Nagy változásokat tervez a Mozilla a Firefoxban

Szerző: Driver
A Mozilla nagy változásokat szeretne eszközölni a Firefoxban, amellyel újra népszerűbbé válhatna a felhasználók körében böngészője. Ezt két nagy újdonsággal szeretné elérni, melyből az egyik lehetővé teszi, hogy a böngésző majd több folyamatként is futhasson, a másik pedig a kiegészítőket érintené.


Ezzel talán a non-profit szervezet hosszú álomból ébredezik, hiszen jó ideig nem történt semmi jelentős legnépszerűbb termékük, a Firefox körül. Most viszont sok jó ötlettel álltak elő, hiszen már rebesgették azt is, hogy csinálnak egy Windows 10-es alkalmazást a böngészőből, illetve a Firefox 40-el is jó irányba indultak el, az új rendszer támogatásával. Ez utóbbi pedig nem merült ki egy új felületben, de a Windows 10-en nem csak a tesztekben elért pontszámok, de a még fontosabb gördülékenységi érzet is kimagaslóra sikeredett.

Ennek ellenére tény, hogy bizonyos téren a riválisokhoz képest még mindig akadnak lemaradások. Az egyik és a böngészőt leghátrányosabban érintő ezek közül az, hogy az továbbra is csak egy folyamatként képes futni, így ha akár egy böngészőfülön belüli tartalom is összeomlásra készteti a Firefoxot, a teljes böngésző is összeomlik. Ezen terveznek végre változtatni, az "Electrolysis" névre keresztelt technológiával, mellyel a lapok, - akár a Chrome, vagy éppen Edge esetében is, - külön folyamatként fognak megjelenni a Feladatkezelőben, így csak az adott folyamat fog megszűnni egy esetleges összeomlás során, tehát stabilabbá téve a böngészőt.

A másik nagy változás a kiegészítőket érinti majd, amellyel lényegében a Microsoft Edge-ben is hamarosan érkező ötletet akarják átvenni, vagyis, hogy lényegében a Chrome kiegészítőket támogassa a böngésző. Ehhez már ki is adták a WebExtensions alkalmazásprogramozási felületet, mellyel meg is lehet kezdeni a kiegészítők írását, átírását és tesztelését. Ez pedig a fejlesztőknek mindenképpen jó hír, hiszen lényegében a jövőben már mindhárom böngészőre kiadhatják ugyanazon kiegészítőt, nagyon minimális módosítással.

A két módosítás egyébként nem érkezik ok nélkül együtt, mivel az "Electrolysis", valamennyire megköveteli a régi kiegészítők működésének megváltoztatását (pár biztos nem működne), valószínűleg ezért is döntöttek emiatt így. Egyenlőre azt még nem tudni, hogy a végleges kiadásban mikorra érkeznek meg ezen fejlesztések. A következő 41-es verzióban némi biztonsági módosítás biztos várható, melyben már csak a Mozilla által is ellenőrzött és aláírt kiegészítőket lehet majd a böngészőhöz hozzáadni.

Forrás: Neowin
Hozzászólások megtekintése (eddig 10 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tothjani · 6 év
Tehát a 41 béta ezért vágja ki a Google hivatalos kiegészítőit.
Akkor ne mondják hogy a Chrome kiegészítőit is lehet futtatni, inkább mondják azt amit már most is kiír a Firefox béta, aki Google terméket akar használni az használja a Chrome böngészőt.
Ezt a Goggle Shortcuts bővítmény alatt lehet megtekinteni.
vfts69 · 6 év
Inkább egy korrekt 64bites verziót alkotnának végre , hogy ne kelljen alternatív megoldásokat alkalmazni !
astefi · 6 év
"Az egyik és a böngészőt leghátrányosabban érintő ezek közül az, hogy az továbbra is csak egy folyamatként képes futni,"

Éppen ezért eszik kevés RAM -ot.

"mellyel a lapok, - akár a Chrome, vagy éppen Edge esetében is, - külön folyamatként fognak megjelenni a Feladatkezelőben,"

Majd akkor ez is mehet a kukába a chrome után...
Gabika93 · 6 év
Jó lehetne, hogy már a Firefox meg szabadulna a Flash-től mert azzal sok a gond!
knor1982 · 6 év
tessék, beta-tól felfele van 64 bites verzió: https://www.mozilla.org/en-US/firefox.../beta/all/
tothjani · 6 év
nagygabi93!
Minden böngésző használja a Flasht, sajnos ez inkább a Web oldalakon múlik, van olyan ahol még a bejelentkezéshez is az kell.
De legtöbb játék, és reklám is Flashban működik.
Viszont a Firefox-ban nincs, nem volt, és nem lesz Flash, ezt mindig a felhasználó telepíti, mert használni szeretné!
JoeFromHun!
A Firefox már rég leszámolt vele, aki nem akarja használni az nem telepíti fel a Flasht és kész, ez nem telepíti magától!
JoeFromHun · 6 év
Már a 27.0-ban le akart számolni a FLASH-el .. nem sikerült!
Nem hiteles banda!
WindowsFan · 6 év
Szerintem jelenleg a Firefoxot csak két dolog mentheti meg: a Flash selejtezése és a visszatérés a évenkénti verziófrissítésre. Nem egyszerű dolog felfogni azt, hogy most már a 41-es következik, egy évvel ezelőtt pedig még a 28-asnál jártunk. Facepalm
Driver · 6 év
Egyébként valóban, Firefox-ban alapból mióta van Flash? Soha nem is volt, mivel az egy külön beépülő.

Egyébként az oldalak nagy részén hál istennek már megy a HTML5-ös lejátszás, úgyhogy túl nagy probléma ezzel már nincs. Legalábbis én nem tapasztaltam, pedig nem is nagyon használok mást.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (2)100 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 3 Vendég
  • 2 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 20,610 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!