Hardver - Megéri átváltani az USB 3.0-ra?

Az USB 3.0 szabvány körülbelül 6 éve van velünk, de még nem nagyon tudta legyőzni elődjét a 2.0-ás változatot. Míg az elődje 480 Mbit/s (60 Megabájt/másodperc) elméleti maximális sebességet ígért, addig az új csatlakozó nagyjából ennek a tízszeresére (kb. 5 Gbit/s) képes. Újabb csavarként 2013 elején bejelentették a következő verziót, a 3.1-est, ami rádupláz a még el sem terjedt 3.0-ra.

USB 3.0
Az új USB csatlakozó új színt is kapott (kék)

A boltok és webshopok polcain körülnézve már rengeteg hármas verziójú USB eszközt, pl. pendrive, külső merevlemez, SSD, stb. láthatunk. Végignézve az olcsóbb pendriveokat, legtöbb még az USB 2.0 szabvány maximális sebességeit is épphogy eléri. Vegyük például az egyik legnépszerűbb gyártó termékét, a Kingston Datatraveler G4-et, amelyik 10 MB/s írási, és 40 MB/s olvasási sebességre képes csak. Így hiába veszünk ilyet, nem lesz gyorsabb, mint egy jobbféle USB 2-es pendrive.

Valamint akkor még nem esett szó arról, hogy hiába van újfajta USB-s pendriveunk, ha a számítógépen, TV-n, játékkonzolon nincs ilyen új szabványú csatlakozó. Mivel, ha csak USB 2.0-s aljzatba dugjuk a 3.0-s eszközt, akkor kizárólag a régi szabvány maximális sebességét fogja megközelíteni és akkor hiába vettük meg méregdrágán az akár 100-200 MB/s sebességet ígérő USB kulcsot. Ha USB 3-as eszközt akarunk használni a számítógépünkön, akkor szükség van olyan alaplapra, amelyiken gyárilag van 3-as változatú USB csatlakozó. Az ilyen alaplapok is alig 2-3 éve vannak piacon, sok új és olcsóbb alaplap még mindig nem támogatja az új szabványt.

Talán a két új konzol (PlayStation 4 és Xbox ONE) lendítheti fel a piacot, mivel azokon alapból találunk USB 3.0 csatlakozókat. Ha korábban odáig eljutottunk, hogy otthon már van USB 3.0-s eszközünk és olyan célhardver (számítógép, konzol), ami fogadni is tudja, akkor még csak a probléma egyik részét oldottuk meg. Ugyanis ha esetleg azt a külső merevlemezt, pendriveot, egyéb eszközt használni szeretnék máshol is (suli, haver, munkahely), akkor azon a másik helyen is szükséges az USB 3.0 csatlakozó megléte.

Kingston Datatraveler 4
A cikkben említett pendrive, a kék csatlakozó jelzi, hogy már USB 3.0 képes.

Mert ha esetleg a havernál, suliban, csak a régebbi változatú USB van, akkor szinte semmit sem profitálunk a szupergyors pendriveunkból. Ismerve a magyar gazdasági helyzetet és főként a munkahelyeket, iskolákat, sok helyen még 4-5 éves vagy régebbi számítógépek vannak, amiken sajnos még csak a régi USB (2.0-s) csatlakozó található. Pest közelében, és a Dunántúlon talán jobb a helyzet, de a lakóhelyem környezetében valószínűleg egy kezemen meg tudnám számolni azokat az iskolákat, munkahelyeket, ahol már van USB 3.0-ás csatlakozóval ellátott komputer.

Egyszóval érdemes átgondolni a váltást, vagy ha nem olyan sürgős, talán ráérünk arra 1-2 év múlva is. Csak akkor éri meg váltani, ha van USB 3.0 csatlakozó a gépünkön és ahol valószínűleg használni fogjuk az adott USB 3-as eszközt, ott is megtalálható az újfajta csatlakozó.

Nektek van már USB 3.0 a gépetekben, vagy esetleg USB 3.0-ás eszközötök? Ha nem akkor már tervben van?
Hozzászólások megtekintése (eddig 14 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tothjani · 7 év
Véleményem szerint az USB 3-4-5 térhódítását erősen visszafogja az egyre gyorsabb internet, mert egyre nagyobb fájlokat lövünk fel valamilyen felhőbe és töltünk le ott ahol szükség van rá, mindezt néha gyorsabban mint egy rosszabb Pendrive esetében tehetnénk.
USB 3.0-ás bővítőkártyát már 4000 forint körül lehet vásárolni (sajnos csak asztali gépekbe), Kínából kb: féláron.
De igazából tényleg nincs rá nagy szükség, csak akkor ha egy külső USB 3-as HDD-t használunk, úgy több Giga adatmozgatás esetén már jelentős idő különbség van.
Persze az USB 2-es esetében az is megoldás hogy nem akkor indítom el a másolást amikor rám telefonálnak hogy "ott vagyunk már?". Smile
Adam · 7 év
Király cikk! Nekem van 3.0 és sokkal gyorsabb, mint a 2.0. Érdemes átváltani, csak még sajnos nem annyira elterjedt, amennyire kéne. Csak néhány ezer forinttal kerül többe a 2.0-hoz képest, illetve a mai 15-20 forintos alaplapokban is van már integrálva legalább 1-2 port.
tresure · 7 év
Szerintem az usb k egy idő után már nem kellenek, mert a felhő átveszi a helyét majd. Mondjuk már most is kiiüti a felhő az usb t. Én alig használok usb t.
Mikeee · 7 év
Én is egyre ritkábban használom, főként az asztali dvd lejátszóhoz veszem elő néha. Jobb, mint dvd-t írogatni.
Pali · 7 év
Nekem Kingston DataTraveler 100 G3 (16GB) pendrivem van 3.0-s támogatással, de a gépeimen csak 2.0-s illetve régebbi gépeimen 1.1-es vezérlők vannak. Leginkább Win7 telepítőként és telepítő tárolásra használom a penem, ha rendszert akarok telepíteni DVD helyett (már ha elindul lefagyás nélkül... 2-3 alaplapom floppy lemez nélkül szinte lehetetlen, hogy normálisan elinduljon, ha BIOS fel is ismerné a penem még akkor is kín szenvedés floppy lemez nélkül /Plop boot manager/).

Visszatérve, egyelőre megteszi nekem a 2.0-s vezérlők is, a lényeg, hogy felismeri az eszközöket (billentyű, egér, bluetooth, wifi adapter, mobil), hogy milyen sebességgel másolja illetve olvassa az adatokat a gép és pen között, az már mellékes, időm ha van rá, akkor kivárom (kivéve a 1.1-es vezérlőknél, arra nincs türelmem).

Legfeljebb ha egyszer meggondolom, akkor drága alaplap helyett amin van 3.0-s vezérlő, helyette inkább vennék USB 3.0 PCI kártyát a gépbe (de mivel ritkán használom a penem, így jelen állapotban teljesen felesleges lenne, maximum rendszer telepítéskor lenne hasznos a nagy sebessége miatt).
paradicsomleves · 7 év
Nekem van usb 3.0 a laposomba de nekem meg nincs hozzá eszközöm amivel ki tudnám használni az usb 3.0-ás csatlakozómat Grin
Én maradok a jól bevált USB-nél.
Kiki015 · 7 év
Én nekem van egy 3.0 külső merevlemezem és a gépen is rendelkezik 3.0 csatlakozóval. Azt kell hogy mondjam jelentősen gyorsabb.Smile
Driver · 7 év
Én is szintúgy rendeltem pár ezerért bővítőkártyát (Kínából), mivel van egy USB 3-as külső merevlemezem, aminél jól jöhet a másolásnál is a plusz sebesség, mivel általában nagyobb méretű dolgokat másolok rá. Ilyen esetben megéri, de pendrive miatt teljesen felesleges (még) váltani.

Egyébként remek cikk lett! Thumbs up
Greg28 · 7 év
Érdekes cikk! Smile

Hát én már terveztem a váltást,de annyival nem gyorsabb,hogy erre kiadjak eráér 1-2 év múlva egy normál film ezzel a 2.0-ással is 1-2 perc alatt rajta van a pentdrivomon szóval egyenlőre hanyagolom! Grin
WindowsFan · 7 év

Idézet

Talán a két új konzol (PlayStation 4 és Xbox ONE) lendítheti fel a piacot, mivel azokon alapból találunk USB 3.0 csatlakozókat.

Hát, az eladások nem ezt jelzik előre, sajnos. Sad (PS4- 7 millió, Xbox One- 3 millió, Wii U- kb. 6,8 millió, igaz; a Wii U-n csak 2.0-ás van, de abból 4 is.)

Idézet

Ismerve a magyar gazdasági helyzetet és főként a munkahelyeket, iskolákat, sok helyen még 4-5 éves vagy régebbi számítógépek vannak, amiken sajnos még csak a régi USB (2.0-s) csatlakozó található. Pest közelében, és a Dunántúlon talán jobb a helyzet, de a lakóhelyem környezetében valószínűleg egy kezemen meg tudnám számolni azokat az iskolákat, munkahelyeket, ahol már van USB 3.0-ás csatlakozóval ellátott komputer.

Hát, én a lábamon is meg tudom számolni, hogy hány USB 3.0-ás géppel találkoztam eddig. Grin

Idézet

Megéri átváltani az USB 3.0-ra?

Szerintem most nem, majd 3-4 év múlva esetleg.
És a cikk tökéletes, becsülendő, hogy ünnepnap létére mennyit dolgoztál vele. Smile
Niagara · 7 év
Van 3.0-ás pendrive-om (a régebbi 2.0-ásokra Win7-es és Linux-os telepítők kerültek), sőt, az alaplapomon is található 3.0-ás csatlakozó, de sajnos csak hátul, ami miatt aztán kihasználatlanul marad a sebességből fakadó előny (mert hogy nem mászok be a gép mögé ha egy pendrive-ot akarok használni, jó nekem a régi, 2.0-ás előlapi csatlakozó is). Szóval 'elvileg' a lehetőség adott, a gyakorlat viszont mást mutat. Wink
A felhős megoldásokban továbbra sem bízom, így használom is pendrive-ot.
A cikk írójával, Mikeee-val viszont egyetértek abban, hogy ha nem sürgős a váltás, akkor érdemes megvárni az új, 3.1-es szabványt kihasználó pendrive-okat.
foxtrott · 7 év
kaposvarmost.hu/files/5/2/52d60a2863944c9bb357b83e8eed202d.jpg
és akkor még senki meg sem említette a legújabb szabványt amit világ szinten be akarnak hozni Grin
WindowsFan · 7 év
@foxtrott: - Nem beszélve a Thunderboltról, amivel egyesíteni akarják az USB-t, a FireWire-t, a VGA-t, a PS/2-t, az Ethernetet és még egy csomó más protokollt, de az Apple kivételével semelyik PC-gyártó sem támogatja. Grin
Magyar88 · 7 év
USB 2 vagy USB 3? Jó kérdés én az USB 3-at részesítem előnyben minden téren. Pár napja cseréltem alaplapot és processzort és többek közt fontos szempont volt nálam az USB 3 csatlakozóknak a megléte és hogy minél több legyen belőlük. A cikked egyébként rendkívül jól sikerült és lényegre törő elismerésem. Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)50 %
Nagyon jó (3)50 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 3 Vendég
  • 1 Tagok ma
  • 8 Szülinapos
  • 20,153 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!