Nagymértékű növekedés a Windows 8.1 és csökkenés az XP részesedésében

A múlt hónapban úgy tűnik elég jelentős változások történtek a Windows felhasználók körében, mely során a Windows 8.1-et futtatók tábora számottevően megnőtt, a Windows XP-t használóké pedig szerencsére épp ellenkezőleg alakult.

Net Marketshare

A Net Marketshare felmérései alapján a Windows 8.1-et futtatók száma elég szépen megnőtt, a szeptemberi hónapban még csak 6,67%-on álló rendszer a múlt hónap során majdnem duplájára nőtt, közel 11%-ra. Ugyanezzel egy időben a Windows XP részesedése is jelentősen változott, közel 24%-os részesedéséről 17%-ra esett vissza.

A kettőnek minden bizonnyal van köze egymáshoz, valószínűleg többen új számítógépet vásároltak, mellyel a Windows 8.1 mellet döntöttek. A Steam adatai is hasonló képet mutatnak, a felhasználók számítógépén ugyanis 2,6%-ot ugrott a Windows 8.1 64 bites verzióját használók száma, így az adatok teljesen hitelesnek tűnnek. A további rendszerek részesedésében nem figyelhető meg számottevő változás.

Összességében így a Windows 8 és 8.1-et használók száma már közel egálban lehet a Windows XP-t futtatókéval. Ez mindképpen jó hír és remélhetőleg az elkövetkezendő hónapokban is hasonló mértékben csökken a nyugdíjazott rendszer tortaszelete, valamelyik jóval fiatalabb és modernebb rendszer javára.
Hozzászólások megtekintése (eddig 19 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
gabesz1 · 7 év

Idézet

Windows 8.1-et futtatók tábora számottevően megnőtt, a Windows XP-t használóké pedig szerencsére épp ellenkezőleg alakult.
Úgy látom, hogy a felhasználók kezdenek reálisan látni, és gondolkozni. Az Xp ideje lejárt, semmi értelme egy elavult Operációs rendszert használni. De erre már régóta lehetőség volt felkészülni, nem most derült ki, így szerintem aki előre gondolkozott, az tudott magának olyan gépet vásárolni, amin "Komolyabb" rendszer is futtatható, vagy tudott fejleszteni. És ezt a "magánfelhasználókra" értem, mert a cégek nem akarnak, nem hajlandóak áldozni a fejlesztésre, mondván "megy, ameddig megy".
Hogy a Windows 7 még mindig piacvezető, azon nem kell csodálkozni, hiszen az MS legjobb idáig kiadott, és karbantartott terméke. De a 8, 8.1 megjelenése óta a felhasználók köre egyre bővül, hiszen a Windows7-hez viszonyítva egy stabilabb, funkciókban gazdagabb rendszert használhatunk. Tehát összefoglalva: Az Xp az kuka, a Windows 7 az még nagyon jó, de a korral haladni kell, és ha van lehetőség váltani korszerűbb rendszerre, akkor csak akarni kell!!Smile
Kivlov · 7 év
"Windows7-hez viszonyítva egy stabilabb, funkciókban gazdagabb"
Ez azért kicsit erős Smile az hogy funkcióban gazdagabb mindenképpen igaz de a stabilitást azért ne feszegessük, mert közel sem olyan masszív még mint a 7-es, rengeteg appcrash és kompatibilitási gond van még lásd fórumok hemzsegnek a hibák és csalódottságoktól és a cégek java is ezért nem állt át ahol nem a pénz lenne az akadály, de reméljük ezeket a betegségeit a 10-es már kinövi, mert jó lenne az iránySmile
Mesant · 7 év
Lássunk reálisan, a Hetest nem kell agyon dicsérni, a statisztika csal, mert a nemzetközi és a valamit magára adó cégeknél még mindig Windows 7 fut.

A Windows 8/8.1 masszivitásáról csak annyit, hogy a fórumok nem azért vannak tele mert a rendszer sz*r, - hiszen a Hetesen alapul - hanem azért mert mindenféle összetákolt és idejétmúlt hardveren futtatják. Könnyű egy operációs rendszert hibáztatni azért, mert a felhasználó csak a szoftvert kritizálja és saját magát nem. Meg kell adni a lehetőséget, hogy a rendszer olyan hardveren fusson, amit minimálisan megkövetel. hogy olyan körülmények között teljesítsen, ahol megcsillanthatja a képességeit. Ez nemcsak a hardveren múlik, hanem a friss illesztőkön is.


A Windows 8.1 méltán haladt előre a ranglétrán, és aki még Windows 8-at használ, előbb utóbb átfrissít 8.1-re, vagy várja a 10-est.

A Windows 10-ről ejtsünk egy pár szót, akármilyen csiribiri funkciót tesznek bele, meg máshogyan kell ablakot becsukni, azért az még csak a szemfényvesztés kategória.

Ha az eredeti koncepciónak megfelelően minden eszközön W10 fog futni, ahhoz még nagyon sokat kell dolgozni, megcsinálni egy jól működő csomagkezelőt, kernelt és illesztő-adatbázist kell frissíteni, meg bugokat kilapátolni.

Ha ez mind megvan, akkor el lehet kezdeni dolgozni azon, hogy a Windows 10 iso ráférjen egy 8 GB-os pendrive-ra...
paradicsomleves · 7 év
Nekem az előző acer laptopon bírta a 7-est és erős hardvere volt intel core i3-as 8GB ram 1Gb-ás videokártya kingtson ssd a ramok is meg egyeztek azok is kongtsonok voltak.
És napi fagyással szenvedtem a windows 8 és 8.1 alatt akármit csináltam nem akart helyre jönni.
Pedig a gép igénye meg volt a rendszerhez még sem ment rendesen.
Így 2014 márciusban beláttam hogy ez így nem mehet tovább vettem egy új asus laptopot és azóta soha nem fagy a 8-as se a 8.1Grin
Laptopoknál még a márka se mindegy az új rendszernél.
Az új laptopon már tökéletesen működik a 8.1-es és elégedett vagyok vele.
gabesz1 · 7 év
paradicsomleves: Hát igen, hiába van meg egy gép rendszerigénye( akár a többszörösen is, mint a javasolt), mégsem megy rajta rendesen. És ha belegondolunk, és betekintünk az eszközkezelőbe, akkor rémülten látjuk, hogy a különböző vezetők( driverek) átlagéletkora 5-8 év között van. És a felhasználó ilyenkor elkezd keresgélni, és talál egy újabbat, amit azonnal felrak, és a gép még jobban fog köhögni. Mert ugyebár az újabb nem mindig jobb, ez köztudott. És sokan egy elavult konstrukcióju gépre erőltetik rá a 8.1-est. Az igaz, hogy nincs hozzá illesztő, de felrakják a 7-esét, mondván jó az. Igen egy darabig, és utána kezdődik a rendszer szidása, hogy ilyen, meg olyan. És pont az ilyenekkel vannak tele a fórumok, hogy ez miért nem megy, ez miért fagy, és sorolhatnám.Smile
Mesant · 7 év
@paradicsomleves - Nálam i3 3240 4 GB DDR3, Kingston SSD-n a Windows 8.1 Embedded Enterprise 64-es kiválóan, problémamentesen fut, integrált HD2500-as Intel grafikus kártyával. Stabil, gyors és nincs semmi szokványos gond vele.
TheKornel · 7 év
Én pár hónapja kaptam új gépet (Lenovo), nagyon is jó kis laptop, Win 8.1 van rajta, és alig, ha akad valamit! (y) Nem kéne mindent az MS-re, meg mindenreráfogni... Facepalm Pedig az enyém se egy atomgép. Én megvagyok a Windows 8.1-el elégedve. Csak meg kell szokni. Smile

1.) Lehet letölt minden hekkféleségeket...
2.) Régi a gépje, épp hogy elfut a Windows 8.1
3.) Lusta, valami drivert, stb. elfelejt feltelepíteni
meg még van pár ok...

Windows 7 vagy Windows 8(.1)?

-Szerintem 8.1 Smile Sokkal több funkció van benn. Smile Stabil és jó. Smile Aki meg Areo-t akar, annak ott az Aero Glass, akinek Start Menü kell, annak meg ott a Start8 vagy a Classic Shell... Facepalm
gabesz1 · 7 év
makarikornel: Na, amit leírtál az igaz. Sok ember, felhasználó nem érti, vagy nem akarja megérteni, hogy sz@r, elavult gépen nem fut, megy rendesen a 8, 8.1. És sokan raknak fel 2Gb Ramra x64-es verziót, mert hiszen a proci az Dual. És még állítják, hogy megy jól. Az ilyen állítás a számítástechnika alapjait vonja kétségbe, és csak sajnálni tudom, aki ilyet tesz! Facepalm
Kivlov · 7 év
i7 4770k elavult rendszeralap 8.1 re értve.....majd próbálkozunk máson valami újabbon...


ez csak marketing... miért van hogy a 7-es elmegy bármilyen vason a 8 meg válogat? mert amikor a 7-es írták az volt az elképzelés, hogy legyen atomstabil ma pedig az hogy a user költse a pénzét és 2-3 évente vegyen új oprendszer és hozzá új vasat mert kell a pénz a részvényeseknek...aki ezt nem veszi észre a dobálja csak a pénz kifelé hiszen már jönnek a 8GB-os VGA-k is mert szarunk megírni egy szoftvert rendesen ha a user úgyis megveszi a nagyobb hardvert ez a fejlődés nem előre hanem hátrafelé mutat csak szépen van csomagolva ezért el lehet adni mert a hozzá nem értő úgyis csak azt nézni milyen szép meg új.....
Driver · 7 év

Idézet

...hogy a user költse a pénzét és 2-3 évente vegyen új oprendszer és hozzá új vasat mert kell a pénz a részvényeseknek...

Szerintem ez meg pont, hogy mindig is így volt és lesz is, ha nem is minden esetben (ha még ez nem is feltétlen 2-3 év). Elvégre így működik a piac. Windows 7 esetén sem hinném, hogy régebbi XP-s gépeken gond nélkül lehetett annak idején váltani. De ebben az esetben korántsem ilyen drámai a helyzet, a legtöbb gépen futni fog a 8 is amin a 7 is, sőt még sokkal jobban. A baj itt leginkább az NX bit és további technológiákkal van, de ebben is rejlik az előnye a 7-el szemben. Azért a 8 mégis csak egy táblagépekre is optimalizált rendszer, amiken képes viszonylag tisztességes módon elfutkározni. Tehát, hogy nagy hardver kéne hozzá, az végképp nem igaz.

A baj elsősorban nem a rendszerrel van, hanem a gyártókkal, akik néha nagyon "tisztességesen" képesek bánni a vásárlókkal. Ez főképp az all in one, illetve laptopoknál van így és legtöbb esetben ezeken is szokott baj lenni a 8-assal. Ugyanis finoman szólva letojják a támogatást. Az én 1 éves laptopomnál is ugyanez volt, ahol bebetonozták a támogatást a 7-esnél. Mondanom sem kell, hogy tőlük se kéne többet semmi, de persze vannak olyan nevesebb cégek, akik már nem így állnak a dolgokhoz. Nyilván ott sem fog örökké tartani ez, de jóval tovább, mint más esetben.
Mesant · 7 év
@Kivlov A Windows sosem ment el egy szögön lógó retyóajtón, az iOs meg pláne.

Azt csak magyar júzer gondolja, h mert ingyen volt a Win, akkor a szar gépen is el fog menni.

Nekem is - nyugdíjas létemre - bele kellett nyúlni a pénztárcába, amikor a Nyolcas jött, de nem bántam meg. És nem is anyáztam mint sokan mások.
Adam · 7 év
A Windows 8.1 a jelenlegi leggyorsabb és legstabilabb rendszer, ezen nincs mit vitázni. Az, hogy valakinek nem bírja el a gépe, nos, az már egy teljesen másik téma.
Kivlov · 7 év
1. csak az alaplap-proci-vga több mint 350 ezerbe van ez szögre akasztott retyóajtó? akkor mi kell hozzá?

2. én nem azokra gondoltam akik csak neteznek vele arra biztosan stabil de vállalati közegben és ipari felhasználás közben azaz ahol 0-24 ben megy és nem csak nezetnek vele ott elég sok a gond vele a 7-hez képest, nem véletlen nem állnak át rá cégek tömege...

Az hogy a sok user hogy szenved vele az nem érdekes mert a tudatlanság az oka legtöbbször de mikor vállalati szinten hozzáértőknek ad sokkal több gondot akkor az mérvadó lehet, akárcsak az office 2013 belassulásai használhatatlan mértékre...
Adam · 7 év
Pont ezért van az Industry (Embedded) változat. Nekem átlagosan napi 6-8 órát megy a gép és érdekes, egyetlen egyszer sem volt vele gond. Amúgy nem tudom, hogy most mi bajod a rendszerrel. Az meg, hogy sok lenne a gond vele erősen kétlem. Most csak gondolj bele, ha az XP ment hosszú évekig a gépeken és nem volt vele komolyabb baj, akkor egy mai modern rendszerrel miért lenne?

A vállalatok azért nem váltanak, mert az plusz költsék lenne nekik. A másik, hogy a rendszerben nincs Start menü és mint tudjuk, enélkül megszűnik a világ.

Easley: - Thumbs up
Easley · 7 év
véleménye windows 8ról tökéletes Smile
Mesant · 7 év
@Kivlov - nem a te cuccodról beszéltem, hiszen annál az enyém sokkal gyengébb, hanem általában.

Amikor megveszek egy alaplapot, megnézem a gyártó oldalán, milyen memóriát támogat, mely gyártókat hagyott jóvá, milyen saját illesztőket javasol a deszkához. Nekem egy szaros 15 ezres Asus P8B75M-LX deszkám van, de kifogástalanul műxik, mert a többi elemet is hozzá válogattam.

A másik, a felhasználóknak egy szűk rétege abba a hibába esik, vesz egy 4 terás sata3 vinyót, egy fél terás SSD-t, egy 4 gigás vga kártyát 32 GB ramot és egy 350-es tápot. Puff!

A Windows ilyen esetben újra sem indul Grin

MS Office-tól elbúcsúztam, nekem ne csücsüljön a gépen és zabálja az erőforrásokat, meg 2 gigán elterpeszkedik, helyette LibreOffice 500 MB és kb ugyanannyit tud.

@Adam Egyetértek! Február óta megy nálam a Windows 8.1 Industry Embedded Enterprise 64-es, gond nélkül.

Még mielőtt valaki hülyének néz, leszögezem, hogy elhumorkodom ugyan ezeken a dolgokon, de a szomorú helyzet az, hogy a felhasználók egy része hanyag, nemtörődöm és ahelyett, hogy hozzáolvasna egy kis tudást a dolgokhoz, sajnos hallgat a vele egyenlő arányban lökött ismerőseire, akik szintén megjárták már ugyan, de még mindig nem tanultak a saját kárukon.

Egyszerűbb a Windows-t szidni, mint ismereteket szerezni, utána érdeklődni, olvasni és előre gondolkodni.
Kivlov · 7 év
"Windows 8.1 Industry Embedded Enterprise" ezt hol vettem meg otthonra? Smile
erről a verzióról nem beszéltünk mert ez tényleg sokkal stabilabb mint a sima 8.1 pro otthoni verzió...
de ezt csak nagyvállalatok vehetik meg...
Én válogatott cuccokat rakok csak össze és lehetőleg egy márkán belül próbálok maradni már amiből van...
SzakiLaci · 7 év
Sziasztok!
Gondoltam azért megosztom a tapasztalatomat, hogy legyen miért kövezni... Shy

Én máig is imádom az XP-t. Főleg a régebbi gépeken, 2GB RAM-mal. Ipari körülmények között, saját kis Delphi programomat futtatva kb. 100 számítógépen még mindig kifogástalanul fut szerte az országban az összes olyan gép, amit magam konfigoltam.
Ezzel szemben ha esetleg valamelyiken elszállt a winyó, és az ottani rendszerzgarázda feltolt rá egy szűz win7-et, az kb 1 hónap után már olyan lassan indul, hogy az már szégyen.

Amiért nekem bevált a jó öreg XP:
1. nem töltöget hetente frissítéseket. Az ügyfelek reggel, mikor bekapcsolják, biztosak lehetnek benne, hogy minden ugyanúgy működik, mint tegnap.
2. Ha valami hiba folytán mégis összeomlik valami (Pl. hdd hiba miatt) akkor egy sima GHOST fájlból 10 perc alatt visszaállítható !!! ... (egy 4 gigás pendrájvról.)
3. Bekonfigolni (tűzfal szabályok, felhasználói fiókok, animációk tiltása, stb) kb 5x gyorsabban lehet, mint Win7-en.
4. kevesebb memóriát zabál, több marad a progimnak
5. kevesebb helyet foglal a winyón. (És egy sima winyó is elég neki, nem kell az SSD, hogy gyorsan fusson és reagáljon. Ha mégis azt rakunk a gépbe, akkor pedig kb. 5x gyorsabb.)

Hozzáteszem:
- ügyfeleim csak a megszokott munkára használják, tehát nem "töltögetnek" / "böngészgetnek" idegen helyekről.
- nincs Rendszergazda joguk a fiókjukhoz

Szóval nálam még mindig ez viszi a prímet.

További érdekesség, hogy a natív Delphi7 alatt írt szoftverem kb. 4x gyorsabban fut egy: dual-core 2GHZ, 2GB ram XP alatt, mint egy:
Core i5 4GB RAM Win7 64bit alatt.
JonArbuckle1978 · 6 év

Idézet

Én pár hónapja kaptam új gépet (Lenovo), nagyon is jó kis laptop, Win 8.1 van rajta, és alig, ha akad valamit! Thumbs up Nem kéne mindent az MS-re, meg mindenreráfogni... Facepalm Pedig az enyém se egy atomgép. Én megvagyok a Windows 8.1-el elégedve. Csak meg kell szokni. Smile

1.) Lehet letölt minden hekkféleségeket...
2.) Régi a gépje, épp hogy elfut a Windows 8.1
3.) Lusta, valami drivert, stb. elfelejt feltelepíteni
meg még van pár ok...

Windows 7 vagy Windows 8(.1)?

-Szerintem 8.1 Smile Sokkal több funkció van benn. Smile Stabil és jó. Smile Aki meg Areo-t akar, annak ott az Aero Glass, akinek Start Menü kell, annak meg ott a Start8 vagy a Classic Shell... Facepalm - See more at: http://oprend.hu/news.php?readmore=1442#sthash.J16munrH.dpuf

Idézet

Úgy látom, hogy a felhasználók kezdenek reálisan látni, és gondolkozni. Az Xp ideje lejárt, semmi értelme egy elavult Operációs rendszert használni. De erre már régóta lehetőség volt felkészülni, nem most derült ki, így szerintem aki előre gondolkozott, az tudott magának olyan gépet vásárolni, amin "Komolyabb" rendszer is futtatható, vagy tudott fejleszteni. És ezt a "magánfelhasználókra" értem, mert a cégek nem akarnak, nem hajlandóak áldozni a fejlesztésre, mondván "megy, ameddig megy".
Hogy a Windows 7 még mindig piacvezető, azon nem kell csodálkozni, hiszen az MS legjobb idáig kiadott, és karbantartott terméke. De a 8, 8.1 megjelenése óta a felhasználók köre egyre bővül, hiszen a Windows7-hez viszonyítva egy stabilabb, funkciókban gazdagabb rendszert használhatunk. Tehát összefoglalva: Az Xp az kuka, a Windows 7 az még nagyon jó, de a korral haladni kell, és ha van lehetőség váltani korszerűbb rendszerre, akkor csak akarni kell!!Smile - See more at: http://oprend.hu/news.php?readmore=1442#sthash.J16munrH.dpufÉn Windows 7-et használok, de ha minden jól megy torrentről leszedem a Windows 8 Pro-t. A startgombot és a startmenüt majd a Classic Shell visszaadja nekem. Tök mindegy ha Windows 7-et vagy 8-at használsz...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 7 Vendég
  • 123 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!