Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows 11 2022-es frissítésének újdonságai

Szerző: Driver
Már elérhető a Windows 11 22H2, vagy 2022-es frissítése, amely a Windows 11 első nagy frissítése. Így a 22H2 esetében nem csak egy összesítő, vagy szervízcsomag jellegű frissítésről van szó (mint az elmúlt időszakban a Windows 10-nél), hanem egy részleges upgrade-ről, amely frissítéssel valójában a teljes rendszerünk lecserélésre kerül, - nyilván fájljaink és telepítéseinket meghagyva (és egy ideig korábbi telepítésünket a Windows.old mappában). A Windows 11 22H2 a 22621-es buildszámmal azonosítható be legegyszerűbben, (eredeti Windows 11 build 22000 helyett), és számos kisebb-nagyobb hiányosságot pótol, ami az eredeti kiadásból kimaradt.

Egy gyors összefoglaló lista az újdonságokról (részletesebben a cikk folytatásában):
 • Alkalmazásmappák a startmenüben
 • Módosítható, hogy a startban több vagy kevesebb kitűzött alkalmazás, vagy ajánlott elem látszódjon
 • Fájlok esetén "drag and drop" a tálcán
 • Ráncfelvarrott feladatkezelő, sötét mód támogatással
 • Új "illesztési zóna", ha az ablakot a képernyő tetejére mozgatjuk
 • Érintés vezérlés esetén dinamikusabb animációk
 • Dinamikusan változó hátterek a Windows Reflektorfény segítségével
 • Fókuszsegéd már közvetlenül az értesítési központban
 • Jobb OneDrive integráció a fájlkezelőben
 • Új felugró hangerő és fényerő szabályzó felület
 • Bluetooth eszközök párosítása közvetlenül a műveletközpontból
 • Számos apró változás a felhasználói felületen
 • Évközben folyamatosan érkező új funkciók (pl. fülek a fájlkezelőben)


Startmenü

A Windows 11 eredeti változatából érthetetlen módon kimaradt a Windows 10-ben is megtalálható alkalmazás mappák. Ennek segítségével a startba kitűzött alkalmazásainkat egymásra húzva mappába csoportosíthatjuk, mely csoportokat természetesen el is nevezhetünk. A 22H2-ben ez a funkció is visszatért, és akár egy Android vagy iOS kezdőképernyő esetén, a Start hasonlóan, sokkal szervezhetőbbé vált.


Szintén a start beállításai között már arra is van lehetőségünk, hogy az alsó ajánlott szekció, vagy éppen a kitűzött elemek számát változtassuk. Ugyan az ajánlott szekciót teljesen kikapcsolni továbbra sincs lehetőség, de az alap, 3 sornyi kitűzés és 3 sornyi ajánlás helyett, már választhatjuk a 4-1-es, vagy éppen az ajánlások javára a 2-4-es felállást.

Feladatkezelő

A 22H2-ben egy eléggé ráncfelvarrott feladatkezelőt is kapunk, ami nem utolsó sorban már a sötét módot is teljesen támogatja. Valójában a vizuális változtatáson kívül nem is kapott mást, a fülek fentről oldalra kerültek, a valamint felhasználó felület színei követik a személyre szabásban megadott színsémát. Ami talán még változásnak nevezhető, hogy az alap, kevesebb részletet mutató felület eltűnt.

Multitasking

A Windows 11-ben egyik legnagyobb újdonsága az illesztési zónák voltak, amelyet az ablakok kis és nagy méretre állító gombjára rámutatva érhetünk el. Ennek egy újabb módja kerül be a rendszerbe, így ha egy ablakot a képernyő felső részére húzunk, akkor szintén megjelennek ezek az illesztési elrendezések és lényegében ugyanazt megtehetjük innen is, egy kicsit gyorsabban. Akár a korábbi funkció úgy ez is kikapcsolható a Gépház → Rendszer → Több alkalmazás lapján, az Ablakok illesztése menüpontot lenyitva.

Műveletközpont

A Windows 11 egyik újdonsága a csoportosított hangerő, hálózat és töltöttség ikonok voltak, melyekkel a műveletközpontot érhetjük el. Ennek az egyik apró rejtett újdonsága, hogyha a hangerő ikonra visszük egerünk és görgetünk, az már a hangerőt is azonnal szabályozza, bármilyen menü megnyitása nélkül. Magában a műveletközpontban szintén apróbb újdonság, hogy a hangerő csúszka ikonja mellett már az éppen aktív hangeszköz ikonja is megjelenik, amire kattintva a korábbról is ismert hangkimenet választó felületet érhetjük el. Szintén egy apróbb, de annál sokkal hasznosabb újdonság, hogy a Bluetooth gyorsművelet ikonja szintén kapott egy kis nyilat, amellyel pedig azonnal párosítunk új, vagy korábbi Bluetooth eszközeink, mely korábban csak a gépház megnyitásával volt megtehető.

Windows Reflektorfény hátterek

Bemutatkoznak a Windows Reflektorfény hátterek, amely segítségével a hátterünk napi szinten automatikusan változni fog. Ezt a Gépház → Személyre szabás → Háttér oldal, "A háttér személyre szabása" opciói között találjuk meg. Ez a Microsoft Bing-nél is használt mostanra elég nagy háttérkollekcióból választ ki egyet (pl. a nap képét) és jeleníti meg háttérként. A háttereket válthatjuk is, az asztalon megjelenő további információ ikonra jobb klikkes menüjéből. A Windows Reflektorfény egyébként csak az asztali hátterek esetén új, a zárolási képernyőn már régóta használható volt.

Változások a felhasználói felületen

Változott a hangerő és fényerő szabályozó billentyűk hatására megjelenő indikátorok megjelenése, amely már teljesen illeszkedik a Windows 11 stílusához és középen közvetlenül a tálca felett jelenik meg. Ez bizonyos szempontból elég nagy változás, hiszen az eredeti Windows 8 óta, - amikor ez a funkció bemutatkozott; gyakorlatilag semmit sem nem változott ezen felület.

A 22H2 egy további felhasználói felületet érintő, elsőre nem túl feltűnő újdonsága, hogy visszatértek a klasszikus alkalmazások esetén is az áttetsző ablakkeretek/címsorok, mindössze egyelőre nagyon enyhén a Mica dizájnt alkalmazva (Aero-hoz képest). A hatás nem túl tökéletes, néhány alkalmazás nem is használja (Chromium alapú böngészők, mivel valójában egyedi címsoruk van), vagy éppen nem mindig a megfelelő üzemmódot alkalmazza (pl. sötét mód). De harmadik féltől származó ingyenes alkalmazásokkal már kedvünkre játszadozhatunk vele (pl. Mica For Everyone.

További újdonságok

 • Alt+Tab előnézeti kép: Kicsit változott az Alt+Tab felület megjelenése, amely már nem mossa el teljesen a hátteret.
 • Mappák élőznézete fájlkezelőben: A fájlkezelőben ha valamely nagyobb ikonos megjelenítést használunk, Windows 10-hez hasonlóan már újra látható a mappák ikonján, hogy azok nem üresek vagy sem. Általában az abban megtalálható első fájl jeleníti meg, tehát pl. kép esetén a mappa ikon belsejében ez a kép jelenik meg.
 • Fájlkezelő kezdőképernyő: A fájlkezelő alapértelmezés szerint a Gyors elérés helyett már a Kezdőképernyő nevű oldallal fogad minket, - valójában csak egy egyszerű átnevezésről van szó, funkcióját tekintve teljesen azonos a korábbi Gyors eléréssel.
 • Ne zavarjanak mód az értesítéseknél: Korábban a ne zavarjanak mód a műveletközpontból volt bekapcsolható, azonban most már közvetlenül az értesítések felület (dátumra kattintva a tálcán) jobb felső sarkába elhelyezett kis ikonról tehetjük meg ugyanezt.
 • Fókusz mód indítása a naptárnál: Szintén a tálca dátumáról felnyiló naptár alsó részénéhez bekerült egy új Fókusz gomb, amellyel a megadott időre egy speciális "munkamódot" indíthatunk, amely közben többek között a ne zavarjanak mód is aktiválódik. Pár további extra funkcióként lehetőségünk van a folyamatunkhoz konkrét teendőket is csatlakoztatni (Microsoft To Do), és egy automatikusan induló Spotify lejátszási listát.
 • Clipchamp videószerkesztő: Egy teljesen új, webes alapú, videószerkesztő alkalmazás.
 • Család alkalmazás: Szintén webes alapú alkalmazás, amely a Microsoft fiókunkban is megtalálható funkciókat teszi gyorsan elérhetővé, vagyis családtagjaink kezelését, illetve szülői felügyeletet.
 • Érintésvezérlés: Érintésvezérlésnél az egyes felhasználói felületi elemek animációi sokkal természetesebben, az ujjunk mozdulatát lekövetve reagálnak, például a start menünél, műveletközpontnál és értesítési központnál.
 • Hangvezérlés és feliratozás: Angol nyelven bekerült egy új hangvezérlési felület, valamint minden a rendszer által lejátszott beszédet is tud már feliratozni a Windows.


Fájlkezelő fülek és további érkező funkciók

A Windows 11 22H2 egy nagy érdekessége a Microsoft által "Moments" (Pillanat) néven emlegetett frissítései, melyeknek köszönhetően még a jövőre érkező új főverzió előtt is láthatunk majd a rendszerhez érkező kisebb-nagyobb fejlesztéseket. Egy ismert ilyen újdonság a fájlkezelő lapfülei, amely már elérhetővé is vált (október 19-étől). A cég még jövő tavaszra is tervez legalább egy hasonló jellegű csomagot, ennek tartalma azonban egyelőre nem ismert.

Beszerzés, támogatási időszak

A Windows 11 2022-es frissítésére természetesen ingyenesen frissíthetünk, idővel a Windows Update is egyre több eszköz számára fel fogja ajánlani a frissítést, de manuálisa a
Microsoft letöltőoldaláról is számos módon frissíthetünk már most is. A 22H2-es verzió a Windows 10-es ciklusokhoz képest már meglehetősen hosszú támogatást kap, mivel a Home és Pro kiadások jelenleg egészen 2024. október 8-ig, míg az Enterprise és Education 2025. október 14-ig támogatottak lesznek.
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 7 Vendég
 • 207 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 21,387 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!