Windows 8.1 - Extrém Windows Update takarítás Windows 8.1-en

Az extra méretű frissítéseket túlzónak érezhetjük, de rendszerünk biztonsága, stabilitása és problémáinak kijavítása érdekében, telepítésük rendkívül fontos. A Windows Update-ről érkező frissítések telepítésével viszont, a rendszermeghajtónkon elérhető szabad terület mérete, igencsak megcsappan.


Szerencsére azonban van megoldás, mivel a Microsoft számtalan újdonságot vezetett be a Windows 8 érkezésével, melyeket a frissítőcsomag érkezésével sikerült továbbfejleszteni. Az általam csak "Extrém Windows Update takarítás"-nak elkeresztelt módszer segítségével, a Windows 8 rendszerünket megszabadíthatjuk a frissítések telepítése után visszamaradt Temp és visszaállítási (Backup) fájloktól, mellyel több száz MB szabad helyhez juthatunk.

Sőt, Windows 8.1-nél egy plusz paraméter megadásával, még ennél is tovább lehet menni, mellyel véglegesen törölhetjük a szükségtelen javítófoltokat is rendszerünkből. A rendszergazdák által jól ismert módszer lényege egy egyszerű parancs, melyet adminisztrátori jogokkal kell a Parancssorba (Használható a Windows ADK - Windows Assessment and Deployment Kit - is erre a célra.) pötyögnünk, majd Enter-t nyomnunk a művelet megkezdéséhez.

Először nézzük, hogy milyen parancsot kell megadnunk, ha még Windows 8-at használunk. Ebben az esetben, a következő parancsot (Fenti kép) kell használnunk: "Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup", melynek megadása után, a tisztítási művelet kb. 1 órán keresztül fog tartani, de eredményként megszabadulunk majd a felesleges Windows Update fájloktól, melyek értékes MB-okat raboltak el tőlünk. (A WinSxS mappát takarítja ki.)


Van azonban ettől gyorsabb megoldás is, melyhez elengedhetetlen a Windows 8.1-re való frissítés, mivel a fenti parancshoz hozzáadva (Fenti kép) a "/ResetBase" paramétert, a tisztítás csak alig 15-20 percig fog tartani. Az eredmény azonban magáért beszél, mivel a 32 bites frissítőcsomagot használva akár 800 MB, míg a 64 bites rendszer esetében, már 1,5 GB szabad hely is visszanyerhető. (Ha az összes frissítés fent van!)

Lehetőségünk van azonban arra is, hogy ellenőrizzük, szükség van-e rendszerünk takarítására. (8.1) Parancssorba a következőt írjuk: "Dism.exe /online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore". (Lenti kép) Az Enter megnyomása után 1-2 perc és megkapjuk a szükséges adatokat. Láthatjuk majd a WinSxS mappa teljes, és komponenseinek egyéni méreteit is.

Számunkra az utolsó takarítás időpontja a fontos, melyet a "Date of Last Cleanup" résznél láthatunk. Rögtön ezután a sor után pedig azt, hogy van-e eltávolítható csomag (Frissítés): "Number of Reclaimable Packages". Ha pedig a "Component Store Cleanup Recommended" résznél "Yes"-t látunk, akkor érdemes a tisztítást elvégeznünk.


Megjegyzendő azonban, hogy csak a Patch Keddek után érdemes elvégezni az ellenőrzést, s amennyiben a rendszer ajánlja nekünk, úgy végrehajtani a tisztítást. (A frissítések telepítése után, érdemes a "C:WindowsSoftwareDistributionDownload" mappa tartalmát is törölni.) Bár ekkor is előfordulhat, hogy nincs mit tisztítani, mivel abban a hónapban nincsenek olyan frissítések, melyeket eltávolíthatnánk a rendszerből. Jó takarítást mindenkinek! Smile

Fontos azonban tudni, hogy a "/ResetBase" paraméter kiadása után már nem távolítható el egyik telepített frissítés sem!
(Akkor futtassuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy nincs olyan frissítés telepítve, mely gondot okozhat.)

A cikket készítette: Kori

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
vermilion 4 év
Na ez egy nagyon hasznos cikk ,azoknak akik a 8 -at vagy a 8.1-et használják ,ide nem is kell többet írni !Smile
Köszi Kori!Thumbs up
BRLCode 4 év
Örülünk örülünk Wink
Kori 4 év
Reméltem, hogy egy ilyen kaliberű cikk ellensúlyozza majd a pár napos kimaradásomat,
bár a megírását már tervezgettem múlt héten is. Smile

Windows 7-en (SP1) a következő parancs használható, ahogy eddig is:
Dism.exe /online /Cleanup-Image /SPSuperseded

Vagy esetleg:

A Februári 8.1-es rendszerektől kezdve már nem lesz szükséges a takarításra, hiszen már a teszt változatok is tiszták a felesleges WU szeméttől... Smile
tothjani 4 év
Kipróbáltam én is egy 8.1-es MSDN telepítésből, az azóta megjelent frissítések vannak felrakva Updaten keresztül.
Úgy tűnik azért a Windows is elég jól végzi a dolgát, mert ugyan mondta hogy kell, de csak 60 mega amit ki tudott törölni. Smile
Magyar88 4 év
Hasznos,értékes cikk! Még több ilyen is bátran jöhet. Smile
tomburger 4 év
De ezt magától is futtatja időnként a rendszer? Ugyanis nekem az írja, hogy az utolsó takarítás január 18-án volt elvégezve, viszont én eddig még sosem futtattam.
Kori 4 év
Ha nincs ütemezve, akkor nem végzi el automatikusan a rendszer.
Ha a legfrissebb 8.1-es teszt változatomat használod, akkor viszont ott tapasztalhatod, hogy januárban kapott egy Extrem Windows Update CleanUp-ot... (Changelog)
DrFantastiK 4 év
Kori : _Bulb

>_De ha a tealtalad keszitett integralt valtozatot hasznaljuk, akkor nincs szukseg ilyen takaritasra ? ? Ugye ? ?Wink
Kori 4 év
8.1-nél nem. Smile

Idézet

A Februári 8.1-es rendszerektől kezdve már nem lesz szükséges a takarításra, hiszen már a teszt változatok is tiszták a felesleges WU szeméttől...
Andras 4 év
ez nagyon jo mer legalabb nem marad anyi szemet file a gepen Smile
jakab 4 év
Nagyon hasznos volt a cikk, köszönöm szépen.
Négy perc alatt végzet és leszedett 4,8 Gb-ot. Wink
pucek01 4 év
szatok mindig nem kaptal választSadSad

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (8)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!