A Google újdonsága: Pixel és Pixel XL mobiltelefonok

A kezdetekben a Nexus telefonok még leginkább csak a fejlesztőknek szóltak, illetve a gyártóknak, egyfajta referenciaként. Az évek múlásával azonban egyre inkább az általános fogyasztókat célozta meg vele a Google, míg végül az 5 és 6P típus már abszolút ebbe a kategóriába tartozott. A telefonok és a fogyasztók kinőtték magukat, így a Google úgy döntött, itt az ideje lépni, amelynek első igazi alanya a Pixel és Pixel XL lett.


Külső

A telefon külsőre pedig meglehetősen el is tér a korábbi Nexus készülékektől, és igen, kár köntörfalazni, a dizájn elég erősen hasonlít az iPhone készülékekére. Vagyis alumínium ház és hátlap jellemzi, azonban az ott lévő ujjlenyomat olvasó, valamint kamera körülötti rész kapott egy üveg lapot. Ami a hátlapon egy további fontosabb részlet, hogy már csak a Google logó található meg ott, a Nexus, vagy éppen Pixel felirat helyett, és árulkodó az is, hogy nincs semmilyen gyártói felirata rajta. Ezt a telefont ugyanis már a Google gyártotta, ugyanakkor tervezői szempontból volt némi együttműködés a HTC-vel.


Talán amennyire jellegzetes a telefon hátulról, előröl olyannyira egyszerű: nem igazán van mint kiemelni. Ami igazán furcsa az az alsó rész, amelyről mintha hiányozva valami, vagy éppen valamik, ugyanis fizikai gombok ott nincsenek, hanem azok továbbra is a kijelzőn foglalnak helyet, ahogy eddig is. Ugyanakkor ez talán csak a világosabb színű modelleknél szembeötlőbb. A Google kezdetben három színben teszi elérhetővé a Pixelt, ezek pedig a "meglehetősen fekete" (quite black), "nagyon ezüst" (very silver), és a limitált "igazán kék" (really blue).

Kamera

Ami talán a legnagyobb hardveres érdekesség az a kamera, amely összességében állítólag az eddigi legjobb, amely mobiltelefonba valaha került. Ez elsősorban nem a specifikációra értendő, hanem arra, ahogyan a szoftver és a hardver együttműködik. Például a Smartburst funkcióval egy másodperc alatt több száz kép készítésére képes a telefon, majd azokból kiválasztja a legjobbat. Ezen kívül ott van a HDR+, amely a kevésbé megvilágított helyzetekben is képes nagyon szép és élénk képek készítésére. Ez utóbbiban, valamelyest a különleges kameralencse is segédkezik, amely egyébként egyáltalán nem lóg ki a hátlapból.


Ugyanakkor a videók terén sem lehet panasz, mivel 4K-ban is lehet rögzíteni, és bár hardveres videostabilizáció nincs, szoftveresen a látottak alapján rendkívülit ígér a Google. De ami szintén egy nagy pozitív meglepetés, hogy minden felhasználónak, képei és videói tárolására korlátlan nagyságú felhő tárhelyet nyújtanak. Vagyis sosem kell attól félni, hogy nem marad elég hely egy pillanat megörökítésekor.

Szoftver

A Pixel telefonok már gyárilag Android 7.1-et fognak futtatni, azonban annak újdonságait nem igazán ismertették. Ugyanis ami újdonságnak számít az lehetséges, hogy csak és kizárólag ezen telefonok számára lesz elérhető. Egy közülük az új indító (launcher), amely egy alapos újratervezést kapott némileg dizájnban és használatban is. Ennek hátterében pedig az áll, hogy ezt az indítót valóban kifejezetten ehhez a telefonhoz tervezték és optimalizálták, tehát rendkívül gyors lett. Működésben is vannak eltérések, például a minden alkalmazás menü az alsó sáv felhúzásával érhető el. De ami érdekesebb az a szintén jelenleg exkluzív Google Assistant.


A középső, vagyis home menü hosszas nyomásával a Google saját beépített asszisztense hozható elő. Ez lényegében a Google Now utúja, a Siri, vagy Cortana Google-os megfelelője. Némi különbség azért mégis akad, azon túl, hogy a szokásos dolgok, mint emlékeztetők és értesítések készítésére képes, lényegében egy mesterséges intelligenciával van dolgunk. Kísérteties pontossággal képes válaszokat adni, például a megelőző kontextusok alapján, vagy éppen egy alkalmazásban, mint az üzenetek is előhívhatjuk, és az esetben is képes az ott leírtakat értekezni és az alapján javaslatot tenni. Megkeresheti kedvenc zenénket vagy videónkat YouTube-on, mesélhet akár viccet is, maga az élmény valóban olyan mintha csevegnénk valakivel aki próbál mindenben segíteni, csak az a valaki éppen egy robot.


Specifikáció

A Google új telefonja tehát két méretben érkezik, A Pixel 5.0 colos kijelzővel, míg a Pixel XL 5.5 colos kijelzővel rendelkezik majd. Ami jó dolog, hogy a két modell között a lényegi különbség valóban csak a kijelző, illetve a méretből fakadó dolgok. Tehát csak a felbontás, valamint természetesen az akkumulátor mérete lesz eltérő. A telefon hardveres kialakításához pedig egyértelműen a lehető legújabb a piacon fellehető megoldásokat használták a mérnökök, amely bár már korábban kiszivárgott, azért a hivatalos specifikációs lap mégiscsak mérvadóbb:
 • 5-inch Full HD (1920x1080px) vagy 5.5-inch Quad HD (2560x1440px) AMOLED kijelző
 • Quad-core Qualcomm Snapdragon 821 SoC processzor
 • 4GB LPDDR4 RAM
 • 32GB vagy 128GB tárterület
 • 8MP első kamera (1.4µm, f/2.4 Aperture)
 • 12.3MP hátsó kamera (1.55μm, PDAF + LDAF, f/2.0 Aperture)
 • Pixel Imprint ujjlenyomat érkézkelő szenzor
 • Bluetooth 4.2
 • 3.5mm jack csatlakozó (csak a biztonság kedvéért mellékelve)
 • USB Type-C port (gyorstöltés támogatva)
 • 2770mAh-es (Pixel) vagy 3450mAh-es (Pixel XL) akku
 • A pletykákkal ellentétben ugyanakkor microSD bővíthetőség nincs
 • A teljes specifikációs adatlap itt tekinthető meg


Árak

Nem véletlenül maradt a végére a telefonok ára, mivel talán ez a legnagyobb buktatója. Már a legutóbbi Nexus készülékek sem voltak túl olcsók, ugyanakkor a Nexus 5X például bőven megfizethető modellnek számított. Ez sajnos a Pixel és Pixel XL árazásán sem figyelhető meg, mivel a legolcsóbb 32GB-os Pixel modell Amerikában 649 dollárba kerül majd. Ez pedig pontosan ugyanannyi, amennyitől az iPhone 7 is indul. Hasonlóan igaz ez a további változatokra is, a 128GB-os Pixel 749 dollár, a Pixel XL 32GB 769, a Pixel XL 128GB pedig 869 dollárba fáj majd. Nyilván Európába érkezvén sem lesznek olcsóbbak, így ezeket az árakat inkább meg sem említenénk...

Forrás: Google
Csevegés (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 5

mann021, bandi1969, vivid, Balint69, misiba

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!