Firefox - Kinyírja az Adobe Flash Playert a Firefox 27-ben a Mozilla

Szerző: Kori
Az Adobe Flash Player igencsak nagy biztonsági kockázatot jelent, különösen azért, mert a világ számítógépeinek túlnyomó részén megtalálható, így a támadók előszeretettel keresgélik az beépülő modulban található, még lezáratlan kiskapukat.


A Mozilla jobbnak látta, ha felhasználói megszabadulnak az Adobe szoftverétől, s alternatívaként számukra a cég integrálja böngészőjébe a nyílt forráskódú, HTML5-re épülő, "Shumway" névre keresztelt Flash Playerét. A felhasználóknak a Firefox 27-es változatától kezdve már nem kell telepíteniük gépükre az Adobe Flash Player pluginját ahhoz, hogy a böngészőben tökéletesen jelenjenek meg a Flash videók, tartalmak.

A biztonsági réseket leszámítva a Firefox felhasználóknak egyéb más problémáik is akadtak a közelmúltban az Adobe termékével, mely elsősorban azért fordulhatott elő, mert a Mozilla böngészője nem beépítve tartalmazta a plugint. Így már talán érthető, hogy a Microsoft miért is integrálta a Windows 8-ba a Flash Playert.

A felhasználók így kevesebb problémával találkozhatnak, arról nem beszélve, hogy a Flash Playerhez érkező frissítéseket a Microsoft szakemberei is letesztelik, mielőtt az a Windows Update-en elérhetővé válna. Ezt azonban nem teheti meg a Mozilla, mivel a Firefox teljesen nyílt, s emiatt csakis ilyen megoldások építhetőek be a böngészőbe. A "Shumway" nevezetű Flash lejátszó, azonban minden gond nélkül használható.

A Firefox 27-es Nightly kiadásában már megtalálható a beépített Flash Player, azonban ez alapértelmezésként még kikapcsolt módban van, de ha tesztelni kívánjuk az újdonságot, akkor könnyedén engedélyezhetjük. Nem kell mást tennünk, mint a böngésző címsorába bepötyögni az "about:config"-ot, majd megkeresni a "shumway.disabled" konfigurációs beállítást, s végül ezt "true" beállításra kapcsolnunk.

Persze ne várjuk, hogy egyből működni fog, mivel maga a böngésző is alfa állapotban van még, ily módon pedig csak tesztelésre használható. A Shumway Flash Player azonban letölthető a Firefox (24) jelenlegi változatára is, melyet egyszerűen csak telepítenünk kell böngészőnkre.

(Megjegyzés: A Firefox Nightly változatát feltelepíthetjük ugyanazon gépre is, melyen a stabil Firefox 24 változatunk található, hiszen az külön mappába települ, így egymás után mindkét változat futtathat, csak a kiegészítők kerülnek ellenőrzésre.)

A Firefox 27 Nightly változata innen letölthető :


A Shumway Flash Player kiegészítője pedig innen:


A cikket készítette: Kori
Hozzászólások megtekintése (eddig 18 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Magyar88 · 8 év
Kipróbáltam Firefox 25 alatt ezt a csoda Shumway Flash Player-t eredmény nagyfokú böngésző lassulás legalábbis nálam szóval megy vissza az adobe flash player. Arról nem is beszélve hogy sok oldal még az eredeti flash playert követeli mással nem is töltődik be rendesen! Am a cikk szokás szerint remek szóval gratula Kori! Smile
vermilion · 8 év
Na végre!Én személy szerint örülök neki az adobe mindig hatalmas biztonsági kockázatot rejtett magában.
Kori · 8 év
Még nem tökéletes, hiszen csak a 27-es változatban fog debütálni, mely jövőre érkezik. Idővel azonban működhet a dolog szerintem. Smile

Mivel PDF-olvasó is van már a Firefox-ban, így az Adobe Reader sem szükséges, szóval a két sebezhető szoftver kigyilkolva...

Shumway MP3 Player:

Idézet

Am a cikk szokás szerint remek szóval gratula Kori!

Köszi! Smile
classy57 · 8 év
Én amennyire lehetséges régóta kerülöm az Adobe termékeit , pdf olvasonak is Sumatra-t használok,,,,ja , és a másik fő veszélyforrás a Java is gyakorlatilag nélkülözhető manapság Smile
Thawne27 · 8 év
Na legalább A Firefox-ba sem fog kelleni az Adobe Flash, mint a chrome ba sem kell, meg az Internet Explorer 10 ben a 8-as alatt.
Pali · 8 év
Kipróbáltam, sajnos jobban akadozik ez a plugin mint az Adobe Flash... Szóval egyelőre még maradok a gagyi Adobe Flash-nél, hátha lesz ez még jobb is. Ettől függetlenül szép cikk!
tomburger · 8 év
Szerintem jó ötlet a Firefox részéről és a cikk is rendkívül érdekes. Szép munka! Wink
TheKornel · 8 év
Remélem jó lesz ez a beépített Flash Player... A mostani Flash Player-rel csomó probléma van...
Legfeljebb nem kell frissítgetnünk a Flash Playert... Mert nekem pl. csomószor nem is akar települni a frissítés... Sok újdonság lesz szerintem a 27-es verzióban!
Thawne27 · 8 év
Hát érdekes nekem is bajom van az Adobe Flsh Player-rel nekem is csak az a baj hogy a videok akadoznak!! de a Chrome ban nem
tomburger · 8 év

Idézet

a videók akadoznak!! de a Chrome-ban nem

Nekem még régi gépem volt, pont hogy a Chrome volt a legrosszabb, az IE sokkal gyorsabb volt és nem szaggatott, a Firefox meg weblapok betöltése közben akadozott, habár a bővitmények is nagy szerepet játszottak ebben.
Niagara · 8 év
Most járunk a Firefox stabil, 24-es verziójánál. Mire elérünk a 27-esig, remélhetőleg kinövi a Shumway a gyermekbetegségeit. Azt mondjuk nem kétlem hogy rengeteget kell még csiszolni a működésén hogy méltó ellenfele legyen az Adobe Flash Player-ének, mindenesetre igazán örömteli hír ez. A hackertámadások kevesebb mint 5%-a köthető magához a Windows operációs rendszerhez, inkább mindenki a legsebezhetőbb szoftverek gyengeségeit próbálja kihasználni. Sajnos a Java és az Adobe Reader-e és Flash Player-e kiváló táptalaj mindehhez. Classy57 is említette a Sumatra PDF Reader-t. Egyik hatalmas előnye hogy csupán 10 MB alatti helyet foglal, szemben az Adobe Reader 100+ MB-os méretével szemben. Amire nekem kell (.pdf-eket olvasni, keresni bennük) tökéletes. Már a youtube is használja a html5-ben rejlő lehetőségeket (http://www.youtube.com/html5), így flash player plugin nélkül is lejátszhatók a videók.
Határozottan jó döntés ez a Mozillától, elvégre ki ne szeretne teljes értékű böngészőt használni?
Juxtapoz · 8 év
én is a sumatrat használom!

csak már tartanánk ott, hogy az adobe flasht ne is lássuk a gépen Grin
roland36 · 8 év
silverlight-tal szerintetek mi lesz?
TheKornel · 8 év
A Silverlight még nem olyan kritikus, mint a Java, Flash Player vagy az Adobe Reader. A Silverlight-et nem kell annyiszor frissíteni...

Felraktam a Nightly-t a Firefox 24-hez, az a jó, hogy nem kell a Nightly-ben újra-bepötyögni a username-t és a jelszót. Grin Egy hátrány: hogy mindig frissítí, hogy "Add-ons scan".

Különben letölthető Mozilla FTP oldaláról a Nightly magyar változata! Eredeti, Mozilla-tól származó magyar nyelv! Smile Innen lehet letölteni!
yakkodori · 8 év
Minél hamarabb jöhetne, mert ez a Flash Player kombinálva az új Firefox verziókkal halálosan eszi a memóriát..viszont ha vissza rakom a Firefox 19-t akkor nem annyira veszélyes a helyzet.
Bár amióta a SpeedyFox Portable programmal optimalizáltam a Firefoxom azóta nem volt ilyen gondom szerencsére.
roland36 · 8 év
Nekem a Silverlight fagyaszja be jobban mint a flash azzal is kitalálhatnának valamit
yakkodori · 8 év
A Silverlight legfeljebb a gportal halódó oldalán lelhető fel..nem több mint egy flash képnézegető.
roland36 · 8 év
mondjuk a cromba is beleépítették lehet ide se ártana vagy valami hasonlót kitalálni mint a flash helyet

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (6)85.7 %
Nagyon jó (1)14.3 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 5 Vendég
  • 5 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 20,610 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!