Blokkolja a Windows 10 a kalóz programokat? Baromság!

Sok oldalon próbálnak meg horrorisztikus tényeket közölni a Windows 10-ről, valószínűleg főképp a szenzációhajhászás végett. A probléma ezekkel az, hogy általában a fele se igaz, és szeretettel élnek az újságírásban nagyon imádott torzítás effektusával.


Ebben az esetben sem más a helyzet, több oldalon ugyanis lejött az a hír, hogy a Windows 10 le fogja tiltani a nem legális úton beszerzett programok és játékok futtatását. Mindezt pedig alátámasztják a szolgáltatási szerződésben valóban szereplő ponttal, ebben az esetben pedig konkrétan az alábbiról van szó (7. b.):

Automatikusan ellenőrizhetjük az Ön szoftverének verzióját, amire a Szolgáltatások nyújtása és a szoftverfrissítések letöltése és a konfigurációs módosítások végrehajtása érdekében van szükség – ezért nem számítunk fel díjat – azért hogy frissíthessük, bővíthessük és továbbfejleszthessük a Szolgáltatásokat, ideértve azokat is, amelyek megakadályozzák a Szolgáltatások elérését, hamisított játékok játszását és nem hitelesített hardverperifériák használatát.

Ez önmagában valóban azt jelentené, hogy a Windows 10 minden, még harmadik féltől származó nem legális forrású szoftvert is úgymond blokkoljon, illetve a frissítéseket is megvonja tőlük. Azonban ha egy kicsit figyelmesebben átolvasták volna a szóban forgó szerződést (vagy egyáltalán rendesen elolvassák), már rögtön az első bekezdés első mondatában rájöhettek volna, hogy valójában, mire is vonatkozik mindez:

A jelen feltételek (a továbbiakban „Feltételek”) a Microsoft itt felsorolt fogyasztói termékeinek, webhelyeinek és szolgáltatásainak (a továbbiakban a „Szolgáltatások”) használatára vonatkoznak.

Ha pedig rákattintunk az "itt" szóra látható, hogy pontosan mely termékek ezek:

Account.microsoft.com, Advertising.microsoft.com, Bing Apps, Bing Desktop, Bing Dictionary, Bing in the Classroom, Bing Input, Bing Navigation, Bing Reader, Bing Rewards, Bing Search alkalmazás, Bing Térképek, Bing Toolbar, Bing Torque, Bing Translator, Bing Webmaster, Bing Wikipedia Browser, Bing.com, Bing, Bingplaces.com, Choice.microsoft.com, Citizen Next, Cortana, Default Homepage and New Tab Page on Microsoft Edge, Device Health App, Fordító, Groove, HealthVault, Intelligens keresés, Maps App, Microsoft Health, Microsoft Translator, Microsoft Wallpaper, Microsoft XiaoIce, Microsoft-család, Microsoft-fiók, MSN Dial Up, MSN Egészség és fitnesz, MSN Explorer, MSN Gasztronómia, MSN Hírek, MSN Időjárás, MSN Pénzügyek, MSN Premium, MSN Sport, MSN Utazás, MSN.com, Next Lock Screen, Office Áruház, Office 365 Consumer, Office 365 Egyetemista verzió, Office 365 Egyszemélyes verzió, Office 365 Otthoni verzió, Office Online, Office Sway, Office.com, OneDrive.com, OneDrive, Onenote.com, OneNote, Outlook.com, Picturesque Lock Screen, Pix Lock, Skype in the Classroom, Skype Manager, Skype Qik, Skype WiFi, Skype.com, Skype, Snipp3t, Spreadsheet Keyboard, Sway.com, UrWeather, Windows Fotótár, Windows Live Mail, Windows Live Szerkesztő, Windows Movie Maker, Xbox és a Microsoft által kiadott Windowsos játékok, Xbox Live, Xbox Music Pass, Xbox Music, Xbox Video

Így pedig lényegében a fentebbi listában nem szereplő szoftverek esetén, a szerződés teljes mértékben tárgytalan. Bár nem tudjuk, hogy valóban csak egy egyszerű figyelmetlenségből fakadó hiba indította útjára ezen híresztelést, vagy valóban direkt akarták megtéveszteni az olvasókat (bizonyos oldalakon biztos nem ez a helyzet), ennek ellenére elég sajnálatos. Persze mind emberek vagyunk és könnyen hibázhatunk, bár az már más kérdés, hogy mennyire elnézhető, ha mindezzel másokat is megtévesztünk.
Hozzászólások megtekintése (eddig 12 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
belagezabela · 6 év
Blokkalja a Windows....
mi az a blokkalja?
belagezabela · 6 év
Anno egyébként a Win95 vagy 98-nál volt hogy ha felmész a microsoft oldalára akkor a kalózverziót letíltják és kiküldik a BSA-t.
Grin
WindowsFan · 6 év
Ezek a hírek annyira alaptalanok... Grin Honnan tudná az operációs rendszer, hogy az egy programot illegálisan futtat? Grin Egyáltalán honnan tudná, hogy azért fizetni kell? Smile
Victoryus · 6 év
WindowsFan:
Ez a része megoldható, (együttműködés kellene a cégek között hozzá) gondolom egyes vírusirtók is azért blokkolnak bizonyos fájlokat ( pl. keygen) mert az adott céggel egyezkedtek róla. (van olyan keygen, ami semmit nem csinál, csak előre betáplált kódokat írkálja ki, nem is nyúl bele semmibe, mégis van, amelyik progi vírusnak látja, ha feltöltöd virustotalra)

De egyébként én most "hallottam" erről az egészről először. Arról többen csámcsognak, hogy a win10 "mindent figyel, mindent lát..."
Driver · 6 év
Na a WinBeta és a Neowin is benyelte. Azért nem semmi, hogy ők se tudják rendesen elolvasni, de legalább ők javarészt úgy írták a cikkben, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mindez mire is vonatkozik. Mindenesetre írtam nekik, hogy pontosítsanak.
Pali · 6 év
Hm, sajna egy játékot csak blokkolja a Windows 10 (de csak a 10, az XP-s és a Win7-es gépeimen normálisan működik) , mégpedig faterom kedvenc függő játékát (igaz nem Microsoft termék), a SolSuite-t. Hiába rakom fel bármely régi vagy új verzióját, hiába telepítem újra teljesen a játékot, hiába aktiválom internet NÉLKÜL is, a Windows 10-en egyszerűen nem lehet aktiválni kalózkóddal (azaz lehet aktiválni, csak közvetkező játék indításkor kidob egy üzenetet, hogy kalóz és automatikusan vissza áll Trial-ra). Fel is húztam magam azon, hogy Win10-en egyszerűen nem tudtam megoldani neki (nem is pazaroltam rá tovább az időmet), szóval félig tud vele játszani, rosszabb esetben vissza tenni rá a Win7-et, ahogyan eddig is működött. Más játékoknál vagy programoknál (ami kalóz) nem tapasztaltam ilyet.

És sajnos blokkol más legális szoftverek is, mint a tűzfalakat. Jól van, megvagyok én az alap tűzfallal is, de gondoltam felrakom a ZoneAlarm Firewall-t vagy a Comodo Free Firewall-t, a Win10 letiltotta a telepítő futtatását (kompatibilis módban sem). Mondom magamban, ******.

Egyébként a cikket olvasva, nem hiszem, hogy sikerrel járnak ezzel, ha pedig mégis, akkor ott a szolga gépeim (XP/7) és kész (elnézést ha pár szót elírtam, siettem, közben megyek vissza munkába...)
Driver · 6 év
A tűzfalprogramoknak (ahogy a vírusirtóknak is) teljesen kompatibilisnek kell lennie a rendszerrel különben nem fog működni. Például a Windows 10 esetén lehet egy rakás olyan extra szolgáltatás, ami a korábbi rendszerek esetén nincs, és ha ezeket nem engedi ki nem fognak működni.

A játékkal kapcsolatban pedig csak annyit tudok javasolni, hogy várj, mert idővel szokták frissíteni az okosságokat hozzá. Windows 8-nál is akadt olyan ami a kezdetekben nem működött, aztán későbbi verzióknál pedig már igen. De ott sem azért volt mert a rendszer maga blokkolta volna, egyszerűen csak valami változott, ezért nem működött.
alonzo · 6 év
-igen..."mi az,hogy blokkolja?"Crysmart)
Phoenixx_93 · 6 év
ismerős sztori vistá-s korszakban is hallottam mikor még éppen hogy kiadták Grin Grin Grin
WindowsFan · 6 év
@victoryus: - Ebben az esetben tényleg képes blokkolni a Windows egy illegális szoftvert, de az a megállapodás millió dollárokba is kerülhet a szoftver gyártójának.
@Driv3r: - A Neowin és a WinBeta is? Na, ez már több, mint ciki, hogy szakportálok ilyeneket majdnem lenyelnek! Tongue
@alonzo: - El volt írva a cikk címe. "Blokkolja" helyett "Blokkalja" volt kiírva, szerencsére hamar javították.
fusionerno · 6 év
@WindowsFan Szerintem is ciki. Az egy dolog, hogy a pcforum.hu így hozta le, ha pontosan értették volna a leírtakat, akkor is így hozták volna le, az egy ócska hiteltelen informatikai bulvárlap. Bár attól is rosszabb, mert a bulvárban nem hazudnak a címben, csak ferdítenek, de a pcforum.hu-n hazudnak a címben, aztán a cikkben teljesen más van - azaz jó esetben azért kiderül, hogy a cím hazugság, de ez sem mindig történik így.

Ami több mint ciki, hogy hitelesebb az amatőr oprend.hu, mint a Microsoft által is pénzelt, reklámokkal stb teleszórt úgynevezett "szaklap" a pcforum.hu
sniper80 · 6 év
Néhány külföldi torrent oldal viszont tényleg nem támogatja a win 10-t ( állítólag túl sok infót gyüjt a felhasználórol ). Magyar oldalaknál még nem tapasztaltam ilyet.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 11 Vendég
  • 3 Tagok ma
  • 8 Szülinapos
  • 20,153 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!