Megérkezett az Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus)

Szerző: Driver
Megjelent az Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus), és mivel a Canonical új szisztémája szerint minden páros évben megjelenő .04-es kiadás hosszú támogatást kap, így a 14.04-et "váltva" ez a rendszer is megkapta az LTS jelzőt. Ez annyit jelent, hogy a 16.04 a következő 5 évben biztosan támogatott lesz, vagyis bátran lehet rá építkezni.

Ennek érdekében pedig mindig igyekeznek is egy beton stabil alapokon nyugvó rendszert összeállítani, ami egyben azt is szokta jelenteni, hogy nem is igen hoznak drasztikus újításokat ezen kiadásokban. Ennek ellenére néhány kulcsfontosságú újdonság mégis sikerült belehelyezni a rendszerbe, aminek a gyakorlott felhasználók biztos örülni fognak:
  • Snap csomagformátum.
  • LXD hypervisor OpenStackhez.
  • ZFS kötetkezelő és fájlrendszer.
  • Közös platform az Ubuntu IoT, telefonok, asztali számítógépek és szervereknek.
  • Részletesebben ezekről a Magyar Ubuntu Közösség oldalán olvashattok.

Mindezen túl, ahogy azt már megszokott, frissültek az alapcsomagok és így minden beépített szoftverből a legfrissebb verziót kapjuk kézhez, mint a Firefox 45.0.2, vagy LibreOffice 5.1.2.2. Illetve kaptunk megint egy frissített alap hátteret, illetve további választhatóakat, és nem mellékesen hosszú idő után a szoftverközpont is kicsit megváltozott. Ami nem került és nem kerülhetett be az viszont a Unity 8 felhasználói felület, ez továbbra is csak külön telepítve próbálható ki.

Azt, hogy korábbi Ubuntu kiadásról megéri-e frissíteni a 16.04 LTS-re nem is kérdés, főképp például a 15.10-et használóknak. Akik szerveres környezetben futtatják például a 14.04-et, szintén megfontolandó a frissítés, persze utóbbi esetben nem kell elkapkodni, hiszen a 14.04 még 2019-ig támogatott lesz. Ami pedig a 16.04-et illeti, 2021. áprilisáig nincs félnivalójuk a mellette voksoló felhasználóknak.

Ubuntu 16.04 LTS letöltése →

Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Thawne27 · 6 év
Nálam még nem jött meg a frissítésin, de nem is várom meg, inkább a telepítőből upgradelek..
www.kephost.com/images/2016/04/21/Kepernyokep2016-04-2119-47-09.png
tomyyoe92 · 6 év
Kíváncsi leszek hogy mik történtek a mortorháztető alatt Smile
Imádom a Linuxot, Ubuntut.
Lassan 2 éve csak ezt használom.
Csak a Dash lassúsága ami nem tetszik. Smile
Váltani nem váltok, hiszen a Gnome és a KDE környezet nem tetszik, nekem túl helypazarló a Gnome, a KDE pedig még mindíg nem olyan stabil mint annó a 4-es széria volt Smile
Thawne27 · 6 év

Idézet

KDE pedig még mindíg nem olyan stabil mint annó a 4-es széria volt Smile
Sajnos ezt én is tapasztaltam a Kubuntu 16.04 LTS-el, tegnap OK volt, ma reggel meg ugrált össze vissza, a 15.10-es is stabilabb volt... De majd helyre pofizák...
makossuti · 6 év
Én meg pár éve xfce asztali környezetet használok mert elég könnyűsúlyú és brutál gyors. Lehet külön is telepíteni a gépekre, nem úgy mint Windows esetén ahol csak egy környezetet kapsz és azzal legyél megelégedve.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (1)100 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 4 Vendég
  • 199 Tagok ma
  • 7 Szülinapos
  • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!