NeoKylin - Avagy a kínai Windows XP

Kína mint ismert hagyomány tisztelő ország, és lassacskán az évek során talán már a Windows XP használata is azzá vált. Nem csoda, hogy még máig elég domináns helyen áll náluk, így annak lecserélése is nagyon nehézkesen megy. Ennek megoldásán már jó ideje fáradozik a kormány, és rengeteg alternatívával állt elő az elmúlt időszakban. Most itt egy újabb, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb közülük.


Ez pedig a "NeoKylin" nevezetű rendszer, amely nem takargatja azt, amit lecserélni hivatott, ugyanis szégyentelenül hasonló megjelenéssel rendelkezik mint a már kamaszodó XP. A bejelentkezési képernyő, maga az asztal, a tálca és még a start menü is pontos mása az eredetinek. De megtalálhatóak még benne az XP-s alap játékok és kellékek alternatívái is. Ha mindez még nem lenne elég, a Microsoft Office újabb verzióira is igen hasonló irodai csomagot is kapott a rendszer.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ezt most egy módosított Windows XP, vagy egy teljesen saját kezdeményezésű fejlesztés? A válasz erre az, hogy egyik sem, valójában a színfalak mögött Linux kernel tevékenykedik, de itt sem egy teljesen saját disztribúció, hanem amennyire tudni lehet, a Fedora valamely változata. Így igaz ez a szoftverekre is, az Office esetén is csak az OpenOffice/LibreOffice-ra ráhúzott új felületről van szó.


Talán egy kicsit így furcsa elképzelni a rendszer létjogosultságát, hiszen amúgy is számos már létező disztribúcióból lehetett volna választani, amely valamelyest hasonló a Windows felületéhez, mint például a Zorin OS, vagy a legnépszerűbbek egyike, a Linux Mint. Azonban úgy tűnik, egy valódi klón megalkotását látták a legkézenfekvőbbnek.

Amennyire tudni lehet, Siping-ban a munkahelyek nagy része már áttért NeoKylin használatára. Illetve a rendszer már a kereskedelmi forgalomban is kapható gépekre előretelepítve, a Dell gépek mint egy 40%-a kerül eladásra ezzel a rendszerrel. Ugyanakkor utóbbiak alapból egy kicsit eltérő felülettel érkeznek. Mindenképpen érdekes lesz látni, hogy mennyire lesz képes helyt állni a NeoKylin, és képes lesz-e vajon végre a Windows XP-t nyugdíjazni.

Forrás: Quartz
Csevegés (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
vermilion 3 év
Azért érdekes nép ez a Kínai ,ezek mindent össze tudnak rakni és le tudnak másolni lehet hogy eredetileg MacGyver is Kínai volt!?Grin
Clash 3 év
Vicces lesz látni ahogy kiábrándulnak az első internetről letöltött exe instalálás hibája kapcsán...
WindowsFan 3 év
Jézusom! Grin Én inkább a majdnem 15 éves Windows XP-t használnám e helyett. Grin Csoda, hogy a Microsoft még nem perelte be őket plágium gyanújával. Smile
tomburger 3 év
Elég szar, már bocs... Ettől jobban is leutánozhatták volna, ha lúd, legyen kövér, bár lehet, hogy nem ez volt a cél, hanem a továbbfejlesztése a felületnek...?
Egyébként érdekes, köszi Driv3r Thumbs up

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

bandi1969

  • 5 Vendég
  • 204 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 16,348 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!