Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Súlyos biztonsági hibát fedeztek fel az MSI alaplapoknál (Secure Boot)

Szerző: Kori
Dawid Potocki, Új-Zélandon tanuló, lengyel származású informatikai hallgató fedezte fel, hogy az MSI alaplapok jelentős részénél a Secure Boot (biztonságos rendszerindítás) alapértelmezett beállításai a "Always Execute", azaz "Mindig végrehajtva" értékre lettek állítva. Az UEFI ezen biztonsági része lenne hivatott megakadályozni, hogy az operációsrendszer betöltése a megfelelő digitális aláírással ellátott illesztőprogramok, illetve fájlok ellenőrzése után kezdődhessen csak meg.Az érintett alaplapoknál sajnálatos módon viszont teljesen mellékes, hogy a Secure Boot bekapcsolásra került-e vagy sem, mivel az UEFI minden esetben engedélyezi bármely - akár kártékony kódokat tartalmazó - rendszer futtatását! Potocki biztonsági visszafejtése megállapította, hogy a probléma egészen 2021 végéig nyúl vissza, ahol az MSI - egy hiba folytán, vagy talán éppen szándékosan - helytelenül alkalmazza (jelenleg is így szállítja őket!) BIOS firmware frissítéseiben a Secure Boot alatt lévő szabályokat.

A súlyos biztonsági problémáról Potocki már tájékoztatta e-mailben az MSI szakemberit, de egyelőre választ nem kapott a küldött levelekre. A későbbiekben kiderül, hogy a számos oldalon megjelenő biztonsági probléma iránt figyelmet felhívó szóra végül tesznek-e lépéseket a cégnél, vagy az Intel és AMD alaplapokat egyaránt érintő ügyfeleket továbbra is kiteszik a kártékony szoftvereknek.

Forrás: MSI has very insecure Secure Boot defaults
Jelölések:MSISecure BootUEFI
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 10 Vendég
  • 207 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 21,387 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!