Windows 9 - Amit eddig tudunk a következő Windowsról (Build 9764)

A következő Windowsról már korábban is hallottunk érdekességeket, friss információkat, de a 2014-es BUILD konferencia fordulópont volt a felénk irányuló információkat tekintve. A Windows XP támogatásának végén, valamint a Windows 8.1 Update kiadása után, egyre jobban a "Threshold" kódnevű rendszer felé terelődik az érdeklődés középpontja, mely friss hírek szerint, jelenleg az Alfa (Alpha) fejlesztési fázisban tartózkodik.


Kezdjük tehát a BUILD-el, ahol a Start menü visszatérésének hírével indultak el az események. Terry Myerson, a Microsoft ügyvezető alelnöke ugyanis kijelentette, hogy a Windows 8 platform felhasználói által már régóta várt Start menü a "...the next iteration of Windows...", azaz a következő Windows változatnak már szerves részét fogja képezni. (mini-Start kódnéven fejlesztik.)

S bár sokan reménykedtek benne, hogy a Microsoft már a "Windows 8.1 Update 2" érkezésével is elérhetővé teszi majd a felújított Start menüt, de ha Mary Jo Foley információi helyesnek bizonyulnak, akkor erről a tervéről sajnos végleg letett a cég. Április végén azonban megtörtént, amire elég régen vártunk, és hírét vehettük egy friss "Windows 9" Build szám érkeztének is. (Az első ismert Build a 9622-es számot viselte, s még 2012-ben készült el.)

Ez a 9733-as építés volt, mely még továbbra is a 6.3-as kernelt használja, azonban nem tudni, hogy ez a meddig lesz így, mivel elég sok pletyka kering arról is, hogy érkezhet a 6.4-es, vagy esetleg már a 7.0-ás Windows NT is. Utóbbi jelentene számunkra nagyobb mérföldkövet, mivel ez azt jelentené, hogy szakítanánk a Windows Vista-ban lefektetett alappal, így a következő Windows már nem az említett rendszerre, és annak utódjaira épülne. (Windows 7, Windows 8)

Nem sokkal később, már a 9729-es és a 9740-es Buildek létezéséről is kaptunk híreket, melyeket WZor közölt velünk Twitter oldalán, így ezeket is hozzáadhattuk a "Windows 9"-es Build listánkhoz. Két hétig semmi, aztán a MyDigitalLife egyik felhasználója törte meg a jeget, aki kiszivárogtatott egy képet a Microsoft jövőbeni termékeiről. A kikerült dokumentumban Windows 9-ként van említve a Windows 8 utódja, mely azért különösen érdekes, hiszen a Microsoft nem szokott túl korán nevet adni Windowsainak, de az irat elvileg az MSConnect -ről származik...

A kiszivárgott dokumentumból tudjuk továbbá, hogy a rendszer előzetes, azaz Preview változatát 2015 második, illetve harmadik negyedévében (Q2-Q3) tervezi közzétenni a Microsoft, mely a naptári év szerint, majd valamikor Március-Április környékére eshet. Amennyiben, a Microsoft ismét Októberben szeretné piacra dobni legfrissebb operációs rendszerét, akkor ez azt jelentené, hogy az első előzetes elérhetővé válásától az RTM verzió boltokba kerüléséig jóval kevesebb idő áll majd rendelkezésünkre a tesztelésre, mint ahogy ez a Windows 8 esetében történt.

Fontos még, hogy a Microsoft nemcsak a Modern felhasználói felületet fogja átalakítani, de nagyobb frissítést tervez a OneDrive-nál és a Windows Defender-nél is, ahogy a Windows aktiválásban is módosításokat hajt majd végre. (KMS v7-es protokoll?) Később újabb Build számok érkeztek be, melyek közül a 9764-es a legfrissebb, amely Június elején futott be. További építések: 9755, 9760.

Végezetül egy egészen érdekes dolgot emelnék még ki, ugyanis a 9740-es Buildet éppen a Microsoft erősítette meg. Lehet csak véletlen, de a Májusban kiadott Windows Management Framework 5.0 Preview-ben található PowerShell verziója a következőre frissült: 6.3.9740. Mindenesetre érdekes, és ezt láthatjátok a fenti képen is. Ennyi lett volna az elmúlt két hónap során történtek összefoglalója, de amint érkezik valami érdekes, közöljük veletek.

A cikket készítette: Kori
Csevegés (eddig 14 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
UNO · 5 év
Köszi a cikket Kori, jó lett!

-sok pletyka kering arról is, hogy érkezhet a 6.4-es, vagy esetleg már a 7.0-ás Windows NT is. Utóbbi jelentene számunkra nagyobb mérföldkövet, mivel ez azt jelentené, hogy szakítanánk a Windows Vista-ban lefektetett alappal-

nem tudom, hogy érdemes lenne e váltani majd... remélem nem bénázzák el a kernel váltást (7.0), úgy mint XP-ről Vista-ra. Shy
Kori · 5 év

Idézet

nem tudom, hogy érdemes lenne e váltani majd... remélem nem bénázzák el a kernel váltást (7.0), úgy mint XP-ről Vista-ra.

Igen, ennek ez a veszélye, de én is a 6.4-et tartom valószínűbbnek, mivel inkább a Windows 10-ről voltak korábban olyan hírek, hogy elfog térni a 7-es, 8-as, 9-es triótól.
UNO · 5 év
Kori, ha már a triónál tartunk, akkor ide tartozik a Vista is. Lehet, hogy egy elfuserált rendszer (egy két ember szemében) de ez a rendszer adta az utódoknak (7, 8, 8.1) a lendületet, népszerűséget. A mérföldkövet a Vista fektette le az új telepítőkészlet (wim fájl) megjelenésével.

Remélem én is, hogy 6.4-es kernel-el jön ki az új rendszer.
Kori · 5 év
Persze, ezért említettem a cikkben is. Smile
A hozzászólásban azért nem, mert csak az utolsó hármat akartam említeni a 9-es verzióval együtt.

De van ám a cikkben ennél fontosabb infó is, melyhez érdemes hozzászólni. Smile

Például:

Idézet

...a Microsoft nemcsak a Modern felhasználói felületet fogja átalakítani, de nagyobb frissítést tervez a OneDrive-nál és a Windows Defender-nél is, de a Windows aktiválásban is módosításokat hajt majd végre.
UNO · 5 év
igen észrevettem, hogy van fontosabb infó is, de sajnos ezekről én nem hallottam még semmit, ezért át siklottam felette. de remélem, hogy lesz majd erről is cikk a későbbiek folyamán. Smile
tomburger · 5 év

Idézet

a Windows aktiválásban is módosításokat hajt majd végre

Ez sosem jó hír azoknak akik "jutányos áron" akarnak hozzájutni a Microsoft rendszereihez. Aktiváló programokra biztos várni kell majd, nem lesz olyan könnyű, mint egy Xp-t aktiválni, már aki úgy csinálja. Wink
PREDATOR · 5 év
Szép cikk Kori,és hasznos is,én csak anyit tudok hozzáteni hogy már nagyon várom úgy mint a Windows 8.1-et is vártam,bisztos lesznek benne sokk újitások.Smile
vermilion · 5 év
Mindenesetre ha a 9-es is olyan ócska lesz mint a 8-as akkor komoly bajban lesz az MS az asztali PC-ék terén is !!!
Phoenix · 5 év
Ha a parancssorban 6.3.9600 van, akkor az hogy lehet Windows 9?
Lali · 5 év
martin05 Ez még a Windows 8.1-nek a Build száma, és a Windows 9 9764-nél tart!
vermilion Csak nem, ha jövő tavasszal érkezik a preview, akkor csak nem fogják elszúrni, de én abban reménykedem, hogy nem 6.4 es kernel változat lesz hanem mondjuk 7.0, és abban is reménykedem hogy nem fog, sokat zabálni!
Phoenix · 5 év

Idézet

Csak nem, ha jövő tavasszal érkezik a preview, akkor csak nem fogják elszúrni, de én abban reménykedem, hogy nem 6.4 es kernel változat lesz hanem mondjuk 7.0, és abban is reménykedem hogy nem fog, sokat zabálni!

Csak a kernelverziószám ugrás mindig problémákat okoz, mert akkor a driverek sem lesznek kompatibilisek egy ideig, meg az alkalmazások sem.
WindowsFan · 5 év
Szerintem k*rva jónak kell lennie, különben a Microsoft-nak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, mert a Linux térhódítása már nincs olyan távol. Szerintem azt, hogy a rendszer jó legyen, azt egy új rendszermaggal (NT 7.0), Fejlettebb beépített alkalmazásokkal (IE13, a Fresh Paint és az MS Paint egyesítése stb.) és a Kezdőképernyő és az Asztal egyesítésével (ikonok és és csempék egy képernyőn) lehetne elérni.

Ja, és kéne egy ingyenes verzió (Internet Explorer OS), egy gyenge gépekre optimalizált verzió (Windows XP II), és az alap verzióból max. 3 alváltozat (pl: Windows 15 Home, Professional és Ultimate (ezek a nevek csak az én koncepciómat képzik)), hogy ne legyen nehéz a választás.
És egy Start menüt is kérnék, legyenszíves! Grin
Kori · 5 év
WindowsFan - Internet Explorer 12-vel érkezik. .)

martin05 -

Idézet

Ha a parancssorban 6.3.9600 van, akkor az hogy lehet Windows 9?

A parancssornál a futó rendszer verziója látható (Windows 8.1), míg a 9740-es szám a frissített 5.0-ás PowerShell verziója... (Cikkben olvasható.)

vermilion -

Idézet

Mindenesetre ha a 9-es is olyan ócska lesz mint a 8-as akkor komoly bajban lesz az MS az asztali PC-ék terén is!!!

Szerintem a Windows 8 is jó lett volna kezdetben, ha a felhasználókat is bevonják. Ez már látszik a 8.1-nél és a 8.1 Update-nél is, és Windows 7-nél is ez volt a helyzet ugyebár.

Csak az MS úgy gondolta, hogy a 8-as tökélesítéséből kihagyja a usereket... Windows DP-nél emlékezhetünk, hogy mennyi user tapasztalat gyűlt össze, melyeket simán beépíthettek volna, még ha elsőre nem is nyerte el mindenki tetszését.
WindowsFan · 5 év
@Kori: - Az Internet Explorer 12 még idén ősszel jön Windows 8.2-höz és Windows 7-hez, legalábbis a Microsoft azt mondta, hogy minden évben jön egy új IE és ezt a 9-es verziótól kezdve be is tartják. Smile
2011- IE9 (Windows 7 + Windows Vista)
2012- IE10 (Windows 8 + Windows 7)
2013- IE11 (Windows 8.1 + Windows 7)
2014- IE12 (Windows 8.2 + Windows 7)
2015- IE13 (Windows "15" + Windows 8.2)

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (4)57.1 %
Nagyon jó (3)42.9 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!