Linux - Windows és Linux társbérletben 3. rész (eltávolítás)

A cikk sorozatom előző részében bemutattam, hogyan lehet egyszerűen dual bootos rendszert telepíteni. A telepítéssel általában a felhasználóknak nem szokott gondja lenni (kivéve, ha nem megfelelő sorrendben telepítik fel az oprendszereket: Linux, Windows sorrend), de akkor sincs nagy gond, mert marad egy működő operációs rendszerük (a Windows), ahonnan utána olvasva vagy segítséget kérve újratelepítés nélkül megoldódhat a problémája.


Viszont az eltávolítás kényes műveletté válhat, amelynek az lehet a vége, hogy egy hibaüzenettel találkozik a felhasználó, és első kétségbeesésében -általában a Linux fejlesztőinek felmenőit szidva-, újratelepíti a rendszert; pedig amint ezt látni fogjuk abszolút nem szükséges.

Lássuk a gyakorlati megvalósítást:
Előrebocsájtom, hogy a dual bootos operációs rendszerek kipróbálását mindenki SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE végezze, ezzel kapcsolatos hibákért, adatvesztésekért FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK! Amennyiben bizonytalanok vagyunk, inkább készítsünk minden fontos adatunkról biztonsági másolatot.

Windows eltávolítása:
Hogy hasznos legyen a tevékenységünk, a Windows eltávolításával egyidejűleg a felszabadult helyet a Linux rendelkezésére fogjuk bocsájtani.

1. lépés
Linux indítása egy telepítő médiáról Live módban (Az Ubuntu kipróbálása gombra kattintva)


2. lépés
Gparted nevű program elindítása (az 1. lépés kihagyható, ha a Linux rendszerünkre feltelepítettük a GParted programot)3. lépés
A Windowsos partició kiválasztása (A színek és a fájlrendszer típusa segít nekünk. Tehát a világos zölddel jelölt, NTFS fájlrendszerű particióról van szó). Majd kattintsunk rá jobb egér gombbal, és válasszuk a formázás opciót, és azon belül az ext4-et (ez az Ubuntu alapértelmezett fájlrendszere).
Amint látjuk a színe megváltozik ugyanolyanra, mint a Linuxos particióé. Ismételjük meg a Windows által létrehozott 100 MB-os rendszerparticióval is (szintén NTFS fájlrendszerű).
Majd ha mindent jól csináltunk (legyünk nagyon körültekintőek), kattintsunk a zöld pipára, hogy a változások érvényesüljenek, és erősítsük meg a művelet végrehajtását).
4. lépés
A művelet végrehajtása után zárjuk be a GParted-et, és indítsuk újra a rendszert (jobb felső sarokban levő fogaskerék/leállítás/újraindítás), immáron ne a telepítő médiáról.

5. lépés
Látszólag semmi sem történt, ugyanazt a GRUB menüt látjuk, amit már megszokhattunk, és a Windowsos bejegyzés is szerepel benne (még...).


Az Ubuntut el is tudjuk indítani, viszont, ha a Windowst próbáljuk, akkor egy ehhez hasonló hibaüzenetet kapunk:


6. lépés
Tüntessük el a Grubból a Windowsos bejegyzést. Indítsuk hát el az Ubuntut a GRUB menüből. Az Ubuntu elindulása után indítsunk egy terminált (hasonlóan a GParted indításához, csak itt terminal nevet írjunk be) vagy (ctrl+alt+T). Írjuk be a következő parancsot: sudo update-grub [ENTER], majd a jelszavunkat.


7. lépés
Újraindítás után azt tapasztalhatjuk, hogy a Windows a menüből eltűnt. A Windows által felszabadult tárhely pedig rendelkezésünkre áll az Ubuntu alatt.Linux eltávolítása:
Hogy hasznos legyen a tevékenységünk, a Linux eltávolításával egyidejűleg a felszabadult helyet a Windows rendelkezésére fogjuk bocsájtani.

1. lépés
Linux indítása egy telepítő médiáról Live módban (Az Ubuntu kipróbálása gombra kattintva)

2. lépés
Gparted nevű program elindítása

3. lépés
Az Ubuntu particiójának kiválasztása (A színek és a fájlrendszer típusa segít nekünk. Tehát a kék színnel jelölt, Ext4 fájlrendszerű particióról van szó). Majd kattintsunk rá jobb egér gombbal, és válasszuk a formázás opciót, és azon belül az NTFS-t (ez a Windows alapértelmezett fájlrendszere).
Amint látjuk a színe megváltozik ugyanolyanra, mint a Windowsos particióé. Ismételjük meg a Linux által létrehozott SWAP particióval is (linux-swap fájlrendszerű valamint bordó színű). Hogy ezt megtehessük, először kapcsoljuk ki a Swap particiót. Majd ha mindent jól csináltunk (legyünk nagyon körültekintőek), kattintsunk a zöld pipára, hogy a változások érvényesüljenek, és erősítsük meg a művelet végrehajtását).
4. lépés
A művelet végrehajtása után zárjuk be a GParted-et, és indítsuk újra a rendszert (jobb felső sarokban levő fogaskerék/leállítás/újraindítás), immáron ne a telepítő médiáról.

5. lépés
Újraindítás után hibaüzenet fogad minket. Ilyenkor szoktak sokan pánikba esni, és újratelepíteni a Windowst.
Arra ugye emlékszünk, hogy az Ubuntu telepítésekor a GRUB rendszerbetöltőt beírta a winchester boot szektorába (ez automatikusan megtörtént), mivel most eltávolítottuk a Linuxot, így a GRUB-nak is búcsút mondhatunk, ezért nem tud betöltődni az MBR-ből az rendszerválasztó menü.
A Windowsunkat a GRUB törlése nem veszélyeztette, ugyanazon a partición van, az összes fájlunk/beállításunk érintetlen, csupán a rendszer betöltőt kell megjavítanunk.


6. lépés
MBR helyreállítása a Windows telepítő médiáról. Ehhez tegyük be a meghajtóba a Windows telepítőt, és indítsuk róla a rendszerünket. A tovább gomb megnyomása után válasszuk ki a "számítógép javítása" opciót. Kattintsunk a tovább gombra.7. lépés
Válasszuk ki a parancssort, és a felugró ablakba írjuk be a következő parancsot: bootrec /fixmbr8. lépés
Indítsuk újra a gépünket és mint látni fogjuk a Windowsunk úgy működik, mintha mi sem történt volna, és a korábbi Linuxos particióink is rendelkezésre állnak.Ahogyan láthatjuk, nem ördöngösség az egész, ha kellő körültekintéssel végezzük. És pánik helyett érdemes tájékozódni, mert egy rövid egy soros paranccsal -mint látható- könnyedén helyre lehet hozni "hibát".

Remélem, ezen cikk sorozattal segíteni tudtam, és sikerült megoldást nyújtani a Veri-ga cikkében leírt problémákra.
Csevegés (eddig 12 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
totya79 · 6 év
Köszi a leírást,hasznos!Hányszor raktam ujra a wint linux delete után basszus Facepalm
Nekem most is dual boot van,és semmi gond vele.Win 8-----MInt 15
Altrix · 6 év
Mint 15 RC? Smile
Igen, pont ez volt a cikk lényege, hogy ne telepítse újra senki a Wint feleslegesen Smile
totya79 · 6 év
Igen 15 rc!
Eddig jól muzsikál,persze nem végleges verzió,így csinál néha érdekes dolgokat SmileTényleg mikor jön a végleges 15?
Altrix · 6 év
Nem láttam eddig erre vonatkozó infókat, de az RC már a fejlesztés legutolsó fázisa, szóval szerintem napokon belül megjelenik Smile
classy57 · 6 év
Nagyszerű....kicsit macerás , de valamit valamiért...remek lett a sorozat !
Gratula! Smile
Altrix · 6 év
Köszönöm! Sajnos a macera a dual boot sajátossága miatt van. Aki meg akarja úszni a macerás eltávolítást, annak ajánlom a Wubi-s telepítést (Ubuntu és Linux Mint alól is elérhető), kis sebességcsökkenés árán, egyszerű és biztonságos eltávolítási lehetőséget ad. Smile
totya79 · 6 év
Szép lassan csak sikerül eljutnom odáig,hogy nem kell win-t használnom,de 1-2 specko progi miatt még muszáj a dual boot!
Driver · 6 év
@totya79 - Linuxra van egy Wine nevezetű program amivel tudsz Linuxon Windowsos programokat futtatni. Vagy van egy PlayOnLinux nevezetű is ami nagyjából ugyan az mint a Wine csak talán egyszerűbb.
totya79 · 6 év
Igen Driv3r,köszi az infót ismerem,próbálkoztam is vele.Most talán megvan a linux alternatíva.
Smith · 6 év
kiter: Nálam is. Délben feltoltam az ercét, és eddig egyetlen hibával sem találkoztam. Jár a piros pont Clemnek.
Altrix · 6 év
Általában ha keresgél az ember, többnyire lehet alternatívát is találni Smile
Leo · 5 év
A cikket nagyon alaposnak, informatívnak tartom. Nekem egy Windows XP Prof mellől kellene eltávolítanom az Ubuntut és az XP telepítőjénél nem találom a számítógép javítása opciót.
Segítséget kérek.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!