Ubuntu - Megjelent az Ubuntu 13.10, készülőben az Ubuntu Touch

Az Ubuntu 13.10-es "pimasz szalamandra" bár új kiadás, túl sok jelentős újítást mégsem hoz, a 13.04-es kiadáshoz képest. Ennek hátterében minden bizonnyal az Ubuntu telefonokra és táblagépekre való fejlesztése állhat.

Ubuntu 13.10 Dash

Az egyetlen igazán szembeötlő újdonság a Dash új kereső funkciója a "Smart Scopes". A Dash már eddig is keresett az Amazon-on fellelhető tartalmakban, azonban a Smart Scopes segítségével további webhelyeken is lehetségessé válik a keresés, mint a Wikipédia, eBay, Reddit vagy például az Ubuntu One Music. De erről korábban már részletesebben beszámoltunk. Persze amennyiben nem kedveljük ezt az új funkciót, természetesen akár kis is kapcsolhatjuk, sőt teljesen el is távolíthatóak.


Minimális változáson esett még át a fájlkezelő megjelenése is. De persze új alapértelmezett háttereket is kapunk melyek némelyike össze függ a rendszer kódnevével, összesen 19-et kapunk. A beépített alkalmazások és csomagok is frissültek szokás szerint, így a legfrissebb LibreOffice, Rhythmbox, Thunderbird és Firefox is megtalálható a rendszerben (bár utóbbi lecserélésén gondolkodtak Chromium-ra, de végül mégsem került rá sor).

Ilyen lehet egy pimasz szalamandra...

Ami viszont nem került be alapértelmezetten az a Mir/XMir, mely a nyílt forráskódú illesztőprogramokat szolgáltatott volna a (leginkább Intel) videokártyák számára, azonban az nem bizonyult elég megbízhatónak, így maradt az Xorg. A 13.10 természeten ingyenesen letölthető és telepíthető tiszta telepítéssel a hozzáértők számára. Azok, akik pedig a 13.04-est használják, már valószínűleg kaptak értesítést az új rendszerre való frissítés lehetőségéről.

Ubuntu 13.10 letöltése

Letöltés


Ubuntu Touch

Az Ubuntu 13.10-el együtt megjelent az első stabil mobilok számára fejlesztett változat, amit korábban, mint Ubuntu Phone OS ismerhettünk meg. E helyett inkább az Ubuntu Touch elnevezéssel szimpatizálnak a fejlesztők, hiszen táblagépre is telepíthető lesz majd.


Bár stabil megnevezésű rendszerről van szó, ez koránt sem jelenti azt, hogy kész lenne. Jelenleg még csak eléggé alapvető alkalmazásokkal rendelkezik és nem is igen bővíthető azok száma áruház hiányában. De a rendszer maga jól funkciónál, a sarkokból elérhetjük például az alkalmazás indítót, a kezdőképernyőt és válhatunk az alkalmazások között anélkül, hogy fizikális gombokra lenne szükség.

Korábbi videó egy fejlesztőtől

De sajnos egyelőre még nem telepítheti bárki a rendszert, ugyanis az csak a partnerek illetve fejlesztők számára érhető el, egyébként leginkább a Nexus telefonokon és táblagépeken, illetve pár további eszközön is működik. A kész rendszer, ahogy az Ubuntus eszközök is, valamikor már 2014 első felében piacra kerülhetnek.

Forrás: Ubuntu |Lifehacker
Csevegés (eddig 16 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
vermilion · 6 év
Helló!Jó pár éve használok linuxot föleg ubuntut remek alternativa a windowsot nem akaróknak,a 13.10-es kifejezeten jó lett!
Kori · 6 év
A 13.04-es változatot is kipróbáltam, nem volt rossz, de azt még nem tudom, hogy ezt feltegyem-e, ha nem hoz jelentősebb újítást. Majd meglátom. Smile
vermilion · 6 év
Kori:Annyival jobb hogy joval gyorsabb mint a 13.04 és a dash is sokkal okosabb lett!
tomburger · 6 év
Kár, hogy Linux-ra nem készítenek annyi szoftvert, mert különben már régen váltottam volna. Nekem a dizájnja tettszik annyira, mint a Windows 8-é és meglehetősen jól néz ki. Mindig is tetszett a Linux személyre szabhatósága. Összességében szívesen használnám, habár eddig nem igazán volt szerencsém Linuxhoz, így csak a látottak alapján tudok nyilatkozni.
vermilion · 6 év
tomburgerTongueróbáld ki nyugodtan az ubuntu kifejezeten jó választás kezdöknek .Milyen szoftvert hiányolsz ami neked hiányzik?
Driver · 6 év
Szerintem is érezhetően gyorsabb 13.10-es mint az előző verzió.

Szoftverekből se nagyon van már hiány, szinte mindenre van alternatíva. Egyedül a fránya illesztőprogramokkal kéne kezdeni valamit. Illetve nálam a játékok hiányával. De majd a Steam OS talán elhozza a változás szelét. Smile
vermilion · 6 év
Én már a 14.04-et várom ami lts és ha minden igaz abban debütál az xmir,kiváncsian várom a folytatást.
ryo21x · 6 év
Nekem az az egy bajom az ubuntuval, hogy televan rakva mindenféle feleslegességgel. Olyasmik mint az ubuntu one, vagy hogy nemlehet egy programot sem megkeresni, mert rögtön valami zenéket talál helyette, vagy a menüsor elhelyezése. Én 10.10-ig használtam ubuntut, azóta próbáltam már többször is de egyszerűen fél óránál tovább nembírtam. Inkább használok valami alternatívát pl Lubuntut. És egyébként nemcsak én vagyok így, hanem rengeteg más Linux felhasználó is. Lásd distrowatch.com.
vermilion · 6 év
ryo21xTongueont ez a jó a linuxban aszt használod amelyiket akarod!
Kori · 6 év
Hozzám mindig az Ubuntu állt közelebb, azzal valahogy mindig kitudtam békülni, így Windows mellett, általában ezeket a verziókat szoktam kipróbálni. Smile
totya79 · 6 év
Asszem fölpattintom 8.1 mellé,meglássuk mit tud!Legutóbb nvidiával volt bajom,iszonyat tekerte a ventilátorát a vga-nak,valszeg driver gond volt.
vermilion · 6 év
totya79 :

Idézet

Legutóbb nvidiával volt bajom
Most is azzal lesz!
totya79 · 6 év
Nincs rendes driver?
Pali · 6 év
3 napja próbáltam ki ezt az új Ubuntu 13.10-et, úgy szaggatott maga a rendszer, hogy szinte lehetetlen volt bármit is tenni rajta (nyilván 64 megás nvidia miatt Sad ). Kíváncsiságból kipróbáltam a kedvencemet a Kubuntu 13.10-et, az megy, csak ahogy néztem még mindig tele van bughalmazokkal, legalább is a legtöbb alap csomag szokás szerint összeomlott. Xubuntu 13.10-et is néztem, azt még meggondolom, és végül a Lubuntu 13.10-et is, kis gépemen fapados kinézetétől leszámítva elég jól ment még a Flash Player is tűrhetőbb, mint az XP-n. Ilyen gyatra PC-mre nem is árt, ha XP-m mellé teszek egy Linuxot, de a legvalószínűbb, inkább én is kivárom a 14.04 LTS verziót, LTS valahogy mindig bejött nekem.
Kanosmorgen · 6 év
Linux Mintel ezek szerint jól jártam.. És most novemberben jön az uj verzsön.
vermilion · 6 év
Kanosmorgen:Én is használtam mintet a 15-ös nem éppen volt egy jó sikerült verzió talán a 16-os az lesz,legalábbis remélem mert szeretem!Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!