Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows 11 23H2 (és 22H2 Moment 4) frissítés újdonságai

Szerző: Driver
Frissítés: Október 31-én végre megjelent a Windows 10 23H2, amely újdonságai megegyeznek a cikkben ismertetett 22H2 "Moment 4" frissítésének újdonságaival.

A Windows 11 23H2-es verziója (vagy a Windows 11 2023-as frissítése) a következő nagy funkciófrissítés, amely sok új funkciót, változást és fejlesztést tartalmaz. Érdekes módon azonban 2023. szeptember 26-án a Microsoft a Windows 11 22H2 verzióhoz kiadta a "Moment 4" (KB5030310) frissítést, így ez az előbbi mondat csak részben igaz, ugyanis ezzel az opcionális frissítéssel az összes 23H2 funkció és fejlesztés elérhetővé vált a korábbi verzióhoz is. Akárhogy is, a "Moment 4" frissítés az a csomag, amely talán az eddigi legérdekesebb fejlesztéseket hozta az operációs rendszer számára...

A kulcsfontosságú újdonságok (lentebb részletesebben):

 • Új fájlkezelő felület
 • Új natív RAR, 7-zip, TAR és GZ támogatás
 • Frissített Közeli megosztási felület
 • Alkalmazások csoportosításának feloldása és így a címkék megjelenítése a tálcán
 • Alkalmazásonkénti hangerőszabályzás (hangerőkeverő) közvetlen a tálca műveletközpontjából
 • Új kezdőlap oldal a gépházban, interaktív kártyákkal (csak fogyasztói kiadások)
 • További hálózati beállítások a Gépház alkalmazásban
 • Virtuális meghajtók (VHD, VHDX és Dev Drive) kezelése a Gépházból
 • Új dinamikus megvilágítás (natív RGB világításvezérlés) a Gépházból
 • Megújult hozzáférési kulcsok (Passkey)
 • Hamarosan érkező Windows Copilot, azaz mesterséges intelligencia integráció (Bing AI) a rendszerben


Átdolgozott fájlkezelő

A Moment 4 egyik nagyobb újítása az újratervezett fájlkezelő. Az első és legfeltűnőbb lehet, hogy a címsor áttervezésre került és immáron az eszköztár felé kerül a navigációs gombokkal és keresővel együtt, amely egy kicsit a Windows 7-re visszakacsintó elrendezés. A korábbiakkal ellentétben végre támogatott lett a fülek "kihúzása", amellyel azok egy új ablakot fognak megnyitni. Maga a felület egyre több eleme is a Microsoft legújabb WinUI-t keretrendszerét használja, például maga az új Kezdőlap és a teljesen új Gyűjtemény menü pont is.

A "Gyűjtemény", ahogy a neve is sugallja, egy olyan speciális új oldal, ahol az összes képünket és videóinkat egy helyen tekinthetjük meg. Alapértelemzés szerint a OneDrive-ból és a Képek mappában helyileg tárolt képeinket. Ugyanakkor lehetőségünk van további tetszőleges mappák hozzáadására is, így ahogy maga az oldal neve is sugallja, minden képünk és emlékünk egy egyesített felületen azonnal elérhetővé válik.


És megújult a "Részletek" panel is, amely további információkat és műveleteket kínál egy adott fájlhoz, mappához vagy meghajtóhoz. Például a jobb oldali részletek panelen megjelennek a megosztási beállítások, fájlinformációk, valamint már kapcsolódó fájlok és a kapcsolódó beszélgetések is megjelenhetnek.


Átalakult a közeli megosztási ablak is, ami így jobban összhangban van a Windows 11 általános esztétikájával. Tartalmaz egy új lehetőséget is a fájlok megosztására a OneDrive-on közvetlenül, valamint egyfajta integrációt kapott az Outlook is ezen a felületen, így akár közvetlenül innen is küldhetünk fájlokat e-mailben.

Beépített RAR, 7-Zip, TAR és GZ támogatás

Végre natív támogatást kapott több népszerű archívum fájlformátum, melyeket már bármilyen kiegészítő szoftver nélkül megnyithatunk és kitömöríthetünk (például .rar, .7z, .tar, .tar.gz, .tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst, .txz), pont ugyanúgy, mint ahogy a Zip fájlokkal tehettük eddig a fájlkezelőben. Ugyanakkor csak a megnyitás és kitömörítés vált támogatottá, tehát amennyiben tömöríteni szeretnénk, továbbra is szükség lehet a 7-Zip, WinRAR, vagy egyéb archívumkezelő szoftver használatára.


Címkék a tálcán

A Windows 11 megjelenésekor az új tálcájával elveszett, viszont most visszatér a futó alkalmazások nevének (címkéinek) megjelenítése a tálcán. Lényegében így teljesen ugyan az a működés hozható vissza mint ami a Windows 10-ben is volt, ehhez csak meg kell nyitni a Tálcabeállításokat, majd ha lenyitjuk "a tálca működése" menüpontot, már megtalálhatjuk a "tálcagombok egyesítése és címkék elrejtése" opciót, melyet ha sohára vagy "ha a tálca megtelt" lehetőségre állítunk, vissza is kaphatjuk a címkéket.


Új hangerőkeverő a tálcán/műveletközpontban

A hang, hálózat és energiagazdálkodás ikonra felnyíló egyesített művelt központ felületből, a hangerőszabályzó mellet elérhető almenü jelentősen átalakult. A hangeszköz kiválasztásán túl már lehetőség van hanghatások gyors választásra és megnyitott alkalmazásonként innen vezérelni azok hangerejét, melyet eddig csak a Gépház hangerőkeverő oldalának megnyitásával volt lehetőség megtenni.

Feladatok gyors befejezése a tálcáról

Szintén egy teljesen új, alapból kikapcsolt funkciót kapott a tálca, mellyel azonnal lehetőségünk van az alkalmazások befejezése/bezárására amennyiben azok nem válaszolnának (úgy mint a feladatkezelőben), mindezt a tálcán, a futó alkalmazás jobb klikkes menüjéből. Ezt a funkciót a Gépházban → Rendszer → Fejlesztőknek → Feladat befejezése opció bekapcsolása után érhetjük el.

Amit mi még nem kapunk meg: Windows Copilot

A Windows 11 Moment 4 frissítésének messze legnagyobb újítása a mesterséges intelligencia, azaz a Windows Copilot integrálása a rendszerbe. Viszont Magyarországon és az EU-n belüli országokban ez a funkció egyelőre valamilyen rejtélyes okból (vagy jogszabály miatt) még nem érhető el. Mint ismert a Copilot mögött a ChatGPT GPT-4, valamint a Bing Chat technológia áll, azaz a régió és nyelv sem akadályozná az AI működését, tökéletesen tud magyarul is. Részletesebb ismertető a Windows Copilot-ről itt olvasható.


Gépház fejlesztések

 • Kezdőlap: A gépház egy teljesen új kezdőlappal bővült, melyen több gyakran használt funkciót érhetünk el, mint a téma megváltoztatása, sötét mód azonnali ki és bekapcsolása. Több általános beállítás is azonnal elérhető innen, mint Bluetooth eszközök párosítása és a Microsoft fiókunkhoz tartozó információkat is láthatjuk. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az új kezdőlap egyelőre elsősorban csak a fogyasztói kiadások esetén érhető el, a vállalati kiadások, mint Enterprise, Education stb. egyelőre alapértelmezés szerint nem tartalmazzák az új kezdőlapot.

 • RGB vezérlés: A dinamikus megvilágítással (személyre szabás menüpont) végre natívan támogatottak lesznek az RGB világítással rendelkező hardverek rendszerszintű vezérlése, amit eddig általában csak egy a gyártó által mellékelt kiegészítő szoftverekkel tehettünk meg (vagy pl. az OpenRGB-vel). Ugyanakkor jelenleg a dinamikus megvilágítás által támogatott eszközök listája meglehetősen szerény, és szinte kizárólag a Razer eszközökre terjed ki, de a Microsoft szerint hamarosan egyre több gyártó is a fedélzetre lép, mint az Acer, az Asus, a HP, a HyperX, vagy a Logitech.

 • Dev Drive és Virtuális meghajtók: Bemutatkozik a "Fejlesztői meghajtó" funkció (Rendszer → Fejlesztőknek), ez valójában csak részben egy új funkció, a haladó felhasználóknak ez már ismerős lehet, hiszen lényegében virtuális meghajtók létrehozásáról van szó. Ugyanakkor eddig erre nem volt lehetőség a Gépházból, valamint némi frissítést kapott a virtuális meghajtók kezelése, leginkább teljesítménye tekintetében, amely már a ReFS technológiát használhatja. Ehhez kapcsolódóan egy új kifejezetten a fejlesztőknek szóló Dev Home alkalmazás is bekerült a rendszerbe.

 • Wi-Fi jelszavak megtekintése: Wi-Fi hálózatok esetén már lehetőség van arra, hogy a Gépházon keresztül is megnézzük a mentett hálózatokhoz tartozó Wifi jelszavakat. Ehhez csak a Hálózat és Internet → Wi-Fi → Ismert hálózatok kezelése oldalon a megtekinteni kívánt hálózatra kattintva válasszuk a "Wi-Fi biztonsági kulcs megtekintése" opciót.

 • Hozzáférési kulcsok: Egy új funkció a PassKey, vagy magyarul a Hozzáférési kulcsok oldal, mely a Fiók beállítások között található. Ez gyakorlatilag egy a Windowsba épített új jelszókezelő, amely képes az alkalmazásokhoz és weboldalakhoz tartozó jelszavainkat megjegyezni, majd a Windowsba épített hitelesítési móddal, pl. PIN, ujjlenyomat, vagy arcfelismeréssel bárhová beléptetni. Váratóan ezt támogatni és használni fogja több Chromium alapú böngésző, így az Edge és a Chrome is (jelen pillanatban csak az előzetes verziók).

 • Dátum és idő rejtése a tálcán: Ha az Idő és Nyelv lapot, majd a Dátum és idő menüpontot választjuk, találunk egy "Idő és dátum megjelenítése a rendszertálcán", ezzel teljesen elrejthető a tálcáról az óra és dátum megjelenítése.

 • Telefon-kapcsolat kikapcsolása: A Telefon-kapcsolat már rendszerszinten is kikapcsolhatóvá vált, amelyet a Bluetooth & eszközök → Telefon-kapcsolat oldalon tehetünk meg.

További apró fejlesztések

 • Kicsit változott a lezárási képernyő Wi-Fi listája, amely már jobban követi a Windows 11 megjelenést
 • A Képmetsző alkalmazással már videófelvételt is készíthetünk asztalunkról
 • Új Outlook alkalmazás, amely majd a Posta és Naptár appokat váltja
 • Windows biztonsági másolt alkalmazás (nem csak Moment 4)
 • Frissített Emojik (v15)
 • Hamarosan új Paint frissítés, amelybe már rétegkezelés, automatikus háttér-eltávolítás és AI funkciók is bekerülnek

A 23H2-ben már mindenki megkapja

Október 31-től megjelent a Windows 11 23H2, amely már alapból tartalmazza a Moment 4-es frissítés minden funkcióját. A Windows 11 23H2 már bárki számra letölthető a Microsoft weboldalán keresztül. Részletesebben itt olvashattok a 23H2-ről.
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!