Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Véglegesen megszűnt a Windows 8.1 támogatása (No ESU Program)

Szerző: Kori
A Windows 8-ra elkeresztelt operációs rendszert a Microsoft 2012. Október 26-án adta ki hivatalosan, melynek fogadtatása a felhasználók egy rétegéből elég negatívra sikeredett, ugyanis ezt a korábban megszokott Windows felhasználói élménytől (pl. Start menü hiány - Kezdőképernyő, Metro/Modern felület a csempékkel) eltérően fejlesztettek, s ezeket a kritikákat csak az egy évvel később megjelenő Windows 8.1-es frissítőcsomag tudta némiképp feledtetni és az elavultabb rendszerekről némiképp átcsábítani.

A Windows 8.1 Kezdőképernyője, mely váltotta a jól megszokott Start menüt

A Windows 7-et követően a várakozások hatalmas méreteket öltöttek. Nem csoda, hogy mind a végfelhasználói, mind pedig vállalati oldalról nagy volt a megfelelési kényszer, illetve az újra/jobbra való vágyakozás iránti érdeklődés. Eladások alapján sikeresnek volt mondható a start, ugyanis mindössze négy nap alatt 4 millió, hat hónap alatt 100 millió, míg tizenöt hónap kellett hozzá, hogy a 200 milliós eladott példányszámot is átlépje (A Windows 7 egy év alatt 240 milliót produkált.) a szoftveróriás legfrissebb operációs rendszere.

A cég akkori vezérigazgatója, Steve Ballmer mégis visszafogottan fogadta ezeket a híreket, mivel a kitűzött 400 milliós licenc eladástól meglehetősen messze voltak. Rendkívül fontos lett volna azonban a rendszer jó használhatósága/produktivitás ahhoz, hogy a végfelhasználók egyáltalán elgondolkodjanak a váltáson. Fontos tehát megértenünk, hogy a Windows 8 új felületével/használhatóságával ezt szerették volna elérni, de nem felhasználók többsége által szerethető irányt választották. (Bár a táblagépek irányába lépni...)

Persze érthetőek voltak a nagyobb elvárások, de mégis az áhított áttörésnek csak a Windows 10 tudott megfelelni, melynek viszont pont a Windows 8/Windows 8.1 adta meg a megfelelő alapot. "Innováció vagy halál!" - Bill Gates híres mondása. A Windows 10 megadta ezeket az elvárásokat, és már az első nap túl volt a 15 milliós letöltésszámon, majd egy hónappal később már a 75 milliós aktív felhasználói bázist is sikerült elérniük. A sikerhez hozzájárult a Windows 7/8 rendszerekről való 1 évig érvényes frissítési lehetőség (Windows XP-ről/Vista-ról nem volt erre lehetőség.) is, de ezután sem múlt el a rendszer iránti töretlen frissítési hullám.

Piros jelölés a Windows 8.1, a Kék a Windows 10, míg a Zöld a Windows 11 megjelenési idejét jelöli

Fontos alap volt még a Windows Insider Program (Legalább 18 millió tesztelővel. - 2020-as adat.), mellyel a lehető legjobban szeretnék mérni/vezetni a Windows fejlesztésének folyamatát/irányát. A "három évente új rendszer" stratégia túl gyorsnak bizonyult (Pláne, hogy minden Windows támogatása legalább 10 év!), melyet a Windows 10 utáni Windows 11 csúsztatott megjelenésével értek el. (2015-2021 - Azaz 6 év!) A váltók többsége pedig nem Windows 7-ről, hanem Windows XP-ről, Vista-ról, és Windows 8-ről frissített Windows 8.1-re.

A Windows 10 kiadásával már a 2009-ben kiadott rendszerről is tömegesen indult meg a frissítés a "Threshold 1"-re (Windows 10 Version 1507 - Eredeti, RTM kiadása), mely egy 2021-es adat alapján 1,3 milliárd aktív számítógépet tudhatott magáénak. Ebből tökéletesen látszik, hogy a másik nagyon fontos tényező: Egyes rendszerek piacra kerülése közti eltelt idő! (Windows 11-nél ebben nyilván a COVID is közrejátszott.) A Microsoft utolsó 2022 év eleji közlése szerint egyébként 1,4 milliárd gépen fut aktívan Windows 10 vagy 11.

Operációs rendszerek jelenlegi rangsora a 2023 elején a StatCounter.com alapján

Mivel a Windows 7-tel [Utolsó: KB5022338 - 7601.26321] ellentétben (2020-tól kezdődően 3 évig kapta az ESU program (Extended Security Updates) keretén belül a további - fizetős - kiterjesztett támogatást) a Windows 8.1 nem kap kiterjesztett biztonsági javításokat a jövőben, így a Windows 8.1-en tartózkodóknak azonnali pánikra nincs okuk, hiszen a már telepített gépeken ezentúl is normálisan fog futni a rendszer, de technikai segítségnyújtás és a szoftverfrissítések hiányában rövid időn belül dönteniük kell a rendszerük Windows 10-re vagy Windows 11-re való lecserélése mellett. (Amennyiben Windows-t választanak.)

Az operációs rendszerhez a havi rendszeres Patch Kedd alkalmával érkezett (minden hónap második keddje, este 19 óra) összesítő frissítés, mellyel annak Buildszáma 9600.20778 (KB5022352)-ra frissült, és egyben ez a rendszer végleges, utolsó ismert Buildje is. Windows 10 választása esetén egyébként a legfrissebb 22H2-es csomag esetén 2024. Május 14.-e, míg Windows 11-nél, szintén 22H2-nél 2024. Október 8.-a támogatási időszak vége, de az éves frissítőcsomagok megjelenésével ez folyamatosan tolódik, míg ezen rendszerek támogatása lejár. (Windows 10-nél 2025, míg Windows 11-nél 2031/2032 lehet a végső időpont, de utóbbi eléggé kérdéses.)

Kép forrása: StatCounter
Hozzászólások megtekintése (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Lepke · 21 napja
Sziasztok.
Ez teljesen normális, hogy megy a süllyesztőbe, hiszen az utódokkal kell foglalkozni, a fejlődés nem állhat meg.
Ettől függetlenül én szerettem sokáig használtam is.
Minden rendszert eltettem emlékbe eddig, ő is oda kerül.
Kori · 21 napja
Egyetértek. Vitathatatlan, hogy sok olyan dolgot hozott, mely most is a Windows szerves része,
de érthető, hiszen egymásra épülnek. Én is használtam egy jó ideig, pusztán az újdonságai/fejlesztési miatt,
de a Windows 10 megjelenésével nyilván váltottam, hiszen ott is megvolt minden, ami 8.1-en, csak felhasználóbarát formában.
Ez lett volna az az irány, mely felé a Windows 8-nál el kellett volna menni. Később persze rájöttek.

(Köszönjük az 1. hozzászólásodat oldalunkon!)
janika65 · 20 napja
Kori.
A te általad megosztott 8.1 van az asztali gépemen a mai napig immár 2018-óta. A frissitéseit véglegesen kikapcsoltam. Iszonyat gyors a rendszer, (8sec alatt bekapcsol netre készen és 6sec a kikapcsolási ideje).
Egyetlen dolog ami a 10-re frissités mellett szól nekem, hogy a 8.1 a defendert nem fogja frissiteni, ugyanis soha semmilyen viruskereső nem volt a defenderen kívül a gépen, maximum az avastot lefuttattam 2-3 havonta és töröltem is, egyszer volt talán, hogy egy trójait talált, se zsaroló se semmi, se belassulás nem volt soha.
Mindent is használok, zene film, office world is (játék semmi max a fb-os játék).
Most utána néztem a 10-nél a frissitések kikapcsolásának, és igy fogok maximum váltani, egyedül a defender védelme mellett/miatt. Sajnálom, hogy a 8.1-nél a defender sem fog dolgozni, mert maradna a gépen végleg. A 11-ben semmilyen szinten nem gondolkozom, lehet nem is alkalmas a gépem rá.
Kori · 20 napja
THX! Az eddigi MS-eljárás alapján a Windows Update még működni fog egy darabig, de aztán lekapcsolják.
A Windows 8/8.1-es Defender valóban használható volt már alapszíntű védekezésre, melynél tényleg elég volt
néha-néha egy másik irtóval duplán pásztázni. Remek még, hogy a Windows Defender Definíciók egyeznek 8-8.1-10-11 esetén,
így amennyiben csak ez a gond töltsd le az offline fájlokat az MS-től.

Itt mindig az aktuálisat találod:
Lepke · 16 napja
Lehet már írtátok, de ide teszem.
"A Microsoft Edge 109-es verziója, amely január 12-e hetében jelenik meg, lesz az utolsó böngészőverzió, amely támogatja a Windows 7-et és a Windows 8.1-et. A 109-es verzió támogatása 2023 februárjában a 110-es verzió megjelenéséig támogatott lesz, ekkor Windows 10-re vagy újabb verzióra lesz szükség a Microsoft Edge támogatott verziójának további használatához."

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)50 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (1)50 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 8 Vendég
  • 207 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 21,387 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!