Forgó hűtőborda mint processzorhűtő

Ha a neves számítógéphűtéssel foglalkozó cégek bejelentik legújabb megoldásaikat, az informatikában jártas embereknek egyből a hatalmas, rézcsövekkel keresztülszőtt hűtőborda és nagy méretű ventilátor kombinációja ugrik be elsőként. Az idei Consumer Electronics Show-n a Cooler Master és a CoolChip Technologies bemutatta a közösen fejlesztett, legújabb processzorhűtőjének prototípusát, ami gyökeresen megreformálhatja a számítógép hűtők piacát.

Az új koncepció alapja az, hogy minek kellenek óriási ventillátorok és öklömnyi hűtőbordák, ha a hűtést relatíve egyszerűbben is meg lehet oldani. 2011 nyarán egy amerikai kutatócég elgondolkozott azon mi lenne, ha keresztezné a hűtőbordát és a ventilátort, amivel így kisebb méret mellett is elérhető lenne azonos hűtőteljesítmény, mint a hagyományos megoldásnál. Az új ötletre mindenki felkapta a fejét, azonban e bejelentést hosszas csend követette.

KCE
A hűtőborda és a ventilátor házassága. Forrás: Techspot

Az elgondolás jó volt, mert a Cooler Master, amelyik az egyik legnevesebb cég a piacon, bemutatta az első működő prototípusokat az újfajta processzorhűtőből. A Kinetic Cooling Engine névre hallgató megoldás esetén a ventilátor egyben a hűtőborda szerepét is betölti, így jóval kisebb helyet foglal, csökken a forgás közben fellépő szélzaj is, és akár másfélszer akkora lehet a hűtésteljesítmény, a régi megoldással szemben.

Az amerikai elektronikai kiállításon működés közben is megtekinthető az újfajta légkavaró. A gyártó képviselői egy sima laptop hűtővel hasonlították össze, a források szerint jelentősen halkabb volt az új trónkövetelő. Többféle típusban is létezik már, van egy az asztali számítógépekhez készített megoldás is, aminél a forgó bordát, kör alakú lamellák veszik körbe, ezzel is növelve a hőleadó felületet.

Arról még nincs hír, hogy milyen áron és mikor jelenhetnek meg a boltok polcain a Cooler Master újfajta processzorhűtői, de talán már nem kell olyan sokat várni rájuk. Végezetül nézzetek meg egy rövidke videót, ami felfed még néhány technikai információt és működés közben is bemutatja a Kinetic Cooling Engine-t.Forrás: TechSpot
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)50 %
Nagyon jó (3)50 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

donci4
  • 4 Vendég
  • 117 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,061 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!