Opera - Elérhető a Webkit alapú béta változat

A döntés nem új, az Opera már régóta gondolkozik saját böngészőmotorja lecserélésén, mivel az az asztali számítógépek terén elég népszerűtlen, amit a statisztikai adatok is visszaigazolnak. Ellenben a mobil eszközökön elég sikeresnek mondható a böngésző.


Így a saját fejlesztésű Presto motor lecserélése mellet döntött az Opera vezetősége és helyette Webkitet használ, azon is belül a Chromium alapút. Ugyan ezt a motort használja a Google Chrome is, viszont hamarosan a Chromium helyett egy szintúgy Webkit alapú fejlesztésre váltanak majd, ami a Blink. Így az is lehetséges, hogy az Opera is majd Blinket fog használni. Bár ez a projekt még erősen fejlesztés alatt áll.

Az új motorra váltás persze nem kis munkával jár, az Opera felületében is számos apró változás tapasztalható, de már nagy részét átültették. E mellett pár új funkció is belekerült, amit például az Androidos Opera korábban már megkapott. Ezek közül egy a Discover (Felfedezés) funkció lesz, amivel úgymond hátradőlve egyetlen helyről megtekinthetjük a híreket, ételeket, technológiát vagy bármit amire kíváncsiak lennénk.

A motorcsere következtében viszont a levelező program ezentúl nem lesz megtalálható a böngészőben, de mint külön program ami az Opera Mail nevet kapta, letölthető lesz azoknak akik használni szeretnék.

Az első nyilvános tesztelésre szánt verzió már letölthető az Opera Next csatornájáról (a meglévő Opera telepítéstől függetlenül települ). Egyenlőre Windows és Mac platformra, de hamarosan Linuxra is érkezik. A végleges változat megjelenésének ideje egyenlőre még nem egyértelmű, mivel még rengeteg munkára és visszajelzésre van szükség, hiszen ez lényegében egy teljesen új kezdet az Opera asztali böngészője számára. A végleges változat az Opera 15 lesz.

Forrás: Opera
Hozzászólások megtekintése (eddig 9 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
yakkodori · 7 év
Na most már egy Firefox Chrome egyveleg lett..az a Blikk motor vagy mi, érdekelne.
Mesant · 7 év
Az új béta állapotú Opera Next nálam fut, nagyon gyors,, bár még nincs kész, komoly ellenfél lehet a Chrome-nak is, bár a Next-ből most ki van véve az Opera Mail, azt külön lehet letölteni. Már a Megát is rendesen kezeli.
Steebee · 7 év
Jó hír... Nálam a 15-ös alapverzsön nagyon laggos volt. Shocked
WindowsFan · 7 év
A Tridentnél akkor sincs jobb. Cool
Driver · 7 év

Idézet

Na most már egy Firefox Chrome egyveleg lett..

Hát igen, lényegében egy Google Chrome lett ami Opera köpönyeget húzott. De azért kíváncsi vagyok milyen plusz dolgokat hoznak ki belőle a végén, hiszen máshogy nem nagyon érnek el vele sokat.
yakkodori · 7 év
Nem tudom de a favbackup jó mentésre.
Driver · 7 év

Idézet

valaki nem tudja hogy az opera next 15 nél hogyan lehet könyvjelzőket importálini pl:Internet Explorer vagy Firefoxból vagy chrome ból az operába

Szerintem még sehogy, az opera menüjében a További eszközöknél lehetne, de mindig inaktív.
Steebee · 7 év
Egész kellemes, de sok midnen hiányzik még, ami miatt kényelmes is használni. Például nem tudom fix méretűre állítani a gyorshívó gombokat, saját hátteret nem rakhatok be, nem lehet rögzíteni a füleket. Amint látom Win 8-on más a kinézet mint 7-en, itt metrosabb a dolog. Smile

i.imgur.com/GSkTUJS.jpg

De egyébként szép áttűnések is vannak benne, mint mikor változtatom az ablak méretét, olyankor csúsztatja az éppen böngészett tartalmat, meg ilyen kis apróságok.
vermilion · 7 év
Soha nem pártoltam a művészetet és úgy látom ez után se fogom!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (1)100 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 2

bobinio, tiba75
  • 2 Vendég
  • 17 Tagok ma
  • 9 Szülinapos
  • 18,860 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!