Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Végre megérkezhet a teljes ReFS-támogatás Windows 11-re?

Szerző: Kori
Az ReFS-fájlrendszert (Resilient File System - Rugalmas fájlrendszer) még a Windows 8 érkezésével mutatta be a Microsoft a nagyközönségnek, viszont annak elérhetőségét később a vállalati ügyfelekre korlátozták, mivel korainak találták annak teljeskörű bevezetését. A fájlrendszer azonban jelentős védelemre képes adatsérülések ellen, illetve a nagyméretű adatokkal is jól elbánik, így az azóta is csak a Windows Szerver verzióiban érhető el. 2017-es nyilatkozatuk szerint, még évekre vagyunk a széleskörű használattól.


XenoPanther nevű Twitter-felhasználó felfedezése alapján viszont most úgy tűnik eljött az idő, és a cég végre dolgozik az otthoni felhasználók számára is biztosítani az ReFS-fájlrendszer támogatását, mivel a nyomokra a 25281-es Build, Pro változatát használva talált rá. Ebben az építésben alapértelmezésben ez letiltva található meg, de - egy kis trükk segítségével - sikerült azt működésre bírnia.

A Microsoft által kidolgozott fájlrendszer több előnnyel is jár a jelenleg használatban lévő NTFS-sel szemben. Képes adataink automatikus védelmére hardver és szoftverhiba esetén, de beépített hibajavító algoritmussal is rendelkezik lemezeinknél, ahogy a chkdsk használata is feleslegessé válik, mivel az összes javítás online módon történik.

Támogatja a nagyméretű fájlok, könyvtárak és kötetek (akár 35 PB [Petabyte / 1 PB = 1000 TB], a 256 TB-os [Terabyte] NTFS-sel szemben) kezelését, de akár tetszőleges logikai kötetméretet is használhatunk lemezeinken. Biztonságosabbá válik az adatok írása és másolása, de kezelhetünk/tárolhatunk hosszú elérési utakat (URL-ek) és a Virtuális fájlrendszereket is könnyebb menedzselni általa.


Sajnos azonban a fájlrendszer nem használható teljes egészében, és az engedélyezés után több alkalommal is zöld halál képernyő (GSOD - Green Screen of Death) jelent meg, így még elég korai stádiumban lehetünk a fejlesztés ezen szakaszában. Reméljük, hogy a későbbi Insider Preview változatok tartogatnak számunkra ezzel kapcsolatosan információkat, de még nem tudni, hogy az év végén érkező frissítőcsomagban (23H2) elérhetővé válik-e a teljes ReFS-támogatás, vagy az a Windows későbbi (Windows 12) változatában jelenik meg, és csak átmenetileg tesztelik azt az Insider Buildekben.

Forrás: XenoPanther
Hozzászólások megtekintése (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
OldFox · 1 év
Köszönjük az összefoglalót!
Igen, valóban sok előnye van az NTFS-es szemben, azonban vegyük figyelembe az alábbiakat is melyek az esetleges régebbi szoftverek esetében problémát jelenthetnek;
A REFS nem támogatja a DOS fájlneveket (azaz a C:/Program Files/ mappa elérése a C:/progra~1/ mappán keresztül nem fog működni). Az NTFS a régebbi szoftverekkel való kompatibilitás érdekében megtartotta ezt a funkciót.
A REFS nem támogatja a tömörítést, a további attribútumokat, a fájlrendszer titkosítását (az NTFS rendelkezik ilyennel, a Bitlocker titkosítás működik a REFS esetében is).

A játékosok számára további előny:
A játékok esetében az az előnye, hogy ha például valamilyen komoly játékot telepítesz a Steamen keresztül, akkor hosszú időbe telik, amíg helyet készítenek neki az ntfs-en, a refs számára pedig szinte azonnal ki lesz osztva egy hely. Ugyanez igaz a vmware stb. virtuális lemezek létrehozásakor is.
szemledi · 3 hó
Pancser Microsoft. Mondhatni Pancserszoft. BTRFS ezeket már bőségesen tudja. Jóval többet is.
Ajánlom nekik a linux.org oldal kódbázisát,
kernel tanulmányozását, és segítségkérést az igazi programozóktól mint Linus Torvalds.
Csak bátran, nem szégyen és az értelmes, logikus, letisztult gondolkodás, fejlesztés!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!