Hardver - Áttörés az SSD-k sebességében és energiafelhasználásában

Igazi áttörésnek számít amit a japán Chuo Egyetem kutatócsapata ért el az SSD-k tárolási technológiái terén. Olyan módszert sikerült kifejleszteniük amely megoldja a különböző memória alapú tárolók egyik problémáját, ami miatt jelentős sebességet és felesleges erőforrást vesztettek.

Intel SSD

A jelenlegi adattárolási módszer szerint nem lehet az adatokat közvetlenül felülírni a NAND chipeken, hanem csak egy másik szabad helyre kerülhetnek, a régi területen lévők pedig formázódnak. Ezen változtat a japán csoport, egy saját fejlesztésű szoftver segítségével, amely kicsit másképp vezérli hogyan írja és tárolja a meghajtó az adatokat.

Az új vezérlő a logikai blokkok címeinek eltolásával éri el a gyorsulást, ez megakadályozza hogy egy új területre történjen az adat írása, kivéve ha az feltétlen szükséges. E helyett egy olyan blokkba helyezi, amin később törölhető vagy megerősíthető a tárolt adatok állapota. Ez által kevesebb háttérművelet történik, ami háromszor gyorsabb műveleti sebességet is eredményezhet és akár 60%-os energiafelhasználási javulást is. Ráadásul így az SSD élettartama is megnőhet, hiszen limitált írási képességgel rendelkezik, melynek gyakorisága így csökken.

A tesztek során 55%-al történt kevesebb adatírás ezt a technológiát felhasználva, a jelentős gyorsulással pedig könnyedén elérték a 1,5 GB/másodperces adatátviteli sebességet a korábbi 500 MB/másodperc helyett, mindezt a jóval kisebb energiafogyasztással együtt.

A dolog még szebb oldala, hogy a módszer teljesen szoftveres, így nincs szükség új SSD-k gyártására, akár egy egyszerű firmware frissítéssel elérhető az elképesztő gyorsulás, már meglévő eszközök esetén is. Azt, hogy ez a technológia mikor lesz elérhető a közéletben is, még pontosan nem tudni, de valószínűleg azért még várnunk kell rá egy keveset.

Forrás: Pocket-lint
Hozzászólások megtekintése (eddig 6 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Driver · 7 év
Nem tudom, hogy azok mennyire használnak más vezérlést. De ha lehetséges nyilván frissítik. Bár erre azért még lehet, hogy éveket is várni kell, bár remélem, hogy nem.
Adam · 7 év
Nagyon király cikk, eléggé felvillanyozott. Smile Hiába, japán az japán. Amúgy remélem, hogy hasonló lesz, mint mondjuk a DX12, hogy nem kell új kártyát (jelen esetben SSD-t) venni, hanem egy frissítéssel elérhetővé válik. Csak az a baj, van egy olyan sanda gyanúm, hogy a drágább SSD-kre adják ki ezt a firmwaret, a régebbit pedig hanyagolják, de ne legyen igazam!
WindowsFan · 7 év
Eddig úgy álltam hozzá az SSD-khez, hogy a HDD az örök, nekem nem lesz szükségem egy darabig ilyenre. De, most már látom, hogy hol jár a technológia úgyhogy lehetséges, hogy mégis szükségét fogom érezni annak, hogy egy ilyet beszerezzek. Smile
grezner · 7 év
WindowsFan - 2014. május 24. szombat, 17:10:46
Oprendszernek, rendszermeghajtónak mindenképpen ajánlott. Ha telik rá, érdemes beruházni. Az opsys sebessége jelentősen nő.
kerekpar53 · 7 év
Remélem minnél hamarabb meglesz ez
De amit most vaználok ssd ( ocz vertez 3 mast az is nagyon gyors ) De ha lehetne ezen még javítani super volna .
fff · 7 év

Idézet

Adam
- 2014. május 24. szombat, 15:38:35

Nagyon király cikk, eléggé felvillanyozott. Smile Hiába, japán az japán. Amúgy remélem, hogy hasonló lesz, mint mondjuk a DX12, hogy nem kell új kártyát (jelen esetben SSD-t) venni, hanem egy frissítéssel elérhetővé válik.


Idézet

kerekpar53
- 2014. május 25. vasárnap, 05:14:45

Remélem minnél hamarabb meglesz ez
De amit most vaználok ssd ( ocz vertez 3 mast az is nagyon gyors ) De ha lehetne ezen még javítani super volna .


SIMÁN! :-D
Szerkesztesz egy új vezérlő-interfészt az ocz vertex 3-hoz, hogy rádughasd egy sata express portra, majd ráveszed a gyártót, hogy adjanak ki egy firmware frissítést a drive-ra, ami csak a Te meghajtódon fog működni, senki másén nem, és már kész is van! :-D

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (6)85.7 %
Nagyon jó (1)14.3 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

dani0026
  • 8 Vendég
  • 5 Tagok ma
  • 6 Szülinapos
  • 20,132 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!