Szoftver - Két vírusirtó egy gépen, azaz a két dudás egy csárdában esete

Tegyük fel azt az esetet, hogy mégis amellett döntünk, hogy két (vagy több) gyártó víruskeresőjét tesszük fel a gépünkre. Azt gondolhatnánk, hogy míg az egyik a hatékonysága miatt hamarabb megtalálja a vírust, a másik a kis erőforrás igénye miatt a folyamatos védelem során nem terheli a gépet annyira. Azonban általában ezeknek pont a szöges ellentéte szokott megesni.

Jó néhány éve velem is megesett az, hogy fent volt a NOD32, és úgy gondoltam mi lenne, ha mellé feltelepíteném a Kaspersky-t is. A várt eredmény elmaradt, mindamellett annyira belassult tőle a számítógép, hogy körülbelül 10 perc volt, míg újraindítottam, a Start menü (Windows XP volt még akkor a gépen) is nagyjából egy-két perc alatt jött elő csak.

Egy hozzáértő kollégához rohantam azonnal segítségért, akinek a javaslatára csökkentett módban, nagy nehézségek árán végül is eltávolítottam a Kaspersky-t és szerencsére helyreállt a lassúsági probléma. Azonban sajnos hallottam olyanról is, hogy az illető csak az operációs rendszer újratelepítésével tudta csak helyrehozni a baklövését. Ami nem beszélve az időveszteségről, akár adatvesztéshez is vezethet!

Az oroszok vírusírtó és tűzfal szoftvercsaládjának logója

Azaz ahogy a hír címe is mutatja, a két dudás nem fér meg egy csárdában. A Google-ba bepötyögve a "két víruskereső egy gépen" kifejezést is számos oldalon láthatjuk, hogy mindenki óva int attól, hogy egy vírusírtónál többet tartsunk üzemben. Ha mégis elkövetnénk ezt a "gaztettet", akkor pedig számoljunk a következményekkel.

Nemrég azonban egy újabb esettel szembesültem. Az egyik ismerős azzal a gonddal jött, hogy a gépére rárakott egy második víruskeresőt és azóta nincs internet. A gép más hibát nem mutatott, nem volt lassú, és látszólag minden része működött, csak éppen élő internetkapcsolat esetén egyetlen böngészővel sem lehetett internetezni, mert Nincs kapcsolat és társai hibaüzenet fogadott.

Böngészgettem a beállításokat, de mivel nem saját gép volt, nem akartam nagyon elállítani semmit sem, így úgy döntöttem, hogy az egyik "dudást" kiiktatom a csapatból és eltávolítom. Ezen a gépen az Eset Smart Security és az AVG volt fent egyszerre. Mondanom sem kell, hogy az egyik vírusírtó eltávolítása, és a rendszer újraindítása után megoldódott a gond és újra lehetett internetezni.

Szóval mégegyszer nyomatékosítom, hogy mindenkit óva intek attól, hogy két víruskeresőt használjon. Lecserélni (teljes eltávolítással) le szabad, de kettő semmiképpen sem legyen fent. Remélem tudtam segíteni és érdekes volt ez a kis útmutatás.

A cikket készítette: Mikeee

Kis kiegészítés: Félreértés ne essék nem a NOD32-t és az Eset egyéb termékeit akartam akartam leszólni, csak azt javasoltam, hogy két víruskeresőt ne rakjon fel senki!
Hozzászólások megtekintése (eddig 34 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mesant · 8 év
Hát igen, kétségkívül nehéz eset. Az Eset Nodja szerintem a feleslegesen favorizált antivirus, már rengeteg problémát okozott, annak idején nálam is. Eddig a legkevesebb problémám a kis Panda felhős változatával volt. Az is nagyon kéne szúrja a szemét a felhasználónak, hogy miért ad ki egy antivirus progi készítője eltávolító alkalmazást, mert különben alig lehet legyalulni a cuccot a gépról. Ezért kell nagyon körülnézni a neten és a szakemberek, felhasználók véleményét figyelembe venni, mielőtt valaki feltelepítene egy rigolyás, alkalmatlan és eltávolíthatatlan alkalmazást.
Mikeee · 8 év
Én évek óta Kaspersky-t használok, egy kis kihagyás volt win 8 alatt, ott csak a beépített defendert hagytam fent.
classy57 · 8 év
Régebben , még a 7-es idejében , amikor az MSE új volt , mellé telepitettem az akkoriban ugyancsak ujdonság Panda Cloud-ot . Ezek érdekes modon nem akadtak össze.Sőt egy esetben, tán Mesant még emlékszik is rá , elképesztő vircsaftott csaptak egy virusos pendrie betőltése közben . Végül semmi nem jutott be a gépbe de a pendrivet teljessen használhatatlanra törőlték.Na akkor teljesen átvették az uralmat a gép fölött , amig ügyködtek addig semmit nem lehetett csinálni. Meguntam, leállitottam, az MSE-t leszedtem és azota is a Panda Cloud-ot használom.
Szal , nem jó 2 virusirtó a gépen.... Smile
TheKornel · 8 év
Hát igen... A Nod32-ről én is azt hallottam, hogy alig tudták eltávolítani Grin . De nekem az van. Kíváncsi leszek, hogyan fogom tudni eltávolítani. Grin (Nem is Nod32-őm van, hanem a Smart Security változata.)
NautilusHUN · 8 év
Én most tesztelem az Advanced System Care 6 Ultimate-t. De a win8 műveleti központ szerint nincsen felrakva a kémprogram elhárító de érzékeli hogy az ASC 6 Ultimate be van kapcsolva és védi a rendszert. Szerintetek ilyenkor mit kell tennem, rakjam fel az IObit Malware Fighter-t?
TheKornel · 8 év
Ne érdekeljen szerintem, ugyis Winfos műveletközpont Grin Kapcsold ki a figyelmeztetést és ok! Smile
trgzdsgjtzjg · 8 év

Idézet

Hát igen... A Nod32-ről én is azt hallottam, hogy alig tudták eltávolítani Grin . De nekem az van. Kíváncsi leszek, hogyan fogom tudni eltávolítani.

http://kb.eset.com/esetkb/index?page=...cale=en_US

Évek óta a Smart Security-t használom és soha semmi problémám nem volt vele.
Vorosszemu · 8 év
Én Comodo Internet Securityt használok már évek óta (mostanában tettem fel a 6-os verziót) és meg vagyok vele elégedve.
Időnként átfuttatok egy-egy ingyen letölthető scannert is a rendszeren, na meg az új bizonytalan progikat is használat előtt leellenőrzöm pár ilyenen és ha nem nagy a fájl, akkor a Virustotalon is. Smile
Mikeee · 8 év
Félreértés ne essék nem a nodot akartam leszólni, csak azt javasoltam, hogy két víruskeresőt ne rakjon fel senki.
keftui · 8 év

Idézet

Eddig a legkevesebb problémám a kis Panda felhős változatával volt.

Egyetértünk, illetve a másik (asztali) gépen az eredeti Windows Defender van és gond nélkül teszi a dolgát. Havonta lefuttatok egy online safety scannert, ellenőrzendő, jól "dolgozik-e" a kicsike, de ezidáig nem volt vele gond.
Egy időben azt gondoltam, hogy olyan júzer, aki két antivírus programot is telepít és használ, csak az Urban Legend kategóriájába tartozik, de rá kellett jönnöm, létezik ez a fazon? [[f9shock]]
Mesant · 8 év
Mikeee felesleges az aggodalom, én amúgy sem sokra becsülöm a Nodot, kíváncsiságból feltettem egyszer vagy 8 éve talán. De csak azért, hogy megértsem miért preferálják annyira azt a szerintem gyatra antivirus progit? Nem jöttem rá. Viszont gondot azt okozott bőven, volt benyelés, le kellett az egész vinyót formázni.... Mindig azt mondom, én azért nem használom, mert már volt egy Esetem Grin
trgzdsgjtzjg · 8 év
Mesant, tedd fel a mostanit, ne a 8 éves verziót blamáld.
classy57 · 8 év
"én azért nem használom, mert már volt egy Eset"-em
.....Óriási....Májkiiiii !!!....ekkora felfordulást akarattal sem tudtál volna okozni.....
Itten mindenki ....sztem ....félreértette az irásodat....
Az nem olyan nagy baj ha megbeszéljük hogy melyik is a legjobb virusrtó.....de a cikk nem erről szólt...
Az urak és hölgyek....az általuk éppen proponált szerkezetekről meséltek....pedig a felvetés nem is ez volt....
Ki érti ezt ??? Facepalm
classy57 · 8 év
....kéne egy "komoly" xcikket irni a virusirtokról.....
igy meg lehetne előzni ez ilyesfajta szimpátia tüntetéseket....
Alapvetés: A virusirtó , mint olyan ,minden másk virusirtót betolakodónak minősit.....
Mesant · 8 év
Ez nem szimpátia tüntetés volt Smile
De úgy gondolom - a témához tartozóan - hogy az ideges, feleslegesen aggódó és a tiszta állományokra hisztisen rikoltozó antivirus progikkal mindenkinek tele van a pucája. Arról nem is beszélve, hogy miért kell ezeknek összeütközniük és "Jön a farkas"-t egymásra kiabálniuk. Az itt a kérdés, meg még egy rakás másik kérdés is felmerül, miért fogyaszt annyit miért eszi a memóriát, miért akarja uralni a gépet, miért lassít annyira satöbbi, satöbbi..
Mikeee · 8 év
classy: megírod, kirakjuk Smile
azért írtam a nodot bele a cikkbe mert mindkét esetben amivel találkoztam "ő" volt a második versenyző. az, hogy kicsit a hsz-ek eltértek a témától nem gond, legalább megláttuk ki mit használ, az alapcélja a cikknek az volt, hogy ne rakj fel kettőt egyszerre.
Mesant · 8 év
Mikeee Classy engem bazgat fél éve, hogy írjam meg! Grin
classy57 · 8 év
Mesant el is kezdte "odaát" nálunk megirni...
az első rész : Ismerjük e a kártevőket?
yakkodori · 8 év
Az AVG és a Comodo elég jó választás. Az AVG jobban testre szabható de kevesebb funkciója van, illetve Windows 8 alatt okozhat gondokat.
TheKornel · 8 év
Én már gondolkodtam az AVG Internet Security 2013-ról, de az ESET Smart Security-t már másfél éve használom kb. egyetlen törlés nélkül. Grin És nagyon megszerettem.És ha elértelmeztem a hozzászólását, akkor bocsi! Smile

Idézet

http://kb.eset.co...cale=en_US

Évek óta a Smart Security-t használom és soha semmi problémám nem volt vele. - See more at: http://oprend.hu/news.php?readmore=1121&c_start=0#c4847


Tudtam, de köszi! Smile Grin
Mesant · 8 év
Reklám helyett: elkészült a cikk második része http://www.windowsmix.com/news/ismerjuk_e_a_kartevoket_ii/2013-07-22-535
Magyar88 · 8 év
AVG Internet Security 2013? Az isten mentsen meg tőle nálam 2x bolondult meg tőle a rendszer olyan szinten hogy a netre sem tudtam felmenni letörölni sem tudtam és a rendszer is hibásan működött aztán csak a rendszer reinstall segített szóval köszönöm de avg SOHA TÖBBÉ! Nod32 tűzfalas verzióba olyan mint egy papír hajócska támadásnál elsüllyed viszont a sima Nod32 nagyszerű. Sajnos nálam egyenlőre csak avast internet security 8 ketyeg de tervezem mielőbb lecserélni csak sejtésem nincs róla h mi lenne az ami tényleg jó és ütős tűzfalas víruskergető vagy éppen sima tűzfal. A cikk szuperül sikerült Smile
Mesant · 8 év
kiter ez tévedés!
Juxtapoz · 8 év
én a MICROSOFT Security Essentialst részesítem már előnyben vagy egy éve... előtte kasperskyt használtam.. az is bevált, de valahogy ez még jobban tetszik Smile
Mesant · 8 év
kiter szerinted olyan hülyék a szoftvergyártók, hogy téged nem kérdeztek meg, kell e nekik gyártani Linuxra antivirus/antimalware védelmet? Mert akkor Ők rossz úton járnak....
Mesant · 8 év
Senkit sem akarok megbántani 26 éve dolgozom számítógépen. Csak a képzettségemre és a saját tapasztalataimra hagyatkozom. Lehet,hogy véletlen, de egy neves sztech magazin blogjába cikkeket írok, már ott is felmerült ez a kérdés, és úgy látom nekem adtak igazat. Kiter neked nem muszáj ezt tenned.
Altrix · 8 év
Kiter:
Alapvetően igazad van abban, amit írtál. De az is tény, hogy az évek folyamán a Windows biztonsága jelentősen javult (Vista és azutáni kiadások). Viszont tény, hogy a leggyengébb láncszem mindig a felhasználó, és annak lustasága (mint tudjuk a kényelem sokszor a biztonság rovására megy), ennek megfelelően egy képzetlen felhasználó képes a Linuxot is hazavágni (valamivel mondjuk nehezebben).
Én is használok Windows-t is, talán kicsit paranoiás is vagyok biztonságtechnikai kérdésekben, éppen ezért én sem sűrűn szoktam Windowst újratelepíteni, több éves Windows telepítéseim vannak, amelyek teljesen jól működnek. Smile
Mesant · 8 év
kiter az egyik partíción win 8, másikon 8.1. Mindegyik a defenderrel (egybeépített MSE-vel) van védve, általában napi 12 órát megy a gép, net, cikkírás, emilek, letöltés, progiteszt uninstall és semmi gondom. A Nyolcas decemberi telepítés.
Deadman · 8 év
Sziasztok!
elsőnek öröm olvasni azt hogy már megint a Linux az egy az egyetlen a galxisban ami az überfrankó és mondja ezt olyan fórumtárs aki azt nem állotta állítani hogy pl a windows biztonsága a gyeneg..Erre mondják azt hogy mielőtt megszólal talán utána is olvashatott volna a dolognak
Ugyanis ez már tény hogy a windowst használó gépek NEM AZÉRT lesdznek vírusosak mert maga az oprendszer a hibás hanem külső progik pl Adobe reader , java Chrome Firefox és egylb progik sebezhetőségeinek BE NEM FOLTOZÁSA miatt fertőződik a rendszer..Szóval azért kár keverni a hamut a kamuval...
Ez a két vírga egy gépre sem áll meg ugyanis egy példa Malwarebytes + Avast kényelmesen megfér egymás mellett . A Baidu meg gyakorlatilag MINDEN vírusírtó mellé felrakható lassulás nélkül de ha a Win7 win8 defender progiját nézem akkor az is SÍMÁN elmegy a másik vírusírtó mellett
A Cíkkírónak meg ajánlom a PH nagy vírusírtó topicját meg itt mindenkinek nagyon sok okos dolgot írnak ott és a linuxos forumtárs is talán rájőn arra hogy eddig csak a vakszerencsének köszönheti azt hogy linux alatt nem kapott vírust...

További szép napot mindenkinek
yakkodori · 8 év
Az mellékes, hogy a Linux mivel nyílt forráskódú ezért bárki bármikor feltörheti a rendszered..csak belép a terminálról te meg lesel, hogy mivan. Na olyankor is hasztalan a vírusvédelem? Ez legalább akkora ostobaság, minthogy a Linux alatt nem kell töredezettség mentesíteni..
Deadman · 8 év
kiter
Felhasználófüggö dolog ha TUDATOS felhasználó vagy akkor akár egy egész évig is lehetsz tüzfal és vírga nélkül elég ha router mögött netezel és használsz mondjuk egy Parental controlt...De ha pornozól ezerrel és minden szart megnyitsz meg crackelt progikat használsz nyilvánvaló hogy az MS megfekszik...DE EZ me, LInux vs MS vita mert tisztelet a kivételenek a Linux használok elég arrogáns önfejű emberek akiket nem nagyon lehet meggyözni másról ha az egyetlen a szent az igaz Linuxról van szó...
De itt a két virga egy gépen való használatról van szó jelenleg..Meg arról hogy igen balga aki feltétel nélkül hisz a Linux sérthetetllenségében és mindenhatóságában ugyanis ha ismered az androidot akkor Te is tudhatod hogy az is Linux és jelenleg igen intenzíven írnak rá vírusokat és elég soka fertőzőtt gépek száma az android rendszeren..Hidd el ha majd megéri a desktop Linuxra írni akkor hamar megfektetik a szent szuper érinthetetlen rendszert is csak hogy most arra nincs szükség
Mikeee · 8 év

Idézet

A Cíkkírónak meg ajánlom a PH nagy vírusírtó topicját...


ok, én saját tapasztalatokon alapulva írtam a cikket, eddig úgy néz ki, hogy a nod és más progi nem szeretik egymást egyszerre. előfordulhat, hogy vannak olyan vírusirtók amiket fel lehet rakni egymás mellé, kivétel erősíti a szabályt ahogy szokták mondani.
főként a kezdőbbeket akartam eltántorítani a két víruskereső egy gépen dologtól, mivel így sok bosszúságtól megóvhatják magukat. a haladó userek meg úgyis kísérletezni fognak, de mivel ők haladók, talán helyre tudják hozni a gépet ha valami gebasz van.
B07 · 8 év
Hát részemről annyit mondok. Linuxut is láttam megdögleni 2 nap alatt. Az anyósom munka gépén 3-4 éve van XP úratelepítés nélkül vírusirtó csak pár hónapja!!! Úgyhogy az én meglátásom és 10 akarhány éves tapasztalatom szerint, a gondok legalább 90% a warez.
Thawne27 · 8 év
én inkább a NODOT használnám mint az AVG t vagy a MSE-t

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)14.3 %
Nagyon jó (5)71.4 %
Jó (1)14.3 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

bandi1969
  • 9 Vendég
  • 116 Tagok ma
  • 4 Szülinapos
  • 19,988 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!