Ubuntu - Megjelent az Ubuntu 13.04-es végleges kiadása

Az új rendszer számos finomítást hoz ez elődjéhez képest, tovább fejlesztve a Unity felületet. Így jelenőset gyorsabbnak érezhetjük a mindennapi műveleteket, felgyorsult a menük elérése és gördülékenyebb működés érzetét adja.


Mivel a Raring Ringtail Beta-ja a fejlesztési ciklus elég késői időpontjában jelent meg -nem egészen 3 héttel ezelőtt-, ezért a Beta és a végleges verzió között többnyire stabilitási és finomhangolási változások történtek.
Az Ubuntu ezen verziója a 3.8.8-as Linux kernelre épül, a grafikai teljesítményért a Gnome 3.6-os verziója felel a Unity 7-es verziójával karöltve.

-Unity felületet érintő változások:
-Egyszerűbb váltás az adott alkalmazás két vagy több megnyitott ablaka esetén: Ha egy alkalmazáson belül két vagy több megnyitott ablak érhető el, választhatunk a megnyitott ablakok között úgy; hogy az alkalmazás Unity-s ikonjára jobb egérrel kattintva a felugró gyorslistában megjelennek a megnyitott ablakok, és ezek közül egérrel választhatunk. Ez a módszer egérgörgővel is működik, ami nagyon hatékonnyá és gyorssá teszi az ablakok közti navigációt.


-Új stílusú kikapcsolás, kijelentkezés, és felfüggesztés gombok.


-Új, modernebb ikonok a Unity indítópanelén (DASH, animált munkaterület-váltó, Szoftver központ, Frissítéskezelő, Nautilus)
-Az új munkaterület váltó immár animált, áthelyezhető, és az ikonon látható, hogy melyik munkaterületen dolgozunk. A Rendszer beállítások/megjelenés alatt le is tilthatjuk az indítóról a munkaterületváltó ikonját, amely alapértelmezés szerint nincs bekapcsolva.-Megjeleníthető/letiltható asztal ikon az indító sávról.
-Az cserélhető médiák ikonja a Unity indítóján áthelyezhetőek.
-Új ablak animáció
-Az indítópanel ikonjainak mérete immáron nincs lekorlátozva minimum 32 pixelre, például nagyobb felbontású monitorok esetén, akár ettől jóval kisebb méretet is beállíthatunk egészen 8 pixeltől.


-DASH változások:
-Új DASH ikon az indítón.
-Új lencse ikonok.
-Lebegő gördítősáv a DASH-ban.-Gyorsabban működő keresés és megjelenítés, a jobb egérgombos előnézetek is gyorsabban működnek.
-Új, hibatűrő keresési algoritmus (elgépelés esetén is nagyobb eséllyel kapunk találatokat).
-Az online fiókok beállításánál lehet engedélyezni ill. tiltani, hogy a DASH lencsék mely fiókok adatait jelenítsék meg.
-A régi Gwibber lencsét egy új "Barátok" lencse váltotta fel. A működése hasonló a korábbihoz, lehetővé teszi az előnézeteket, reagálást a twitter üzenetekre, posztolást a facebookon, valamint a közösségi oldalak tartalmának kezelését.


-Egyéb változások:

-Sync menü: A februárban bemutatott Sync menü szintén beépítésre került. Egyelőre az Ubuntu saját felhő alapú szolgáltatása az Ubuntu One támogatott, de a későbbiekben valószínűleg más népszerű felhő szolgáltatások is integrálásra kerülnek, pl. a Dropbox.
-Új Bluetooth indikátor.-Csökkent memória használat. Emlékezzünk rá, hogy a 13.04 fejlesztését megelőző UDS-en ez volt az egyik fő megvalósítási cél.
-Az Intel SNA (grafikus vezérlő, amely javítja a X.Org teljesítményt 2D alkalmazásoknál) alapértelmezetten be van kapcsolva.
-Egyszerűsített frissítés-kezelő
-A LibreOffice kapott egy globális menüt, és a HUD támogatását is megoldották.
-Javított több monitoros megjelenítés.
-Eltávolították a Wubi-t (a Wubi lehetővé tette az Ubuntu telepítését Windows alá, oly módon, mint egy hagyományos felhasználói szoftvert. Ezáltal úgy is tudtuk eltávolítani az Ubuntut a Windows alól, mint egy hagyományos telepített programot -> Eltávolítása után nem volt szükséges az MBR helyrehozása, mint egy hagyományos multibootos rendszer esetén.
-13 új közösségi háttérkép.
-Számtalan hibajavítás.


Ubuntu 13.04-ben megjelenő szoftverek a teljesség igénye nélkül:

-Totem 3.6.3
-Nautilus 3.6.3 (emlékezzünk rá, hogy az előző Ubuntu verzióba ez nem került be, ott a 3.4-es verzió volt az alapértelmezett)
-Firefox 20.0
-Thunderbird 17.0.5
-LibreOffice 4.0.2
-Ubuntu szoftverközpont 5.6.0
-Transmission 2.77

Fontos tudni, hogy az Ubuntu 13.04 egészen 9 hónapon át támogatott, vagyis 2014 januárjáig, mivel a nem LTS (Long Term Support) rendszerek támogatási ideje mostantól ennyire csökkent.

A legutolsó Ubuntu verzióról (12.10), közvetlenül frissíthetünk 13.04-re a frissítés kezelő ezt alapértelmezetten fel fogja ajánlani (ha mégsem tenné, akkor a szoftver-forrásoknál ellenőrizzük, hogy nem kapcsoltuk-e ki, vagy nem LTS verzióra való frissítésre állítottuk-e be), ilyenkor minden telepített programunk, és beállításunk megmarad. Azok akik régebbi Ubuntu-t használnak, először a 12.10-re frissítsenek, majd a 13.04-re.

Az Ubuntu 13.04 letölthető az ubuntu.hu-ról:


A cikket készítette: Driv3r & Altrix
Csevegés (eddig 22 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
keftui · 6 év
Többször feltettem majd letöröltem és mindig megállapítottam, annak ellenére, hogy szép a felület, viszonylag stabilan fut és ma már szinte majd minden progi megtalálható hozzá, hogy ez nem az én világom! Valószínűleg annyira "csökött" Windows fan vagyok, hogy nem tudok szokásaimtól szabadulni! Smile
Anonim felhasználó · 6 év
Grin Grat az 1000. cikkhez! Grin
Driver · 6 év

Idézet

Grin Grat az 1000. cikkhez! Grin


Köszönjük, hát ezt is megértük! Grin

Már virtuális gépen próbálgattam az új Ubuntut és elég jól sikerült, tényleg gyorsabbnak érződik főként a dash. Egyébkén én mindig is szerettem az Ubuntut és ha Windowson kívül kéne választani valamit, biztos ez lenne az.
Kori · 6 év
Driv3r - Szegény Altrix kollégát beelőzted, pedig mára a megjelenés miatt írt volna egy jó kis cikket. Több napja erre várt. Most pedig búsul... Smile

De írok neki odaát, hogy nyugodtan egészítse ki a cikket a saját cikkében írtakkal. Egyszóval hozzád csapódik és ezt a cikket ketten fogjátok jegyezni.

Vagyis: A cikket készítette: Driv3r
Társszerkesztő: Altrix

Vagy valami ilyesmi...
Megoldjuk okosba. Smile

(Közben egy kicsit szerkesztettem és tuningoltam én is rajta egy picit.)
keftui · 6 év
Driv3r, "...ha Windowson kívül kéne választani valamit, biztos ez lenne az." Ezzel teljesen azonosulni tudok! Wink
Driver · 6 év

Idézet

Driv3r - Szegény Altrix kollégát beelőzted, pedig mára a megjelenés miatt írt volna egy jó kis cikket. Több napja erre várt. Most pedig búsul... Smile


Direkt nem is részleteztem túl, gondoltam, hogy készül, csak elsősorban a letöltés miatt csináltam. Így vagy ebbe vagy egy külön cikkbe jó is lenne, egy részletesebb beszámoló! Grin
Altrix · 6 év
Semmi gond nincs ebből, voltaképpen a Beta-val való nagyfokú hasonlóság miatt, én is bőven átemeltem az előző cikkemből részleteket itt-ott kiegészítve, ill. módosítva (pl. a verziószámokat). Lehet, hogy a link helyett megpróbálom ebbe a cikkbe beágyazni, ha úgy jó.
Kori · 6 év
Altrix - Hogyne volna jó! Minden további nélkül jöhet. Smile Olvastam odaát és remek lett, szép terjedelmes, és jól összerakott. Grat hozzá. Smile
Altrix · 6 év
Köszönöm, az eredeti cikk elején Driv3r képe (ami a "Mivel a Raring Ringtai..."rész előtt volt) maradhatna. Nem tudom én szerkesztettem-e ki véletlenül, ha visszakerülne megköszönném. Smile
yakkodori · 6 év
A legutóbbi Ubuntu amit hosszasan teszteltem még Gnome 2 alatt futott. Hatalmas hibája volt, hogy ha megterheltem valami vizuális javítóval megfagyott az egész rendszer és indíthattam újra a gépet. Miután ez megtörtént a login képernyőn az előző asztal ****fagyott változatát tekinthettem meg, és az édesjóistennek se lépett volna tovább. Ha 1.7GHZ másfél Giga ram nem volt neki elég de a Vistának igen azért az úgy elég vicces..
Altrix · 6 év
Amúgy a 12.10 nekem sem annyira jött be, az LTS jobban használhatónak tűnt, a mostani verzió jelenleg frissül, így még nem tudok véleményt mondani, de többen dicsérték a 13.04 stabilitását.
Altrix · 6 év
Friss!!!

Megszületett a 13.10-es Ubuntu verzió hivatalos neve: Saucy Salamander, amely még magyarul is alliterál: Szemtelen Szalamandra Grin
WindowsFan · 6 év
Azt hittem, hogy mindenki elfeledkezik a Linuxról a sok Windowsos cikk miatt. Grin
yakkodori · 6 év
Ezt valahogy vicces WindowsFan-tól hallani.. xD
Altrix · 6 év
Bár mostanság vannak nagyobb volumenű magánéleti változásaim, azért egy ilyen nagyobb eseménynél próbáltam volna valahogy megoldani a cikk írását Grin
Kori · 6 év

Idézet

Azt hittem, hogy mindenki elfeledkezik a Linuxról a sok Windowsos cikk miatt.


De Altrix kolléga betoppan és emlékeztet rá minket. Grin
Altrix · 6 év
Ezúttal Driv3r kolléga volt résen Smile
veghabel · 6 év
Mi a rendszerigénye? És egy Pentium 4-es gépen elfut?
yakkodori · 6 év
Attól függ..tényleg Pentium 4 processzor van benne, vagy így hívod még a gépeket. Grin
Altrix · 6 év
Acceptable performance:
Processor: Pentium 4 1,3 Ghz
RAM: 1 GB
Graphics card: 64 MB memory
Hard drive space: 10 GB

Smooth running:
Processor: Pentium 4 2 Ghz
RAM: 1,5 GB
Graphics card: 128 MB memory
Hard drive space: 20 GB
WindowsFan · 6 év

Idézet

yakkodori - 2013. április 25. csütörtök, 20:02:11


Ezt valahogy vicces WindowsFan-tól hallani.. xD


Tősgyökeres Windowsos vagyok, mióta élek, nem használtam mást. De mindig kedves gesztus a riválisokra is figyelni (igazából nem is figyeltem, csak jobb oldali sávban lévő szkriptes visszaszámláló emlékeztetett). xD Grin
bolton14 · 6 év
Én nem tudom Uraim LOL.. Nekem egyszerűen borzasztóan tetszik a felülete, a stílusa, más mint a Windows, kell a változatosság de az előző verziót én fel telepítettem, és abszolút csalódtam.. :/ Volt egy program, nem jut eszembe hirtelen a neve, a lényeg hogy az futtatja elvileg a Windows progikat is, hát szinte abszolút nem működött, nehéz volt át szokni hogy nem ugyanazon oldalon találhatóak a _;kicsinyítés/nagyítás;X(kilépés); a sarokban.. Grin Nem tudom... Mennyibe különbözik ez az előző verziótól? Nagy vonalakban? SmileSmile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!