Linux - Megjelent és letölthető a Linux 3.12-es kernele

Linus Torvalds a Linux atyja úgy döntött, hogy egy újabb RC verzió helyett inkább véglegesíti a rendszer kódját, mely így az a 3.12-es verzióba lépett. Az új kód számos apróbb újítást hoz, de igazán jelentőset nem.

Linux

Az új kernelnek köszönhetően bizonyos esetekben igen jelentős javulások jelentkezhetnek az AMD Radeon videokártyák OpenGL-es teljesítményében. Szintén a Radeon kártyák nyitott illesztőprogramja jobb dinamikus energiagazdálkodással rendelkezik, viszont ez a funkció alapból nincs bekapcsolva, ahogy a HDMI audio sem, ezeket majd csak a 3.13-ban szeretnék alapértelezésben is bekapcsolni.

Az Nvidia Optimus kártyák energiagazdásában is jelentős javulások érhetőek el azáltal, hogy a rendszer képes ki/bekapcsolni a másodlagos GPU-t. De van egy teljesen új Qualcomm Snapdragon/Adreno illesztőprogram is a kernelben. Illetve a jövőre érkező AMD Berlin nevű APU-k is kaptak támogatást.

A fájlrendszerben is szokás szerint találhatóak újítások, az EXT4-es fájlrendszer támogatja a nagyobb terjedelmű gyorsítótárazást, aminek köszönhetően csökken a memóriahasználat a nagyobb olvasást igénylő feladatok alatt, illetve szintén energia hatékonyabb. Egyéb apróbb fejlesztéseket kapott még a F2FS, XFS és Btrfs fájlrendszer is. Mindezek mellet néhány meglévő illesztő program természetesen frissült, illetve régebbiek kerültek eltávolításra a kernelből.

Linus Torvalds egyéb iránt tett némi említést a Linux 4.0-ás kerneléről, mely valószínűleg a fő verziócsere ellenére nem fog jelentős újításokat hozni. Elsősorban az alverziószámokat szeretné csökkenteni, így a 3.19 után érkezne a 4.0, így nem ismétlődik meg ami a 2-es verziónál is volt. Erre valamivel több mint egy év múlva kerülhet sor.

A kernel természetesen ingyenesen letölthető a fejlesztők részére, a különféle Linux disztribúciót használók pedig valószínűleg hamarosan meg is kapják azt frissítésként, persze akár manuálisan is telepíthető a terminálon keresztül.

Linux 3.12-es kernel letöltése:
Letöltés

Forrás: LWN.net |Phoronix
Csevegés (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
TheKornel · 6 év
Aztán ebből lesznek a bugok, hogy az nem jó, meg az nem jó, mert nem tudtak ki adni egy RC verziót!
Kori · 6 év
A Qualcomm Snapdragon nagyon terjeszkedik. Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!