Súlyos Windows sebezhetőséget tett közzé a Google

Egy elég súlyosnak mondható biztonsági rést hozott nyilvánosságra a Google egyik alkalmazottja, mellyel a rendszer felhasználói jogai kerülhetőek meg és így akár jogosulatlanul futtathatóak programok rendszergazdaként. A hibát már korábban jelezték a Microsoft felé, azonban nemrég, 90 nappal annak jelzését követően, nyilvánosságra hozták azt.

Google

A rés kihasználhatósága így pontról pontra leírva megtalálható a Google hibajelentési oldalán, még a szükséges kiegészítő programrészt is mellékelték, amellyel rendkívül egyszerűen előidézhető az. Egyenlőre úgy néz ki, hogy ez csak a Windows 8.1-et érintheti, de ez mindössze a bejegyzés alapján tűnik így, mivel Windows 7 esetén nem tesztelték azt.

A Microsoft természetesen már tud a problémáról, és dolgozik is annak megoldásán saját jelentései szerint. Ezek alapján a hiba szerencsére önmagában távolról nem veszélyes, így csak közvetlenül a számítógépen, vagy valamilyen arra juttatott program segítségével lehetne azt kihasználni. Ezért a vírusirtók naprakészen tartását, és a tűzfal bekapcsolva hagyását javasolják, a frissítés publikálásáig.

Tehát a javítás valószínűleg soron kívül fog érkezni, hacsak nem várnak a januári javító keddig, hiszen könnyen lehet, hogy eredetileg ekkor érkezett volna meg az. Bár az tény, hogy három hónap telt el a hiba jelzésétől, így lehetett volna idő annak publikálására, azonban általában nem is annak kijavítása, hanem tesztelése tart a legtovább. Már csak ezért sem volt túl fair idő előtt publikálni a rést (főleg szilveszter estéjén), de köztudott, hogy a Google és a Microsoft nem állnak a legjobb kapcsolatban egymással.

Forrás: ZDNet | Google
Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Driver · 6 év
Minden hibajavítást minimum hónapokon át szoktak tesztelni a Microsoft-nál (de máshol is), szóval ez nem a "nem törődöttség" miatt van. Főleg nem a tavalyi évet elnézve, amikor szinte rekord mennyiségű hibajavítást adtak ki, és nem azért mert ezek a hibák hirtelen a semmiből bukkantak fel, hanem mert elkezdtek foglalkozni a dolgokkal (szerintem). Amikből még szintén kellet visszavonni, a hosszú tesztelési időszak ellenére is. Úgyhogy ezért nem fogják rögtön másnap kiadni...

Update: Windows 10 legutóbbi előzeteseiben már nincs benne ez a rés, így valószínűleg a javítás már valóban megvan.
Mikeee · 6 év
A Linux meg a Windows azért nem említhető egy lapon. Egyrészt más az alapjuk, meg a Windowst tömegesen használják, így jobban keresnek benne hibákat a hackerek. Lehet a Linuxban is van még pár felfedezetlen hiba. Meg a Windows jóval többet tud, a Linux az gyakorlatilag egy alap váz, amit felöltöztethetsz. A több tudás, több hibát is rejt. Ok nem földreszállt angyal MS, de azért nincs teljesen igazad...

szerk: meg sokszor Google meg más netes portálok is felfújják a dolgot, ez a hiba sem jelent teljesen távoli kódvégrehajtást, valahogy rá kell egy progit juttatni a gépre. Szóval nagyobb itt a felhajtás mint kéne.
Steebee · 6 év
Én Windowst használok, mert szeretek játszani. Ez az egy oka van. Na meg persze, hogy a 8 (8.1) felülete nekem jobban tetszik, mint például egy Ubuntunak, vagy Linux Mintnek. A Linux is nagyon jó rendszer, használtam pár hétig Ubuntut, de csak nehezen szoktam hozzá. Aztán új gép, és a Win jobban vonzott.

Minden rendszer jó valamiben, a Microsoft sem csak pihenget és letojja a fejünket. Ámen.
gabesz1 · 6 év
@Mikeee:

Idézet

A Linux meg a Windows azért nem említhető egy lapon.
Maximálisan így van, kár az összehasonlítás, mivel teljesen más az alapja, és az egész rendszer működése, mint telepítés, mint frissítés, mint használhatóság szempontjából!

Idézet

[quote]Meg a Windows jóval többet tud, a Linux az gyakorlatilag egy alap váz, amit felöltöztethetsz. A több tudás, több hibát is rejt.
Ezzel nem értek egyet. Azért nem, mert ha Pl, egy Mint 17-es rendszert teszel fel, akkor az alapból tartalmazza a legfontosabb szoftvereket, sőt még talán sokkal többet is, mint ami kellene. És a kezelése 80%-ban egyezik bármelyik Windows verzióval, semmivel nem nehezebb. Persze, aki használja a Windowsban a játékokat, az csodálkozik, ugyan az hajszál pontosan a Linuxban nem található meg. De ez érthető is, hiszen a fejlesztők a legtöbbet használt Operációs rendszerre fejlesztik, találják ki a játékokat, mivel onnan van a bevétel!

Idézet

Szóval nagyobb itt a felhajtás mint kéne.
Meg minden másban is! Ha napvilágra kerül egy rosszan kiadott Update Windows-ra, már is a véres kardot hordozzák a világban! És mi a végeredmény? Hogy nem is minden platformra, csak esetenként előforduló hibáról van szó, és nem általánosíthatóan minden egyes felhasználónál!Wink

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (2)100 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

Janesz51, Vivid, Driver
  • 2 Vendég
  • 132 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!