Leáll a Firefox OS fejlesztésével a Mozilla

Szerző: Driver
Mindig szomorú arról beszámolni, ha egy rendszer ilyen sorsra jut. A Mozilla ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy körülbelül 3 évnyi forgalmazás után, abbahagyja saját nyílt forráskódú mobil operációs rendszerének fejlesztését. A döntés oka egyértelműen az, hogy nem sikerült a rendszernek megvetnie a lábát a piacon és nem akarnak további erőforrásokat pazarolni rá.

Egy az utolsókból...

Erről írt a Mozilla egy közleményében is, amelyben a szervezet azért némi büszkeséggel gondolt vissza a rendszer által megvalósított és képviselt értékekre, főképp a valóban nyílt forráskódot emelték ki. Azonban a rendszerrel nem sikerült elérni céljukat és a lehető legjobb élményt biztosítani a felhasználóknak, így lehúzzál a rolót a fejlesztők, és inkább másra koncentrálnak.

Igaz ami igaz, a Firefox OS valóban elég eltérő nézetekkel rendelkezett a többi rivális mobil rendszerhez képest, hiszen web platformra épült és az alkalmazások is lényegében webes alkalmazások voltak. Ez azonban hosszútávon sem a fejlesztők, sem a vásárlók szívét nem tudta meghódítani, így nem produkált túl erős eladásokat sem. Mostanára már csak az olcsóbb eszközök tarthatták életben, de sajnos csak eddig.


Hazánkban a Mozilla weboldala alapján hivatalosan mostanra mindösszesen egy készülék került forgalmazásra Firefox OS-sel, az Alcatel One Touch Fire E. Ennek ellenére több szolgáltató választékában is előfordulhatnak még ilyen készülékek, vásárlásuk mellet így pedig már nem túl sok érv szólhat, hiszen hosszú jövőjük nem lehet.
Hozzászólások megtekintése (eddig 8 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hofmannn · 6 év
Egy normális böngészőt nem tud összehozni nem is értem hogy gondolhatta komolyan ezt az os-t.
vermilion · 6 év
mobiltelefonok = android oprendszer, és ARM processzor. így döntött a piac. kapitalizmus van. pont. persze minden vállalat kitermeli a saját ellenfelét. ez az ellenfél pedig az apple, és semmi esetre sem a microsoft.
tothjani · 6 év
Sajnos az Android hibái ellenére nagyon komoly ellenfél a mobil rendszerek területén, még a Microsoft is csak a futottak még kategóriába tartozik pedig volna pénz a fejlesztésre.
vermilion · 6 év
A Windows úgyanugy hemzseg a hibáktól , mégis desktopon egyeduralkodó!
Mobil cuccon nem lehet megfogni a droidot, az MS se fogja tudni sőt lassan de biztosan úgy fog járni mint a Firefox OS!
Pali · 6 év
Hát csessze meg a Mozillát, pedig úgy reménykedtem bennük Sad (most is FirefoxOS készülékem van, ami a képen is látható, lassan 2 éve).

Lehetett volna jobb is a rendszer igaz, de lehet, hogy nem volt elég partnerük sem, akik ezt a rendszert támogatták volna (véleményem szerint), a vásárlókról nem is beszélve (nem sok ismerősömnek láttam volna, hogy Firefox mobilt használna rajtam kívül, WP-sekből is csak keveset).

Na sebaj (hogy rohadnának meg, hogy ilyen könnyen feladták ezt is, mint a Matchstick-et Angry), majd jövőre WP lesz a választásom ez biztos, Androidot meg soha többé! A "Fire E"-t is szívesen elfogadnám, de ha azon is régi firmware van (1.x) és nincs rá újabb (2.x), akkor csak pénz kidobás volna az :/

Egyébként meg, én nekem nem a tudása miatt fogott meg, hanem az egyedisége miatt (Android számomra nem egyedi, az már csak szétbarmolt rendszer...)
vitat6atlan · 6 év
@Hofmannn: mondanál egy rendes böngészőt nekem? Meg esetleg valami indokot, hogy a rendes miért az és a Firefox miért nem?

@dereslaci41: az android egy oprendszer, a Microsoft és az Apple két cég, hogy hasonlítottad össze őket, hogy erre a következtetésre jutottál? Egyébként ha a WP-t meg az iOS-t akarnád hasonlítani az androidhoz: mondj egy telefont, amin WP fut és lehet rá sok hasznos programot telepíteni, meg egy telefont amin iOS fut és megkapod max 120k-ért és funkcióban annyit tud, mint egy droidos telefon.

@Pali: Ha egyedit akarsz akkor mondjuk lehet nem a WP-nél kéne nézelődni Grin Mondjuk ott van az Ubuntu Touch vagy a Jolla, na azok egyediek Smile
vermilion · 6 év
vitat6atlan:Na igen ez igaz ,de pl az Androidnál szinte végtelen a személyreszabás főleg rootként !
Egy WP-vel pont azt veszted el amit a droidal nyersz ,lehet azt mondani higy a WP stabil gyors úgyan már, a droid is az ,megfelelő eszközön, sz@r gyenge telón a WP is ősszecsinálja magát!

Abban is egyetértek hogy a Firefox jó böngésző ,a MS pl a rengeteg pénzéből még nem csinált jó böngészőt !

Most tesztelek egy Ubuntu Phone-t ,épp arról írók eddíg minden okés!
Juxtapoz · 6 év
ez sajnos fail lett Sad

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 5 Vendég
  • 2 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 20,610 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!