelenésére egy modernizálás, ami végre az Ubuntu 18.10-ben megtörtént. A korábbi Ambiance megjelenés helyett már a Yaru (korábban Communitheme) vizuális téma lett az alapértelmezett, ami meglehetősen jól sikerült, sokkal modernebb és letisztultabb, már önmagában érezteti, hogy a 18.10 egy nagyobb előrelépés a 18.04-hez képest.


De nem ez az egyetlen felületet érintő újítás, mert nem csak a vizuális téma, de egy új ikontéma is bekerült a rendszerbe, ami a Suru nevet viseli. Ez az ikontéma valószínűleg nem sokaknak lesz ismerős, de akik kezébe egykoron került Ubuntu-t futtató okostelefon biztosan, hiszen lényegében ennek stílusát egy az egyben onnan vették át. Apró de az összképet mindenképpen javító változás, még úgy is, hogy néhány beépített alkalmazás ikonja kimaradt az ikoncsomagból.

A motorház alatt

Az Ubuntu 18.10 mint minden korábbi kiadás, a kötelező motorház alatti újdonságokkal is rendelkezik. Vagyis frissült a Linux kernel a 4.18-as verzióra, mely alapból támogatja az AMD Radeon RX Vega M grafikus kártyákat, továbbfejlesztett Thunderbolt és USB Type-C támogatással rendelkezik, illetve a Raspberry Pi 3 model B (és B+) is támogatottá vált benne.

Frissült a GNOME is a 3.30-as verzióra, mellyel több beépített alkalmazásból is a frissebb verzió érkeznek. Több újdonság került a Beállításokba is, - már külön dedikált részt kaptak a Thunderbolt 3 eszközök, valamint a Wi-fi és Bluetooth szekció automatikusan rejtésre, vagy megjelenítésre kerül annak függvényében, hogy az eszköz éppen rendelkezik-e ilyen hardverrel. Valamint egy további nagyon hasznos változás itt, hogy a hangeszközöknél a hangerő szoftveresen erősíthető lett, így az 100% felé is hangosítható, ha szükséges.

Na és persze a beépített alkalmazásokból is a legújabb verziók érkeznek, mint:
  • Mozilla Firefox 63
  • Thunderbird 60
  • LibreOffice 6.1
  • Shotwell 0.30
  • Remmina 1.2.3
  • Rhythmbox 3.2.4

Beszerzés

Ugyanakkor sok a fentebb felsorsolt újdonságok közül, mint az új téma, vagy éppen az új szoftververziók az Ubuntu 18.04 LTS felhasználóinak is mind elérhetők utólagos telepítéssel, vagy frissítéssel, így nem lenne meglepő ha sokan úgy döntenének , hogy inkább kitartana a hosszan támogatott verzió mellet. Viszont akinek nem gond a 2019. júniusáig tartó támogatás, annak csak ajánlani tudjuk, hogy legalább egy próbát tegyen a 18.10-zel. Ahogy mindig, az Ubuntu 18.10 ingyenesen letölthető, használható és terjeszthető:

Ubuntu 18.10 letöltése

Forrás: OMG Ubuntu
Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
killjoy · 4 év
Ezt a frissítéses dolgot én nem teljesen értem, de biztos fel tud valaki világosítani. Azt értem, hogy ha telepítem a 18.10-et, és nem frissítem újabb főverzióra, akkor egy év után nincs több frissítés. De ha frissítenék, mondjuk a 19.04-re majd, mint ahogy a Win10-nél is mondjuk felteszem a következő féléves kiadást, akkor jönnek a frissítések itt is rendesen 2019. októbere után is, vagy akkor is egy komplett újratelepítést kell csinálni? Vagy hogy van ez?
Driver · 4 év
Pedig egyszerű, pont ugyan olyan mint Windows 10-nél, vagyis ha frissítesz a 18.10-ről majd 19.04-re, nyilván annak az új rendszernek a támogatási periódusa lesz érvényes (az majd 2020. januárjáig tart). Nem hinném, hogy bárhol létezne olyan szituáció amit írtál, hiszen annak nem lenne semmi értelme.
Tamas88 · 4 év
Nem, ez olyan, mint a Firefox. Van egy hosszú ideig támogatott verzió, és van egy rövid ideig támogatott verzió.
m4sy2p · 4 év
Eszméletlen jó lett a 18.10 csak ajánlani tudom!
Windows-ról át térőknek is jó választás.Igaz ez más világ! (cool)

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 1

Kori
  • 11 Vendég
  • 206 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 21,387 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!