Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Windows 11 24H2 - Jön az AI és az ARM alapú PC-k új generációja

Szerző: Driver
Idén is megrendezésre került a leginkább fejlesztőket megcélzó Microsoft Build, de ezúttal számos a fogyasztókat megcélzó újdonságot jelentettek be. Ez pedig mi más lehetne, mint egyrészt korunk mesterséges intelligencia (MI vagy AI) őrületét megcélzó új "Copilot+", amely egyben egy új hardveres követelmény lesz a PC-k világában. Mindemellett az MI-re kihegyezett marketing felhajtást kihasználva, egy másik ezzel párhuzamos, de ettől független "újdonság" is érkezett, mivel jönnek új, ARM architektúrára épülő PC-k is.

Mit jelent a Copilot+?

Ha a hardveres oldalt nézzük a Copilot+ a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az új PC-kben megtalálható lesz egy külön dedikált chip (NPU) és ez fog minden MI műveletet elvégezni. Nyilván ennek oka az, hogy nem vesz el erőforrást és nem fog teljesítményt visszaesést eredményezni a rendszer használata közben. Hátránya pedig egyértelműen az, hogy kifejezetten külön az erre a célra tervezett hardver kell. További hozadék még, hogy minimum 16GB RAM-mal fognak rendelkezni, tehát ez alatt nem fogunk találni Copilot+ megjelölésű PC-t (kicsit mint anno a Vista Ready matrica, de ebbe inkább ne menjünk bele...).

Recall funkció: bármilyen tevékenység visszakereshető az eszközön

A szoftveres oldalról a Windiows 11 következő verziójától (év második felében érkező 24H2), csak és kizárólag az ennek megfelelő hardver mellett, a következő új funkciókat fogja kínálni:
  • Recall (visszatekintés): A felhasználó teljes tevékenységét rögzíti (kb. 3-5 másodperces pontossággal) és így később bármi visszatekinthető és az AI segítségével sokkal egyszerűbben megtalálható gyakorlatilag ezekből bármi. Kicsit hasonlítható a Windows 10 azóta megszüntetett idővonal funkciójához (már ha még bárki emlékszik rá), csak mindez szteroidokon. A funkció maga persze több adatvédelmi kérdést is felvet (EU/GDPR képes lesz-e?), viszont a Microsoft szerint minden ezzel kapcsolatos adat az eszközön tárolódik és általunk beállítható, hogy meddig (megadható az idő és max adatméret is). Továbbá több feltétel alapján is ki tudunk majd zárni dolgokat, hogy azok ne legyenek naplózva.
  • Cocreator (Társalkotó): Jelenlegi formájában például a Paintben lesz lehetőségünk akár egészen részletes képek létrehozására, a megadott utasításainkból. Ez történhet leírás, vagy szóban mondott utasítás alapján, sőt akár kézzel felvázolt nagyon felületes rajzot követve is létre tud hozni egy jóval kidolgozottabb alkotást.
    Élő videó feliratozás: Az AI segítségével a rendszer már képes valós időben lefordítani és feliratozni több mint 40 nyelven. Ez lehet egy valós időben történő beszélgetés felfeliratozása, vagy akár egy egyszerű közönséges videó-e is.
  • Studió effektek: Ennek segítségével a webkamera képünket tudjuk manipulálni, amely így bármilyen alkalmazásban a módosított képet fogja továbbítani. Ez lehet egy rossz minőségű kép általános feljavítása, rosszul megvilágított kép világosabbá tétele, zaj eltávolítása, valamint több művészi effekt hozzáadása is lehetséges.

A legelső Copilot+ képes PC-k a Microsoft saját Surface Laptop 7 és Surface Pro 11 lesznek, valamint ezeket először több csak ARM architektúrájú új eszköz (erről lentebb) követi majd. De a hagyományos x64-es architektúrájú PC-k esetén valószínűleg leghamarabb az év végén vagy jövőre érkeznek majd a teljesen Copilot+ képes hardverek.

Jönnek az új ARM alapú PC-k is

A másik nagy bejelentés bár a Copilot+-szal párhuzamosan történik, de attól teljesen elkülönítendő, valójában talán ennél még érdekesebb esemény. A Windows PC-k már gyakorlatilag a kezdetektől az x86-os és x64-es architektúrára épülnek és bár a Microsoft már 12 évvel ezelőtt a Windows 8 megjelenésekor, a Windows RT-vel próbálta behozni a PC-k világába az ARM architektúrájú gépeket, nem igazán jött össze. Ennek oka egyértelműen az volt, hogy a Windows RT rendkívül szerény szoftverfelhozatallal rendelkezett, és nem volt képes az x86-64-es programok futtatására.


Viszont az új a Qualcommal közösen fejlesztett Snapdragon X processzorok és a Windows 11 24H2-be épített "Prism" névre elkeresztelt átfordító rétegnek köszönhetően ezeken az eszközökön is futtathatóak lesznek majd a hagyományos x86-64-es alkalmazások és akár játékok is, a Microsoft állítása szerint minimális teljesítménybeli veszteséggel. Ezzel tehát hasonlóan mint az Apple M1-es generációjától (szintén ARM), jöhetnek a valós akár 20 órás üzemidőt megközelítő hordozható PC-k, a legfrissebb Apple M3/M4-es chipek teljesítményét is megközelítve.

Ilyen eszköz lesz a leghamarabb júniustól kapható Surface Laptop 7 és Surface Pro 11, de már számos gyártó is bejelentette a saját ARM alapú eszközeit (Acer, Dell, HP és Lenovo), melyek az év vége környékén érkezhetnek meg először. Nagy valószínűséggel ezek egyébként már mind Copilot+ képes eszközök is lesznek, ugyanakkor a jövőben lehetnek majd nem Copilot+ képes ARM hardverek is.

Láthatáron a Windows 11 24H2 frissítése

Mint ahogy szó esett róla, ezen újítások mind csak a Windows 11 24H2 frissítésbe kerülnek be és csak az arra képes új hardvereken. De ezenkívül a 24H2 több egyéb újítást is hoz majd, melyekről hamarosan részletesen is beszámolunk, hiszen a rendszer már a "Release Preview" azaz kiadás előtti frissítési csatornán elérhető. Ez a kiadás kiváltképp fontos lesz, nem csak ezen bejelentés miatt, hanem mert a Windows 11 élete során először jön az LTSC, azaz hosszan (10 éven át) támogatott változat is, amelynek alapja a 24H2 lesz.

Forrás: Microsoft
Hozzászólások megtekintése (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
OldFox · 24 napja
Köszi az összefoglalót!

Nem elég, hogy Copilot+ még Recall (visszatekintés) is. Már most borsózik a hátam tőle. Semmi garancia nincs arra, hogy a 3-5 másodperces tevékenység rögzítés, kizárólag az én gépemen marad. De, egyáltalán ott is minek!?

Értem én, hogy haladni kell a korral, de azért na ...

A mottó: "A nagy testvér figyel téged!"
lupo · 23 napja
Sziasztok!
Nálam itt fog eljönni a windows vége.
Ezzel egy korszak le is zárul az életemben.
Már gyúrok a linuxra, még nagyon furcsa, de majd megtanulom.
szaborozyka · 22 napja
Rufussal felraktam egy 10 éves mezei PC-re. Igaz csak tiszta telepítéssel sikerült, de legalább ezek a csodás funkciók nincsenek benne. Egyedül valami "Dev Home"-ot találtam pluszban, amivel elvileg linuxot (is) lehet majd telepíteni grafikus natív módban, de addig még nem jutottam.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!