Ubuntu - A 13.10-es verzió kiadási ütemterve (Saucy Salamander)

Driv3r kollégánkkal a 13.04-es megjelenését taglaló cikkünk végén, a hozzászólásoknál már beszámoltam arról, hogy a következő Ubuntu verzió a "keresztségben" a Saucy Salamander nevet kapta. Amely magyarra fordítva kb. annyit tesz: Szemtelen Szalamandra, amely még magyarul is alliterál.


Forrás: ubuntukiller.com

Az Ubuntu verzióknál hagyomány, hogy a kiadások a kiadási évéből és hónapjából származtatott verziószámuk mellett -tehát a 13.04, 2013 áprilisában kiadott-, egy angol nyelvű alliteráló állat nevet kapnak. Ill. további hagyomány a 6.06-os Ubuntu verzió óta, hogy ezek a nevek ABC sorrendben követik egymást, tehát a 14.04-es Ubuntu T-betűvel kezdődő nevet kap majd.

A 13.10-es fejlesztési ciklusa május 2-án kezdődött el, és ez lesz a 19. Ubuntu verzió. Ezen verzió fejlesztése során a fő csapásirány többek között, az Ubuntu Touch (mobil felhasználói felület) tovább csiszolása, kiegészítése új alkalmazásokkal, új SDK, valamint egy letisztult, tetszetős megjelenésű rendszer létrehozása a cél.

Ubuntu 13.10 /Saucy Salamander/ megjelenési ütemterve:

- 2013 június 20 -> Alpha 1 (nem nyilvános)
- 2013 július 18 -> Alpha 2 (nem nyilvános)
- 2013 augusztus 1 -> Alpha 3 (nem nyilvános)
- 2013 szeptember 5 -> Beta 1 (nem nyilvános)
- 2013 szeptember 26 -> nyilvános végleges Beta (úgynevezett Final Beta)
- 2013 október 17 -> 13.10 megjelenése


Forrás: OMGubuntu

Amint azt a 13.04-es verzió módosított ütemtervénél is tapasztalhattuk; itt is csupán egy -viszonylag késői fejlesztési fázisú- nyilvános Beta verzió lesz elérhető a szélesebb közönség számára, amelyet majd a végleges kiadás fog követni. A további fejlesztési verziók, az úgynevezett napi build-ek csupán a teszelők számára lesznek elérhetők a 13.10 Daily-Live oldalán.

A fentebb említett fejlesztési célok még elég vázlatosak, a konkrét fejlesztési irány a május 16 és 18 között megrendezésre kerülő fejlesztői konverencián (vUDS - Virtual Developer Summit) válnak ismerté.
Csevegés (eddig 8 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Kori · 6 év
Majd ha megérkezik a béta, akkor kipróbálom csak még messze van egy picit. (Final Beta)
Altrix · 6 év
Nos igen, úgy tűnik, hogy az új gyakorlat szerint elég késői fázisban jelennek meg a Beta-k. Vagyis 3 héttel a megjelenés előtt, már szinte kész verziót kapunk.
Kori · 6 év
Nem nagyon látom értelmét három alfa-verziónak pláne, hogy az egyes változatok között van olyan is, mikor 1 hónap telik el.

Sokkal jobb lenne szerintem, ha lenne egy alfa, és egy béta verzió a végleges előtt. (Esetleg egy kiadásra jelölt, bár az nem olyan lényeges.)

És mind nyilvánosan tesztelhető kellene, hogy legyen! Ez lényegesen javítana a rendszer stabilitásán és a hibák megtalálásban. A Final Beta (Ez jut el szélesebb nyilvánosság elé.) szerintem kicsit kevés ezek kiküszöbölésére. Így már lehet az egyes változatok közt 1 hónapos kiadási ütem.
Anonim felhasználó · 6 év
SmileWink Na Okostojásnak megint lesz melója illetve újra kölcsön kell kérnie a gépet az asszonytól!
Altrix · 6 év
Kori:
Igen, a 13.04 fejlesztéséig leginkább az volt a trend, hogy egy-két alfa, és egy beta ill. RC jelent meg, mindegyik nyilvánosan.
Ezen valamiért változtattak, sajnos a Cannonical ezirányú érveléséről nem találtam cikket. Ráadásul a fejlesztői kiadások gördülők lesznek. Gyanítom, hogy a Cannonical úgy gondolja, hogy lesz elég vállalkozó szellemű tesztelő, akik majd szorgosan küldik a hibajavításokat. Grin
Altrix · 6 év
Veriga:
Gondolkozom egy cikk írásán, az Okostojás apropóján, amiben szemléltetném a dualboot-os rendszerek telepítésének és eltávolításának a módját. Smile
Addig ajánlom a Wubi telepítőt, amely segítségével az Ubi probléma-mentesen eltávolítható. Smile
Davenatic · 6 év
Biztosan kifogom próbálni!
Magyar88 · 6 év
Én nem fogom kipróbálni Smile De a hasznos leírást köszönöm róla. Elolvastam így is Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)66.7 %
Nagyon jó (1)33.3 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!