Számítógép - Vírusok és az ellenük való védekezés

Szerző: Thawne27
Számítógépes vírusok olyan programok amelyek rendszerint kártékony változásokat hajtanak végre az eredeti programon. Ha a vírusok észrevétlenül elszaporodnak, akkor súlyos hibákat okozhatnak és többnyire a számítógép használója tudta nélkül elindulnak és reprodukálják önmagukat.


Ha a fertőzött programokat újra elindítjuk a vírus tovább terjed. A vírus terjedésének nagyon kedvez a gyakori lemezforgalom, különösen a "program-csere", ha egy vírus elindult szinte bármit csinálhat a gépen. Sok vírus képes az operációs rendszerbe beépülni.

A vírusoknak 3 féle tulajdonságuk van: terjedés, rejtőzködés, károkozás, - jellemző, hogy rövidek, így nem feltűnőek, nem önmagukban, hanem fájlokon vagy lemezeken érkeznek. A mindennapos adatmozgatás során gyakran csak lappangási idő után okoznak kárt, a lejárat kötődhet: szaporodásszámhoz, vagy valamilyen nevezetes dátumhoz, pl.: "péntek 13 vírus".

Vírus fajták:
I. Boot vírusok
II. Fájlokat fertőző vírusok
III. Felülíró vírusok
IV. Lopakodó vírusok
V. Makróvírusok

Egyéb fajták:
I. Férgek
II. Trójai falovak

Boot (bút) vírusok: Ez a vírusfajta az operációs rendszer betöltési folyamata közben aktivizálódik. A Rendszer indító szektorát fertőzi meg. Legtöbbször a lemez meghajtóban felejtett PC-Lemez-ről indul a gép. Pl.:"Pakisztáni vírus".

Fájlokat fertőző vírusok: A vírusprogram valamilyen fájl futtatásakor indul el. Jellemző rájuk, hogy a hordozó programot is betölti, hogy ezzel leplezze jelenlétét. Ilyenkor a vírus a saját kódjával egészíti ki a hordozó programot.

Felülíró vírusok: Erre az jellemző, hogy a fájl első byte-jait írja felül. Pl.: "405 Vírus".

Lopakodó vírusok: Mi után a vírus jócskán elterjed elhagyja a kiindulási programot azért, hogy csökkentse a lebukás valószínűségét. Mozgásuk során gyakran mutánsokat hoznak létre.

Makróvírusok: Számos gyakran használt alkalmazás tartalmaz makrókat. Pl.:" Microsoft Office Word" Stb. Ezek a vírusok a DOT fájlokat keresik.

Egyéb fajták:
a. Férgek: Ezek a programok csak szaporodnak, ezzel Drasztikusan csökkentik a háttértárak szabad területet és eközben súlyos rendszerhibákat okoznak. PL: "Christmas" nevű program.

b. Trójai falovak: A vírusokkal ellenében nem reprodukálják önmagukat. Általában valamely egyéb program telepítésekor kerül a rendszerbe PL: Amikor a "ScanDisk" program futtatásakor nem a lemez ellenőrzése, javítása ha nem a lemez formázása történik meg. Pl.: "AIDS" (90 bekapcsolás után aktiválódik).

Védekezés a vírusok ellen: Állandóan működő vírusirtó program használata ajánlatos.


Vírus fertőzés jelei:
1. A gép lassabban működik a szokásosnál
2. A használt program valamilyen funkciót nem hajt végre
3. A program a szokottnál többet használja a merevlemezt (Winchester)
4. A lemezen sok logika hiba jelenik meg
5. A program mérete jelentősen megnő
6. Furcsa dolgok jelenek meg a monitoron

Ilyenkor általában már nagy baj van, adatvesztéssel kell számolni.
Teendők vírusfertőzés esetén: Egy írásvédett indítólemez amelyen vírus felismerő (friss adatállománnyal) használata. A rendszerlemezen legyen rajta a legújabb vírusirtó, felismerő program.

A cikket írta: Lalika és sanyi228
Hozzászólások megtekintése (eddig 12 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Phoenix · 8 év
Viszont ha a hardverban található a vírus, arra csak az a megoldás, ha kicseréled a vírusos hardverelemet. Az ellen nem véd semmi jelenleg.
Thawne27 · 8 év
Ezzel tisztában vagyok a Hardvert támad egy vírus akkor ott már csak a Hardver csere segíthetett, de azért jó ha van kint egy erős vírusírtó a gépeken.
vgyula12 · 8 év
Remek cikk lett,gratula hozzá mindkettőtöknek!Wink
tomburger · 8 év
Egyszer volt, hogy lefuttattam a Vista vmilyen merevlemez ellenőrző programját (tudjátok, ami néha újraindulás után is bejön ha nem megfelelően állt le a rendszer) és egyszerűen megsemmisítette magát a Vista, nem indult utána többé. Na az csúcs volt!
Nem tom hogy mi okozhatta, lehet, hogy vírus?, sőt valószínű.
Thawne27 · 8 év
@vgyula12:-

Köszi de azért a haveromat is megérdemli a gratuláció mivel közösen írtam meg sanyi228-al

@tomburger:-

Idézet

és egyszerűen megsemmisítette magát a Vista, nem indult utána többé. Na az csúcs volt!
Nem tom hogy mi okozhatta, lehet, hogy vírus?, sőt valószínű.


Szerintem Boot vírus vagy Trójai falovak okozhatták ebből remélem tanultál hogy ne tégy fel olyan vírusirtót a gépedre ami nem véd totálisan mert a sima antivírus nem véd teljesen de ha nem bír az adott gép mást akkor meg oda kell figyelni mint ahogy láttad amit leírtam hogy mi a vírus fertőzés jelei
Mikeee · 8 év
Hardver vírus? Na olyat se hallottam még...
Thawne27 · 8 év
Igazábol még én sem, de még nem is találkoztam olyan vírussal hála istenek
Driver · 8 év
Hardveres vírus nincs. Nem is igazán lehetséges. Olyan vírus viszont van (vagy volt) ami a hardvert támadta és például az alaplap BIOS-át letörölte. Ami nélkül a gép nyilván használhatatlan.


Szerencsére ma már nem az a célja a vírusoknak, hogy tönkretegyék a gépet, hanem hogy adatokat csaljanak ki belőlünk. Persze utóbbi se sokkal jobb.
classy57 · 8 év
A hardver mint olyan , ez ellen védve van , egész egyszerüen azért mert nincs benne olyan elem amiben "megmaradhat" eltárolódhat bármilyen softver....hoppá dehogynincs , a BIOS ...Driv3r , ezért van igazad , DE miért is ?? csupán azért mert a BIOS lelke egy flash tárolóban van ....ha abba bele tudja magát bármi irni akkor annyi a főhardvernek , az alaplap/cpu/ram triumvirátusnak...ennyit a hardvert "támadó" virusokról...
Ched · 8 év
@ Lalika és sanyi228 Köszi a leírást sokat segítettetek.
Thawne27 · 8 év
Szívesen a héten még tervezek egy Cikket ha Kori és Driv3r nem haragszik meg érte Sad
moysza · 8 év
Sokat segítettetek jó cikk lett gratulálok mindkettőtöknek! Wink

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (5)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 9 Vendég
  • 199 Tagok ma
  • 7 Szülinapos
  • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!