Megjelent az Ubuntu 15.10-es kiadása (Wily Werewolf)

Szerző: Driver
Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, az Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, avagy ravasz vérfarkas. Ismételten nem egy hosszútávon támogatott kiadásról van szó (LTS), ugyanis a rendszer mindössze 9 hónapon keresztül kap majd támogatást. Az új verzió azonban sok újdonságot nem tartogat, a Canonical érezhetően sokkal inkább a következő verzióra, az Ubuntu 16.04 LTS-re fókuszál.


Ennek ellenére a 15.10 sem egy elhanyagolandó kiadás, ugyanis hozzák a szokásos frissített csomagokat, beépített alkalmazásokat és frissített Linux kernelt. Sok javítást kapott a Unity 7 is, így sokkal stabilabbá vált a felhasználói felület, azonban igazi újítás nincs. Ugyanakkor ez érthető, mivel a 16.04-re szeretnének a Unity 8-al is elkészülni, igaz egyenlőre mint csak egy másodlagos opcióként a 7 mellé.

Linux kernel 4.2

A Linux kernel egyik legújabb stabil változata adja a rendszer szívét, aminek köszönhetően a nemrégiben megjelent hardverek támogatása már alapból biztosított. Néhány a kernel által biztosított fontosabb újdonság:
 • új AMD GPU illesztőprogram az újabb Radeon kártyák támogatására
 • Intel Broxton támogatása
 • F2FS fájlrendszer-titkosítás támogatása
 • NV-DIMM támogatása

Felhasználói felület

 • Rengeteg hibajavítás a Unity 7-ben, néhány új funkció
 • Helyi menük (Locally integrated menu) már a fókusszal nem rendelkező ablakoknál is látszanak
 • Dash is átment számos használatot könnyebbé tevő változtatáson
 • Compiz-ban szintén hibajavítások, új funkció nem jellemző, hiszen a Unity 8 már nem erre fog épülni
 • Jobb integráció a MATE asztali környezettel

Szoftverek

 • Frissített Firefox (41) és Chrome (45)
 • Frissített MATE (1.10)
 • A GNOME-ot érintő dolgok javarészt már a 3.16-os verzióra épülnek
 • Blueman 2.0 és BlueZ 5.35 bekerülése, a jobb Bluetooth-támogatásért
 • Steam-kontroller támogatása
 • LibreOffice:
  • frissítés az 5.0.1-es verzióra.
  • a PDF-exportálás időbélyeggel támogatása
  • Adobe Swatch Exchange (.ase) támogatása
  • Writer
   • hangulatjelek
   • stíluselőnézet az oldalsávon
   • Word-kompatibilis szövegkiemelés
   • kép vágása
   • táblázatkezelési javítások
   • eszköztári újítások
   • DOC-javítások
   • OOXML-javítások
   • RTF-javítások
   • „fogd és vidd” lehetőség képek esetén
   • LibreLogo: tetszőleges pontok egyesítése
  • Calc
   • feltételes formázás fejlesztései XLSX esetén
   • tudományos-formátum és számformátum javítások
   • a Formulamotor most már támogatja a táblázatba strukturált hivatkozásokat, új táblázatkezelő funkciók és A:A / 1:1 teljes sor/oszlop hivatkozások
   • képek vágása, cseréje és mentése
   • eszköztár-javítások

Az új Ubuntu 15.10 már elérhető és mint mindig ingyenesen letölthető és használható. Amennyiben korábbi Ubuntu verziót futtatunk, például a 15.04-et, a frissítéskezelő segítésével már frissíthetünk is az újabb kiadásra. A Wily Werewolf egészen 2016. júliusáig lesz majd támogatott, tehát bőven lesz idő átállni a 16.04 LTS-re.

Forrás: Magyar Ubuntu közösség
Hozzászólások megtekintése (eddig 9 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
killjoy · 7 év
Mindenféle flame-robbantási szándék nélkül csak egy észrevétel azoknak, akik lelkesen fikázzák a Win10 fejlesztését: ha csak ezt a fejlesztési listát nézem, akkor az Ubuntu készítői sem nagyon mentek az "ikoncserén" túl, mert az összes újdonság (az új kernel, az új szoftverek) ha jól tévedek, akkor nem a Canonical fejlesztése. Ilyen alapon a Win10-nél is el lehetne mondani, hogy megjelenésekor vagy nem sokkal utána frissült a Chrome, a Firefox és eszméletlen mennyiségű program jelent meg Win10 kompatibilis formában. Vagyis teljesen felesleges fikázni bármelyiket, mindenki azt használja, amelyik neki tetszik és ami a lényeg, valószínűleg a motorháztető alatt mindenhol vannak kisebb-nagyobb fejlesztések, amiket nem is nagyon kötnek az orrunkra.
Thawne27 · 7 év
Igazad van, ez a változat nem nagyon változott a 14.xx és a 15.xx-verziókhoz képest, de az biztos h stabilabb, bár még Pendrive-n van fent nekem, de egész jól teszi a dolgát a 14.04.3 LTS-hez képest....
Kori · 7 év
Amolyan Ubuntu 15.04 Update1 Smile

Szerintem én most ezt a kiadást passzolom, és megvárom a 16.04-es LTS verziót.
Thawne27 · 7 év
Én is csak Pendrive-on teszteltem eddig, jól csinálja a dolgát, de jobban csípem az LTS kiadásút, + még egy jó ok h várjunk, mert ha minden igaz sok változás lesz a Unity 8-ban, a Béta verzát fel raktam belőle, egész jó, de mobilos kinézete volt még, így PC-n nem éppen klassz volt...
Driver · 7 év
Nekem fent volt a 15.04 szóval felraktam annak a helyére. Túl sok dologról azonban nem tudok beszámolni, mert tényleg alig van észrevehető változás. Max annyi, hogy elég instabil volt addig, amíg fel nem raktam a zárt illesztőket. Gondolom a frissített kernel miatt lehetett.
kepfeltoltes.hu/151024/K_perny_k_p___8211__2015-10-24_17-49-52_www.kepfeltoltes.hu_.png
Pali · 7 év
A teszt gépemen élesben használom az Új Xubuntu 15.10-et, eddig jól működik a rendszer (a 15.04-el többnyire elég problémásan működött a rendszer).
De, a fő gépemre inkább megvárom a 16.04 LTS megjelenését, a szolga gépemen viszont teljesen mindegy melyik verzió fut,
killjoy · 7 év
Srácok! Megint nem flame miatt, egyszerűen csak egészséges szakmai kíváncsiságból kérdeznék. Én eddig nem használtam különösebben Linuxot, mert lusta voltam megtanulni, a Windowst meg már elég jól ismerem (Ezt leírva gondoltam bele: KÉT ÉVTIZEDE HASZNÁLOM/HASZNÁLJUK... Ez még gombócból is sok.) és eddig mindig irigykedtem a Linuxosokra, mert bár nálam soha nem voltak számottevő stabilitási vagy működési problémák (még abban az átkozott Vistás érában sem), de mindig olvastam itt-ott, hogy kinek milyen baja van a Windows épp aktuális verzióival. És majdnem mindig jött egy-két általában véres szájú Linux fan, aki többek közt az atomstabilitást hozta fel érvként az átállásra. Erre itt mindannyian, akik gondolom komolyabban is használjátok, azt írjátok, hogy ez az új verzió STABILITÁSI problémákat orvosolt. Ez alapján le merhetek olyan szentségtörő mondatot írni, hogy a Linux sem stabilabb, mint a Windows? És hogy valójában mind a két rendszer csak annyira képes stabil lenni, amennyire az alatta lévő vas képes arra?
dlaczko · 7 év
Minden 2. évben rászánom magam egy linux telepítésre, és minden évben rá kell jönnöm, hogy ez még mindig szar. Így megy ez már 2004 óta.
killjoy · 7 év
Én nem fogalmaznék ilyen erősen. Van egy Eee1000H-m. 1GB RAM, Atom proci, semmi extra. Egy időben tesztelgettem rajta különböző Linuxokat, amiket direkt úgy kerestem, hogy KIS GÉPIGÉNYŰ disztribúciók. És tetű lassúak voltak. Igaz, hogy azért minimális elvárásaim voltak, de igazából csak netezni, meg filmet nézni akartam. Most van benne egy 120GB-os SSD és nemrég kaptam egy 2GB-os DDR2-es RAM-ot egy ismerőstől (selejtezett, nekem meg pont kapóra jött). Most egy Win10 van a kicsikén és nagyon szépen pörög. (Mondjuk az SSD és a 2GB RAM valószínűleg a Linuxokkal is csodát tenne.) Az egyetlen baja a harmatgyenge kis Atom proci. Pl. ha SD felbontású MKV-t nézek és közben az Otthoni csoporton keresztül az asztali gépről másolnék valami nagyobbat, akkor úgy leakad a lejátszás, hogy csak na. Egyszerűen csak dadog, mintha benyomtam volna a lassítást. De nem is várok csodákat.

Az a mi nagy bajunk szerintem, hogy annyira megszoktuk és ismerjük a Windowst, hogy nem akaródzik keresgélni. Meg hát pl. Office. A 95 megjelenése óta használom az MS megoldásait, most épp egy ideje a 2016-ot és mérföldeket ver kényelemben és extrákban a Libre Officera és társaira. De valószínű, ha azt szoktam volna meg, akkor az MS szalagos menüjétől rázna ki a hideg. Vagy a Photoshop. Több, mint egy évtizede használom. Előtte egy ideig Paint Shop Prot használtam, arról is nehéz volt átszokni, de sokat segített, hogy ami miatt kellett, abban mindenki a PS-t használta, és mindenki abban tudott segíteni. Linuxon meg ott a Gimp. Hát én idegrángást kaptam, mikor használni próbáltam, és semmi nem úgy volt, ahogy megszoktam.

És a lényeg itt van. Sokkal többet számít manapság a felhasználóknál a megszokás és a környezet (segítség szempontjából), mert hiába van minden info a neten, az emberek nagy részének nincs kedve bogarászni. Ez a baj a Linuxokkal is szerintem. Lehet, hogy sok szempontból többet és jobbat nyújtanának, de ahogy fentebb is írtam, a gép használata nem csak az operációs rendszerről szól, hanem a többi programról is. És lássuk be, nyílt forráskód ide vagy oda, a felhasználó komfortérzetével a legtöbbet a Windowson foglalkoznak a különböző szoftvergyártók.

És még egy dolog van, ami miatt nehézkes a Linuxra váltás egy egyszerű mezei felhasználónak. Lehet, hogy ez most furcsán fog hangzani, de ez az ok: a szabadság. Túl sok mindent enged testreszabni a Linux, ami alapban nem volna baj, a gond ott van, hogy sokszor ezek a testreszabásokat muszáj megcsinálni, ha tetszik, ha nem. Választani kell ötven különböző fotó manipulátor közül, és általában egyik sem nyújtja az összes olyan funkciót, amit akarunk.

Plusz ami nekem még nem tetszett, amikor próbálkoztam: nyílt forráskód, mindenki azt csinál amit akar, így szinte minden programot külön meg kell tanulni, mert mindet úgy szabja saját képére az alkotó, ahogy az neki jól esik. Minden második programban máshol és más néven találtam meg az éppen keresett funkciót és ez engem nagyon zavart.

Nem mondom, hogy a Windows jobb, csak ezt szoktam meg, így nekem sokkal egyszerűbb és kézreállóbb a használata, és elégedett vagyok (legtöbbször) az elérhető funkciók és beállítások mennyiségével és minőségével, és nem vágyom rá, hogy egy videólejátszó program elindításához egy fél órás finomhangolás kelljen. Persze tetszik pl. az MPC-HC sok funkciója, de igazából ha csak a fele lenne, az is elég lenne. Az más kérdés, hogy akkor tutira lenne benne olyan lehetőség, ami kimaradna. Rengeteg lejátszót próbáltam már, és mindegyikből hiányzott valami, amit addig megszoktam és használtam, vagy csak totál máshogy volt megcsinálva, és mindig visszatértem a jó öreg MPC-HC-hoz.

Ugyanígy voltam a Linuxokkal is. Próbáltam már jópárat, tetszettek bizonyos megoldások, de végül mindig győzött a megszokás és a hiányérzet.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (2)100 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 7 Vendég
 • 199 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!