Sok forrófejű mobiltelefonba kerülhet hővezető cső

Néhány éve nem tellik el úgy hónap, hogy a telefongyártók ne hoznának ki egy-egy új, még gyorsabb és még nagyobb teljesítményű mobilt. Általában a nagy cégek szoktak egymásra licitálgatni, de van egyre több feltörekvő cég, példaként hozható fel a Xiaomi is. A telefonokban általában az ARM által tervezett processzorok vannak, amelyeket néhány nagy vállalat gyárt, köztük a Qualcomm és a Samsung is.

Míg régen örültünk, ha internetezni tudtunk a telefonon, ma már lassan egy komplett multimédiás eszköz van a zsebünkben. Ahol pedig fát vágnak, ott forgács is van - tartja a mondás. Így egyre nagyobb mértékben melegednek az okostelefonok, amiknek a hűtését meg kell oldani.

Qualcomm Snapdragon 820 - Napjaink leggyorsabb mobiljainak szíve

Tavaly a sok csúcsmobilban helyet kapó Qualcomm Snapdragon 810-es volt az egyik legjobban melegedő mobil processzor, amit valaha is telefonba szereltek. Így sok mobilgyártó elkezdett különféle hűtési megoldásokkal kísérletezni, az egyik helyes út valószínűleg az, hogy hővezető csöveket fognak kapni a mobilok is. A pletykák szerint a Sony és a Lenovo már bevetette néhány zászlóshajójában, de az igazi úttörő a Samsung lehet, mivel a soron következő Galaxy S7-ben is helyet kaphatnak hőcsövek.

Ezeknek a csöveknek az a szerepe, hogy egyenletesen eloszlassák a meleget a készülék hátlapja alatt, ennek hatására kevésbé lesz forró a mobilok hátulja. A hővezető csövek működését nagyon leegyszerűsítve az autókban található hűtőradiátorokhoz lehetne hasonlítani.

Már a Microsoft is bevetette a hővezető csövet Lumia 950XL-ben

Azonban egyelőre a hőcsövekre szakosodott cégek szerint még nem fog tömegesen elterjedni ez a megoldás, így jópár év eltellhet mire szinte minden telefonban találkozhatunk ilyen megoldásokkal. Kíváncsian várjuk a jövőt. Lehet, hogy 10 év múlva megjelenhetnek a vízhűtéses telefonok. Fura lenne nem?
Hozzászólások megtekintése (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
DarkZer0 · 5 év
Kicsit durva lenne a vízhűtés egy mobilban, bár szerintem megoldható. Minden esetre örülök neki, hogy végre dolgoznak az ügyön, hogy ne melegedjenek a mobilok.
Driver · 5 év
Ez egy elég érdekes téma, mert valahogy ezt meg kell majd oldani a gyártóknak, sőt már most is elég nagy problémát tud okozni pár telefon esetében intenzív használat során.

Akit egyébként érdekel egy videóban szemügyre veheti a 950 XL hűtését. Érdekes módon látszólag nem folyadékhűtéssel oldották meg (vagy speciális folyadékkal). Gyenge idegzetűeknek nem ajánlom, elég durva szabdalás történik. Grin

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 2 Vendég
  • 108 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,061 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!